De plastische geest: laat je transformatieve kracht ontwaken

Je hersenen hebben een groot aanpassings- en reorganisatievermogen. Deze plasticiteit stelt je in staat om dagelijkse uitdagingen met meer flexibiliteit aan te gaan, zoals het verbeteren van je vaardigheden of het verbeteren van je geestelijk welzijn.
De plastische geest: laat je transformatieve kracht ontwaken
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 24 april, 2023

Je bent plastisch, veranderlijk en transformerend. Nee, dit is geen zelfhulpzin of een reclameslogan. In feite creëren en vormen we allemaal onze hersenen elke dag, op elk moment. Inderdaad, alles wat je doet en elke interactie die je hebt met je omgeving wordt vertaald in een reeks chemische reacties in je neurale universum.

Deze reacties produceren een reeks eiwitsynthesen die synapsen bevorderen en daarmee het voortbestaan van een groter aantal van je neuronen. Je geest is plastisch omdat je een brein hebt dat in staat is tot verandering en jij bent de architect ervan. Per slot van rekening heeft de evolutie ons als soort in staat gesteld zelfbewustzijn te ontwikkelen met een specifiek doel.

In feite zijn wij de enige soort die zich ervan bewust is dat we ons zelf kunnen vormen en eraan kunnen werken om onszelf te verbeteren, welzijn te verwerven en onze doelen te bereiken. Om deze transformatieve kracht op te wekken is het nodig het begrip neuroplasticiteit te begrijpen.

Patiënten die een beroerte hebben gehad zijn een voorbeeld van de kracht van hersenplasticiteit. De beschadigde delen van de hersenen kunnen andere manieren vinden om zich met elkaar te verbinden om sommige eerder verloren gegane taken en functies te blijven uitvoeren.

Vrouw met oplichtend brein
De hersenen behouden, in tegenstelling tot wat tot voor kort werd aangenomen, hun vermogen om nieuwe neurale verbindingen te blijven maken, dankzij leren en de ontwikkeling van nieuwe gewoonten.

De plastische geest

De plastische geest is een mentale focus die investeert in nieuw leren om flexibiliteit, beweeglijkheid en welzijn te garanderen. Het is de uitdrukking van een brein dat zich kan aanpassen aan veranderingen en zelfs zichzelf kan genezen na een trauma door de mogelijke gevolgen te compenseren of te minimaliseren.

Dit concept is een hoeksteen binnen de neurowetenschappen. Bovendien is de impact ervan immens. Onderzoek (Engelse link) van de Pablo de Olavide Universiteit in Sevilla (Spanje) benadrukt bijvoorbeeld dat het concept van neuroplasticiteit verder gaat dan het wetenschappelijke veld om bij te dragen aan het welzijn van de samenleving.

In feite stelt het plastische brein ons in staat om de waarde te begrijpen van leren, cognitieve training en therapieën voor de behandeling van hersenletsel en zelfs geestelijke gezondheid zelf. De hersenhardware waarmee we geboren worden is niet vast of onveranderlijk, maar plastisch.

Met andere woorden, het kan transformeren en zich op nieuwe manieren verbinden om zijn functionaliteit te verbeteren en te herstellen.

Hoewel de hersenen geen nieuw neuraal weefsel kunnen aanmaken, kunnen ze op andere manieren bedraad worden om informatie te blijven doorgeven en nieuwe verbindingen te maken die functies optimaliseren.

Hoe je de transformerende kracht van het plastische brein kunt aanwakkeren

Zelfs als je het je niet realiseert, geef je elke dag vorm aan -of vernietig je je plastische geest. Bij dit optimalisatie- of vernietigingsproces zijn verschillende soorten neuronen betrokken, zoals gliacellen en vaatcellen. Je levensgewoonten orkestreren de mate waarin je hersenen plastisch zijn of dat ze minder mogelijkheden hebben om te reageren op veranderingen of uitdagingen.

Maar hoewel de hersenen uiterst kneedbaar zijn, zijn er ook gebieden die niet zo plooibaar zijn. Als je bijvoorbeeld een traumatische botsing of een neurovasculair ongeluk krijgt in de gebieden die te maken hebben met spraak of beweging, zullen bepaalde functies niet 100% te herstellen zijn.

Er kan enige vooruitgang zijn en een zekere mate van revalidatie, maar op dit moment zijn er geen therapieën die volledig herstel bewerkstelligen.

Buiten deze situaties kan het trainen van de plastische geest je in staat stellen je cognitieve functies te optimaliseren en een betere weerstand te ontwikkelen tegen diverse psychische stoornissen.

Laten we eens kijken welke processen die transformerende kracht kunnen ontketenen.

