De psychologie van reclame en het effect op mensen
Heb je ooit een reclameboodschap op televisie gezien die je op een of andere manier ontroerde en raakte? Krijg je tranen in de ogen als je aan een bepaalde reclame denkt? Het antwoord is bijna zeker ja. Het effect dat de reclame op je had, kan toegeschreven worden aan de psychologie van reclame.
Waarom zijn sommige reclamecampagnes een succes en blijven ze in ons geheugen hangen, terwijl andere gewoon in de vergetelheid verdwijnen? Wel, dit heeft niets met toeval of geluk te maken. Het is het resultaat van uitermate nauwkeurig werk dat met verschillende variabelen, factoren en bijzonderheden rekening houdt. We leggen je in dit artikel uit wat psychologie te maken heeft met reclame en hoe het mensen beïnvloedt.
Wat is de psychologie van reclame?
De psychologie van reclame is eigenlijk de combinatie van vele verschillende belangen en variabelen die de psychologische trends in het koopgedrag proberen te voorspellen.
Tegenwoordig beperkt reclame zich niet tot tijdschriften, kranten, radio, televisie of zelfs het internet. Want het is eigenlijk bijna in alles dat ons omringt aanwezig. We zien het in de manier waarop producten in warenhuizen tentoongesteld worden. Het bepaalt de kleur en de grootte van aardappelchips en de prijs van kleding. Je vindt zijn invloed zelfs terug in de subtiel uitgesproken woorden op de radio. Alles wat een product aantrekkelijk maakt en onze aandacht trekt, is met andere woorden een krachtig middel om reclame te maken.
Wanneer we iets kopen of consumeren dan proberen we ons allemaal van andere mensen te onderscheiden. Dit is een verlangen dat opvalt. We willen anders en uniek zijn. De psychologie van reclame profiteert van deze wens. Wanneer deze individuele verschillen ingesteld zijn, komen ook andere begrippen zoals motivatie, voorkeuren of persoonlijke beoordelingen in het spel.
Strategieën in de psychologie van reclame
Door de kenmerken van mensen te leren kennen en hoe ze aankopen doen, kan je via de media een grotere overtuigende invloed op hen hebben. Hoe gebeurt dit?
Als je ooit naar de supermarkt geweest bent om een “paar dingen” te kopen en thuiskwam met een volle kar, proficiat! Want dan ben je het slachtoffer geweest van de technieken die de wetenschap van de reclame gebruikt! Om specifieker te zijn, verkopers gebruiken de psychologie van reclame om kopers te overtuigen en gebruiken hierbij de volgende strategieën:
- Mechanisch: Bij deze eerste strategie gebruiken ze voornamelijk de psychoanalyse. Want deze strategie beïnvloedt mensen door een slogan of een beeld te herhalen. De voortdurende herhaling is bedoeld om de gebruiker te overtuigen om een aankoop te doen.
- Overredend: De bedoeling van deze techniek dat een product het gelijkwaardige product van de concurrentie overstijgt. Om dit te doen verschaft de reclame informatie over zijn kenmerken of eigenschappen en vergelijkt ze op een gunstige manier met andere vergelijkbare items. Het maakt ook vooral gebruik van creativiteit en persoonlijke intuïtie.
- Projectief: Deze techniek focust op de modellen, de cultuur en de levensstijl van de doelgroep. Meestal beschrijft het producten als iets dat past bij de interesses of meningen van een individueel persoon. Bovendien zijn hier ook sociologie en antropologie belangrijk.
- Suggestief: Tenslotte is er deze strategie die steunt op psychoanalytische techniek om onze gedachten te lezen. Het richt zich dus eigenlijk op de angstgevoelens, de vrees of de stress van een gebruiker. Het probeert hem te overtuigen dat er een “magisch product” bestaat dat alleen voor hem ontworpen is.
Wat maakt reclame die psychologie gebruikt succesvol?
Achter alle reclamecampagnes zitten centrale beslissingen waarvan het succes afhankelijk is. Bij elke beslissing doen deskundigen in de psychologie van reclame onderzoek. Ze dragen hun kennis bij om te zorgen dat de verkoop meer invloed heeft. Ze houden rekening met de volgende factoren:
- De kenmerken van de advertentie: welke kleur, grafische kunsttechnieken en beelden moeten ze gebruiken.
- Herhaling: het aantal keren dat ze het moeten uitgeven of publiceren. Dit is één van de oudste strategieën die er bestaan. Toch blijft het één van de doeltreffendste. De psychologische verklaring voor die herhaling is dat hoe meer gebruikers een boodschap zien of horen, hoe meer het in hun geheugen zal blijven hangen.
