Zonnevlecht: anatomische functies en het verband met de derde "chakra"

De zonnevlecht is een verzameling ganglia en zenuwen, die deelneemt aan sommige onwillekeurige functies van het lichaam. Op spiritueel niveau wordt aangenomen dat het blokkeren van de derde ‘chakra’ uitstelgedrag en diabetes veroorzaakt.
Zonnevlecht: anatomische functies en het verband met de derde "chakra"
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sara González Juárez.

Laatste update: 12 maart, 2024

De zonnevlecht, genoemd naar zijn stervormige uiterlijk, is een zenuwnetwerk in de buikholte. Zijn zenuwuitstralingen verbinden organen zoals de lever, galblaas, maag, darmen, milt en alvleesklier en spelen een belangrijke rol bij plaatselijke pijn in deze gebieden.

Deze structuur heeft de interesse gewekt van spirituele stromingen die het in verband brengen met het derde chakra of Manipura, waarvan de kleur geel is en wordt beheerst door het element vuur. Dit energiecentrum is verbonden met wilskracht en het vermogen om relaties te leggen. Hier vind je informatie over dit alles, dus mis niets.

Wat is de zonnevlecht?

De zonnevlecht of celiacus is een netwerk van het zenuwstelsel . Het groepeert ganglia en vezels of zenuwen die op zo’n intrinsieke manier met elkaar verbonden zijn, dat ze als een geheel functioneren en niet als afzonderlijke elementen.

Dit netwerk is niet alleen met elkaar verweven, maar vervoert en brengt ook informatie van verschillende weefsels en organen, vooral in de buikholte. Maar daar blijft het niet beperkt. Informatie bereikt ook de hersenen en wordt vanwege het belang voor het functioneren van het menselijk lichaam door velen “het tweede brein” genoemd.

Over het algemeen heeft de zonnevlecht bij de meeste mensen drie hoofdganglia (celiacale, aorticorenale en superieure mesenterische). Deze indeling kan echter variëren. Zenuwsignalen van de organen bereiken deze ganglia via verschillende routes, die als volgt zijn:

 • Rechternervus vagus.
 • Secundaire plexussen: lever, maag, milt en alvleesklier.
 • Onderste thoracale splanchnische zenuwen: major, minor en inferior.
Zowel het sympathische als het parasympathische zenuwstelsel maken deel uit van de zonnevlecht. De vezels van beide systemen komen van de ventrale takken van de thoracale en lumbale spinale zenuwen.

Waar bevindt het zich in het lichaam?

De zonnevlecht bevindt zich voor de abdominale aorta-slagader. Hij bevindt zich onder het middenrif en iets achter de maag.

Om precies te zijn bevindt hij zich op het punt waar de superieure mesenteriale slagader en de truncus coeliacus ontspringen. Dat wil zeggen, tussen de eerste en derde lendenwervel. Aan weerszijden bevinden zich de bijnieren. En iets ervoor, de alvleesklier.

Wat zijn de functies van de zonnevlecht?

De plexus coeliacus, als onderdeel van het autonome zenuwstelsel, is betrokken bij een aantal onwillekeurige functies van het lichaam. Het beïnvloedt bijvoorbeeld de regulatie van de hartslag, het samentrekken van bepaalde gladde spieren en het vrijkomen van hormonen.

Het speelt een essentiële rol bij de peristaltische bewegingen van de darm. Door het samentrekken van gladde spieren te reguleren, versnelt of vertraagt het de spijsvertering.

Het speelt ook een rol in de stressrespons. Door deel te nemen aan sympathische en parasympathische reacties, kan het ons voorbereiden op de vlucht of op een minder adaptieve “verlammingsreactie” op bedreigingen. Zo versnelt het de hartslag bij waargenomen gevaar of verandert het de ademhalingssnelheid om meer zuurstof binnen te brengen om ons te helpen vluchten.

De vele verbindingen met verschillende organen suggereren dat het ook betrokken is bij het reguleren van de stofwisseling in maag-, lever- en alvleesklierweefsels.