1. Hersenstimulatie ligt binnen je bereik

Ongeacht je leeftijd is het altijd een goed idee om je hersenfuncties, en daarmee zijn neuroplasticiteit, te optimaliseren. Er zijn oneindig veel taken die bemiddelen bij het bouwen van nieuwe synapsen en het vormgeven van een meer verbonden brein. Dit zijn enkele heel eenvoudige voorbeelden:

  • Leer een nieuwe taal.
  • Leer een muziekinstrument bespelen.
  • Lees alles wat in je handen valt, stel je geest open voor nieuwe mentale perspectieven, en ontdek daarnaast nieuwe concepten.
  • Begin aan een nieuwe artistieke activiteit zoals tekenen, schilderen of dansen.
  • Reizen. Er is geen grotere ervaring om je geest te verrijken.

2. Nachtrust is gezond voor je hersenen

Zonder een goede nachtrust kunnen je hersenen geen taken uitvoeren die essentieel zijn voor het goed functioneren, het evenwicht en de gezondheid. In plaats van nieuwe synapsen te bevorderen, vernietig je juist talloze verbindingen en voorkom je dat nieuw leren plaatsvindt.

Probeer daarom tussen de zeven en negen uur per dag te slapen. Probeer elke avond dezelfde routine te volgen en zorg ervoor dat je twee uur voor het slapen gaan alle elektronische apparaten loskoppelt.

3. Ga goed om met stress

Je kunt geen goede plastische geest ontwikkelen als er dagelijks stress in je leven aanwezig is. Het gevoel hoe externe druk je capaciteiten en middelen te boven gaat verzwakt je en brengt je in een staat van voortdurend ongemak. Deze constante aanwezigheid van cortisol werkt venijnig voor je neuronen en de gezondheid van je hersenen.

De eerste figuur die het idee opperde dat de hersenen niet zo onveranderlijk waren als werd aangenomen was William James. Hij stelde het voor in zijn boek “The Principles of Psychology” in 1890.

4. De voordelen van lichaamsbeweging

Sport heeft een enorme invloed op de hersenfuncties. Niet alleen vermindert het de vernietiging van neuronen die gepaard gaat met het verstrijken van de tijd, maar regelmatige lichaamsbeweging bevordert de oxygenatie en de toevoer van voedingsstoffen naar de hersenen.

Doe het dus. Zoek de activiteit die het best bij je past en begin vervolgens je lichaam te bewegen om neuroplasticiteit te bevorderen.

5. De verrijkende sociale verbinding

Eenzaamheid is een andere ruiter van de apocalyps voor de gezondheid van de hersenen. We zijn immers sociale wezens die verlangen naar verbinding met onze gelijken, en die behoefte hebben aan het delen van onze gedachten, dromen en behoeften.

Weinig ervaringen zijn stimulerender dan gesprekken. Als je met anderen praat, leer je van hen en ervaar je de psycho-emotionele stimulatie die zo noodzakelijk is voor je bestaan.

6. Meditatie, een verrijkend kanaal voor je hersenen

Niet iedereen slaagt erin de beoefening van meditatie aan te passen of te integreren in zijn dagelijkse routine. Mindfulness is echter een hulpmiddel dat, zoals een studie (Engelse link) van de Universiteit van Napels (Italië) aangeeft, hersendegeneratie vermindert en neuroplasticiteit optimaliseert.

Vrouw in therapie
Psychologische therapie is een geweldig hulpmiddel dat in staat is neuroplasticiteit en de plastische geest te bevorderen.

7. Psychologische therapie

Psychologische therapie is een instrument van onschatbare waarde voor het creëren van een plastische geest. Misschien heb je geen ervaring met therapie. Het doel van klinische interventies is om mensen te helpen een meer flexibele mentale aanpak op te bouwen. Daarbij kunnen ze irrationele en zelfvernietigende denkpatronen opnieuw beoordelen en ook opsporen.

Goed denken stelt je in staat om beter te leven. In dit opzicht hebben op wetenschap gebaseerde psychologische therapieën een groot potentieel.

Conclusie

“Organische materie, vooral zenuwweefsel, lijkt begiftigd met een buitengewone mate van plasticiteit.” Deze zin werd uitgesproken door een uiterst belangrijke psycholoog. Het was William James in 1890. Niemand gaf echter enige waarde of waarachtigheid aan zijn uitspraak.

In feite heeft het ons meer dan een eeuw gekost om te begrijpen dat zijn voorstel zowel waar was als noodzakelijk om onze levenskwaliteit te verbeteren. Iedereen kan de plasticiteit van zijn geest bevorderen. Door dat te doen zullen oneindige delen van je bestaan terugkeren, die je welzijn garanderen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Mateos-Aparicio P, Rodríguez-Moreno A. The Impact of Studying Brain Plasticity. Front Cell Neurosci. 2019 Feb 27;13:66. doi: 10.3389/fncel.2019.00066. PMID: 30873009; PMCID: PMC6400842.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.