- De prijs: Een lagere prijs betekent niet noodzakelijkerwijs grotere verkoopcijfers. Het blijft echter een belangrijke factor (een bewijs zijn de recordverkoopcijfers die bijna elk jaar op Black Friday gehaald worden). Toch hebben ook andere variabelen een invloed.
- Het kanaal: waar zullen ze de advertenties plaatsen (radio, televisie, internet, enzovoort).
Een psycholoog die in de verkoop werkt, moet ook rekening houden met de consumptietrends van de verschillende leeftijdsgroepen. Een ander belangrijk aspect is ook in welke richting het doelpubliek zich ontwikkelt. Als we bijvoorbeeld adolescenten willen bereiken, dan zullen we campagnes op het internet of via mobiele telefoons moeten voeren. Bovendien is het een goed idee om, gezien hun leeftijd, hun identiteit te ondersteunen. Want dat is van het grootste belang in deze fase van hun leven.
“Een doeltreffend overredende boodschap is een boodschap die het vermogen heeft om op een psychologische wijze de manier te veranderen waarop een individu functioneert.”
-Vance Packard-
De psychologie van kleuren
Deskundigen in de psychologie van reclame moeten ook aandacht schenken aan de kleuren van een campagne. Want elke kleur symboliseert tenslotte iets anders.
- Eerst en vooral is er wit. Het geeft een gevoel van leegheid, zuiverheid en helderheid.
- Blauw brengt frisheid, doorzichtigheid of lichtheid over. Het heeft bovendien een rustgevend effect.
- Geel drukt kracht, macht en dynamiek uit. Bovendien trekt het enorm de aandacht en stimuleert het de geest.
- Tenslotte hebben we groen. Groen symboliseert hoop, de natuur en is ook een heel kalmerende kleur.
Tenslotte willen we vermelden dat in de reclame elk klein detail van essentieel belang is. De psychologie van reclame verschaft zijn kennis van de menselijke geest. Op die manier helpt het om mensen te beïnvloeden en te overreden. En jij bent hun doelwit! De vraag is of je toe zult happen!
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Andrews, M., Van Leeuwen M., & Van Baaren R. (2016). Persuasión: 33 técnicas publicitarias de influencia psicológica. Editorial Gustavo Gili. Recuperado de: http://www.imonzon.es/persuasion-33-tecnicas-psicologia/
- Añaños E. (2009). Psicología y comunicación publicitaria. Universitat Autònoma de Barcelona. Recuperado de: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=WumHJpEMyAQC&oi
- Fisher C. E., Chin L. & Klitzman R. (2010). Defining neuromarketing: Practices and professional challenges. Harvard review of psychiatry, 18(4), 230-237. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3152487/
- He X., Zhu L., Sun L. & Yang L. (2022). The influence of brand marketing on consumers’ emotion in mobile social media environment. Frontiers in Psychology, 13, 1-13. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9360773/
- Heimbach J. T. & Jacoby J. (1972). The Zeigarnik effect in advertising. In M. Venkatesan & Association for Consumer Research (Eds.). Proceedings of the Third Annual Conference of the Association for Consumer Research (pp. 746-758) Recuperado de: https://www.acrwebsite.org/volumes/12042/volumes/sv02/SV-02#:~:text=Zeigarnik’s%20explanation%20for%20this%20effect,memory%20for%20the%20uncompleted%20task.
- Parra C. O. (2018). La percepción en la publicidad vs. la percepción en la psicología. Colección Académica de Ciencias Sociales, 5(1), 50-59. Recuperado de: https://revistas.upb.edu.co/index.php/cienciassociales/article/view/4031
- Sánchez G. (2022). ¿Qué es el efecto halo? La mente es Maravillosa. Recuperado de: https://lamenteesmaravillosa.com/que-es-el-efecto-halo/
- Scott, W. D. (2008). Psicología de la publicidad de productos alimenticios. Pensar la publicidad, 2(2), 145-157. Disponible en https://revistas.ucm.es/index.php/PEPU/article/view/PEPU0808220145A
- Tannenbaum M., Hepler J., Zimmerman S., et al. (2015). Appealing to fear: A meta-analysis of fear appeal effectiveness and theories. Psychological bulletin, 141(6), 1178-1204. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5789790/
- Valdivieso C. (2014). Efectos anclaje, unidad y enmarcado: Implicaciones sobre publicidad de alimentos. Universidad de Chile, Facultad de Economía y Negocios. Recuperado de: https://repositorio.uchile.cl/handle/2250/115369