Het is echter nog niet duidelijk hoe het dit doet. Sommige theorieën suggereren dat het een soort ‘darmbrein’ is, dat informatie van de hersenen vertaalt naar acties van de ingewanden.

De relatie van de plexus coeliacus met pijn

De plexus solaris ontvangt een deel van de nociceptieve (pijn) signalen van de buikvaten. Maar er wordt ook gespeculeerd over het vermogen van de plexus zonnevlecht om op zichzelf een pijngenerator te zijn, bijvoorbeeld tijdens perioden van acute angst.

Kanker in de buikstreek is een van de belangrijkste redenen voor pijn die geassocieerd wordt met de plexus coeliacus. Signalen van de aangetaste ingewanden, zoals de alvleesklier, gaan door de plexus en bereiken de hersenen om zich uit te drukken als ernstig ongemak.

Dit zijn zeer intense pijnen die de levenskwaliteit van patiënten aantasten. Bovendien zijn ze moeilijk op te lossen, omdat ze zeer onregelmatig reageren op pijnstillers en ontstekingsremmers.

Het epicentrum van pijn veroorzaakt door overgevoeligheid van de zonnevlechtzenuwen ligt tussen het processus xiphoideus (de onderste punt van het borstbeen) en de navel.

Daarom bestaan er plexusblokkadetechnieken (Spaanse link) en neurolysetechnieken (Engelse link) om deze chronische buikpijn bij kanker te verlichten. Beide technieken zijn erop gericht om de komst van prikkels vanuit de organen naar de hersenen te blokkeren:

 • Blokkade bestaat uit het injecteren van verdovende stoffen of corticosteroïden direct in de plexusstructuur.
 • Neurolyse daarentegen injecteert alcoholen die de neuronen in het gebied permanent beschadigen. Het wordt beschouwd als een palliatieve behandeling, vooral voor alvleesklierkanker.

Relatie van het derde chakra met de zonnevlecht

De zonnevlecht
Sommige oosterse religies, zoals het hindoeïsme, associëren eigenwaarde, wilskracht en spijsvertering met het derde chakra. Credits: Wirestock/iStockphoto.

De derde chakra, ook wel Manipura genoemd, is dat van de navel, lever en milt. Hij wordt toegeschreven aan emotionele energie en de essentie van de persoonlijkheid, vandaar de gele kleur en het element vuur. Volgens het hindoeïsme en boeddhisme regelt dit chakra ons vermogen tot socialiseren, ons gevoel van zelfbeheersing en ons vermogen om gezonde en duurzame relaties aan te gaan.

Omdat het in verband wordt gebracht met de zon, is het derde chakra gekoppeld aan de zonnevlecht. De anatomische locatie ondersteunt deze theorie.

Hoe uit een evenwichtig derde chakra zich?

De drie onderste chakra’s zijn de chakra’s die te maken hebben met het onderbewustzijn. Het derde chakra in het bijzonder is een centrum van persoonlijke kracht en eigenwaarde. In die zin is het verwant aan de figuur van de arbeider en de krijger, die persoonlijke groei en de inspanning om beter te worden symboliseert.

Verantwoordelijkheid nemen voor je daden, volwassen worden en op een eerlijke manier met anderen omgaan zouden de vruchten zijn van de evenwichtige energie van het derde chakra.

Wat zijn de tekenen van een blokkade van het derde chakra?

De balans tussen onderwerping en overheersing is het doel dat bereikt moet worden door het beheer van de energie van Manipura of het derde van de zeven chakra’s. Als dit echter niet bereikt wordt, is de energie van het derde chakra in evenwicht. Als dit echter niet wordt bereikt, raakt het geblokkeerd en leidt het tot een reeks problemen:

 • Gedrag en persoonlijkheid: verlegenheid, uitstelgedrag door geen concrete beslissingen te nemen, verlangen om te domineren of overmatige onderwerping door onzekerheid.
 • Geestelijke gezondheid: vooral verslavingen aan verschillende stoffen.
 • In het lichaam: buikpijn, maagzweren, diabetes (Engelse link), acne.
Vergeet niet dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor een direct verband tussen de onbalans van het derde chakra en de genoemde ziekten. Dit is onderdeel van een geloof.

