De sociale intelligentietheorie van Daniel Goleman
Sommige mensen lijken een gave te hebben om aardig gevonden te worden. Ze laten overal waar ze komen een positieve indruk achter. Aan de andere kant zijn sommige mensen als cactussen. Ze zijn extreem stekelig. Zelfs hun aanwezigheid alleen al is bedreigend. Maar, waarom zijn we als mensen zo divers op het gebied van relaties? Waarom zijn we soms zo bekwaam en anderen zo onbekwaam op dit gebied?
In feite hangt het vermogen om gezonde en efficiënte relaties aan te gaan af van opvoedkundige, sociale en zelfs persoonlijke factoren. Het staat bekend als sociale intelligentie.
Ontegenzeggelijk is het een belangrijke competentie die bemiddelt op elk gebied van het leven. Immers, weten hoe je moet omgaan met wie je voor je hebt, maakt het gemakkelijker om bevredigende relaties te hebben, of dat nu op het gebied van werk, liefde of vriendschap is.
De psychologie is al lang geïnteresseerd in dit onderwerp. De psycholoog Edward Thorndike was de eerste die in 1920 de term sociale intelligentie muntte. Later noemde Howard Gardner het in zijn controversiële theorie van meervoudige intelligenties. Daarna, in 2006, stelde Daniel Goleman een nieuw en interessant perspectief voor, dat van de sociale intelligentie.
Laten we eens kijken waar de sociale intelligentietheorie uit bestaat.
“Maar als we ons op anderen richten, breidt onze wereld zich uit. Onze eigen problemen drijven naar de periferie van de geest en lijken dus kleiner, en we vergroten ons vermogen tot verbinding – of compassievolle actie.”
-Daniel Goleman-
De sociale intelligentietheorie
Er is geen consensus als het gaat om het definiëren van sociale intelligentie. We kunnen het echter opvatten als het vermogen om efficiënt, goed en tevreden door de complexe oceaan van menselijke relaties te navigeren. Deze omvatten het gezins-, het emotionele en het werkdomein. In feite elk scenario waarin je met andere mensen moet omgaan.
Opgemerkt moet worden dat dit concept niet gezien moet worden als een geïsoleerde variabele van de algemene intelligentie zelf. Het is gewoon een extra variabele.
In feite is het het vermogen dat je aanpassing aan elke omgeving vergemakkelijkt en dat rechtstreeks bemiddelt bij je tevredenheid en welzijn. Het is ook een concept dat, vanwege zijn betekenis, grote belangstelling heeft getrokken van de wetenschappelijke gemeenschap.
De universiteiten van Texas (VS) en Tromsø, (Noorwegen) hebben een onderzoek uitgevoerd (Engelse link) waarin ze een interessante schaal presenteerden voor het meten van sociale intelligentie.
Met dit middel kunnen we een individu evalueren om te begrijpen hoe ze zijn als het gaat om het begrijpen van sociale situaties. Bovendien of ze voldoende vaardigheden bezitten om met zulke situaties om te gaan, en voldoende sociaal bewustzijn tonen.
Figuren als de psycholoog Martin Seligman benadrukken deze dimensie. Het is een cognitieve kracht, een psychologische paraplu die ons als gemeenschap versterkt en bijdraagt aan ons eigen geluk.
“Het vermogen om te luisteren lijkt een natuurtalent. Maar, net als bij de andere ingrediënten waaruit sociale intelligentie bestaat, kan iedereen zijn vermogen om af te stemmen oefenen en verbeteren door simpelweg meer aandacht te besteden.”
-Daniel Goleman-
De sociale intelligentietheorie
Daniel Goleman publiceerde het boek, Sociale intelligentie: De nieuwe wetenschap van menselijke relaties in 2006. In dit werk legde hij de basis voor een beter en praktischer begrip van het begrip. Zijn sociale intelligentietheorie vormt inderdaad een uiterst nuttig hulpmiddel om de componenten ervan uit te splitsen, op een manier die training begunstigt.
Dit boek herinnert ons eraan dat we allemaal geprogrammeerd zijn om ons vanuit neurobiologisch oogpunt met anderen te verbinden. Maar soms komen we door opvoedings-, opvoedings-, persoonlijkheids- of omgevingsfactoren niet zo ver als we zouden moeten ontwikkelen. Daarom is het bemoedigend te weten dat we altijd in staat zijn de stap te zetten om het wat meer te stimuleren.
Hier zijn de componenten die sociale intelligentie vormen.
Sociaal geweten
Sociaal geweten schetst een krachtig vermogen als het gaat om aansluiting bij de werkelijkheid van andere mensen. Je hersenen zijn ontworpen om je in te leven in mensen, ongeacht hun cultuur, afkomst, omstandigheid of bijzondere context. Door de sociale indicatoren om je heen te lezen, kun je beter navigeren op je levensreis.
Deze variabele is geconfigureerd dankzij een reeks elementen die haar opbouwen en mogelijk maken:
- Sociale cognitie. Het vermogen om de werking van alle sociale ervaringen te begrijpen.
- Primaire empathie. Het vermogen om de emoties en gevoelens van anderen te ervaren via non-verbale communicatie.
- Empathische precisie. Niet alleen voelen wat anderen ervaren, maar ook hun bedoelingen begrijpen en ontcijferen.
- Afstemming. Het vermogen om ontvankelijk en volledig op elkaar afgestemd te zijn.
Sociaal gemak
Vind je sociale situaties gemakkelijk te navigeren? Kun je goed communiceren met je collega’s en zelfs met vreemden? Ben je goed in het bereiken van overeenkomsten met anderen? Ga je goed om met meningsverschillen met je partner?
Sociaal gemak staat voor de soepelheid en effectiviteit waarmee je omgaat met je relaties met andere mensen. Het wordt gedefinieerd door de volgende kenmerken:
- Invloed. In staat zijn een positieve invloed uit te oefenen.
- Synchroniciteit. Bedreven zijn in de interactie met degene die voor je staat via non-verbale communicatie.
- Bezorgdheid. Zich bekommeren om de behoeften, emoties en ook gedachten van anderen.
- Zelfpresentatie. Weten hoe je anderen de hand kunt reiken, jezelf op een warme en vertrouwde manier kunt voorstellen en laten zien.
Conclusie
In de sociale intelligentietheorie van Daniel Goleman is de hoeksteen empathie. Zonder deze psychobiologische lijm is menselijke verbinding namelijk niet mogelijk, niet harmonieus, en kan leiden tot zeer disfunctioneel en egoïstisch gedrag. Gelukkig bezitten velen van ons dit waardevolle hulpmiddel dat ons helpt ons gepast te gedragen in gesprekken en gedeelde situaties.
Uiteindelijk zijn we een sociale groep die gedwongen is samen te leven op dezelfde planeet, met dezelfde situaties en uitdagingen. Als we vaardiger zouden zijn in de onderdelen die we hier hebben beschreven, is het goed mogelijk dat we al onze problemen effectiever zouden oplossen. Daarom moet je niet aarzelen om dit cruciale gebied van je welzijn wat meer te verbeteren.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Goleman, Daniel (2011) Inteligencia social: la nueva ciencia de las relaciones humanas. Kairós
- Lieberman, M. D. (2013). Social: Why our brains are wired to connect. Oxford University Press.
- Silvera, D., Martinussen, M., & Dahl, T. I. (2001). The Tromsø Social Intelligence Scale, a self‐report measure of social intelligence. Scandinavian Journal of Psychology, 42(4), 313–319.
- Thorndike, E. L. (1920). Intelligence and its uses. Harper’s Magazine, 140, 227–235.