Hoe zou men het derde chakra kunnen deblokkeren?

Als je dit soort filosofische stromingen volgt, zul je geïnteresseerd zijn om te weten welke handelingen worden gepromoot als behulpzaam bij het deblokkeren van het zonnevlechtchakra. Hier zijn er een paar:

 • Beoefen yoga. Houdingen zoals de boog, cobra, kameel of omgekeerde stoel, evenals vuurademhaling, kunnen helpen.
 • Werk aan je onzekerheid. Gebruik dagelijks positieve affirmaties of introspectietechnieken.
 • Stel kleine doelen en prestaties. Om je zelfvertrouwen terug te winnen, kun je proberen jezelf kleine uitdagingen te stellen en jezelf te belonen als je ze overwint. Verhoog geleidelijk de moeilijkheidsgraad.
 • Ademhalingsoefeningen en meditatie. Om de geest te kalmeren en een staat van concentratie te bereiken. Een goed gecontroleerde ademhaling is een krachtig middel om gedachten en emoties weer in balans te brengen.
 • Aromatherapie. Gember, bergamot, pepermunt, lavendel of rozemarijn worden aanbevolen voor dit chakra.

Wat moet je onthouden over de zonnevlecht?

Hoewel de traditionele oosterse geneeskunde en het hindoeïsme stromingen zijn die putten uit een wijsheid die gedurende vele eeuwen is gesmeed, is het niet mogelijk om al hun postulaten als wetenschappelijke feiten te beschouwen.

Toch hebben sommige gezondheidstoepassingen die ervan zijn afgeleid positieve effecten laten zien. Reflexologie van de zonnevlecht bijvoorbeeld is veilig gebleken om ochtendmisselijkheid te kalmeren (Engelse link).

Meer kennis over de zonnevlecht en zijn functies heeft geleid tot nieuwe behandelingen die de kwaliteit van leven verbeteren. Dit is bijvoorbeeld het geval met de blokkade voor de behandeling van chronische kankerpijn.

Zowel het spirituele geloof dat verbonden is met het derde chakra als de wetenschappelijke vooruitgang met betrekking tot de zonnevlecht zouden de weg vrij moeten maken voor persoonlijke groei, psychologisch welzijn en vermindering van hinderlijke symptomen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Asadollahi, F., Babazadeh, R., Abdi, H., & Esmaeily, H. (2019). Effect of foot solar plexus reflexology on severity of nausea and vomiting at first half of pregnancy: A Randomized Clinical Trial. The Iranian Journal of Obstetrics, Gynecology and Infertility22(6), 54-64. https://ijogi.mums.ac.ir/article_13744_en.html
 • Bouchet, A., y Cuilleret, J (1997). Anatomía de la región retroperitoneal. Editorial Médica Panamericana.
 • Cornman-Homonoff, J., Holzwanger, D. J., Lee, K. S., Madoff, D. C., & Li, D. (2017, December). Palliative Care Interventions in the Cancer Patient: Celiac Plexus Block and Neurolysis in the Management of Chronic Upper Abdominal Pain. In Seminars in Interventional Radiology (Vol. 34, No. 4, p. 376). Thieme Medical Publishers. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5730442/
 • John, R. S., Dixon, B., & Shienbaum, R. (11 de mayo de 2023). Celiac plexus block. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK531469/
 • Kumar, P. R., & Sumithra, R. The impact of manipura chakra (solar plexus chakra), agni (digestive fire) and pachaka pitta (food digestive fire) in treating diabetes mellitus. International Journal of Health Sciences, (I), 6752-6762. https://sciencescholar.us/journal/index.php/ijhs/article/view/6430
 • Velan, O., Cedrola, R., Ceraco, O., Gambareri, P., Ayzaguer, A., Odesser, N., & Torres, D. (1990). Tratamiento del dolor: bloqueo neurolítico del plexo solar bajo control tomográfico. Revista Argentina de Radiología, 115-24. https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-122944

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.