De oorzaak van somatische klachten bij kinderen en adolescenten
Veel bezoeken aan kinderartsen in de eerstelijnszorg houden verband met somatische klachten bij kinderen en adolescenten. In feite hebben kinderen vaak last van buikpijn, diarree, spierpijn, hoofdpijn of slapeloosheid zonder precies te weten waarom.
Deze onverklaarbare ongemakken zijn echter nog steeds symptomen en kunnen meestal informatie geven over een latente aandoening of probleem dat moet worden opgespoord.
We ervaren allemaal dagelijks somatisaties. Bijvoorbeeld, een dag van vermoeidheid, stress, of een tijd van grotere zorgen en angst manifesteert zich uiteindelijk altijd op een pijnlijke manier in het lichaam. Dat komt omdat emoties hun psychofysische indrukken op ons lichaam achterlaten, iets wat we allemaal in de loop der tijd leren.
Bij kinderen zijn somatisatieklachten echter veel schrijnender. Dat komt omdat ze niet weten wat er met hen gebeurt en het daarom verontrustend ervaren. In de regel zijn somatische klachten plotselinge uitingen die gepaard gaan met gedragsveranderingen. Lichamelijk ongemak is een direct gevolg van een of andere emotionele prikkel die ze niet kunnen uiten en vaak niet eens begrijpen.
In deze situaties is de rol van de ouders cruciaal. Inderdaad, weten hoe we de behoeften van onze kinderen kunnen opsporen en erop reageren is essentieel.
Veel kinderen voelen zich steeds meer onder druk gezet in hun studie en buitenschoolse lessen. Dit veroorzaakt vaak grote angsten die ze niet weten te beheersen.
Somatische klachten bij kinderen en adolescenten
Sommige kinderen bezoeken misschien samen met hun ouders specialisten omdat deze denken dat ze misschien een voedselintolerantie hebben. Ze braken vaak en bijna alles maakt hen ziek. Daarom kunnen hun ouders denken dat ze coeliakie of lactose-intolerantie zouden kunnen hebben. De tests brengen echter geen problemen aan het licht. Bij adolescenten gebeurt iets soortgelijks.
Er zijn inderdaad veel adolescenten die geheimzinnig worden, zich steeds meer uitgeput voelen en last hebben van aanhoudende hoofdpijn. Hun ouders zijn echter geneigd te geloven dat deze gedragingen typisch zijn voor hun leeftijd en dat hun ongemak het gevolg is van te veel tijd doorbrengen voor een scherm.
Het is duidelijk dat somatische klachten bij kinderen en adolescenten vaak niet goed begrepen of behandeld worden.
Een studie (Engelse link) van de Duke University (VS) stelt dat somatische aandoeningen vooral voorkomen bij kinderen en adolescenten. Meisjes vertonen grotere emotionele veranderingen, terwijl jongens vaak meer storend en uitdagend gedrag vertonen. Als ouders daarom denken dat het gewoon een typisch leeftijdsgebonden probleem is, hebben ze het mis.
Bijgevolg moeten ouders en opvoeders gevoelig zijn voor alle veranderingen en somatische ongemakken bij hun kinderen. Hier volgt een lijst van de meest voorkomende somatische aandoeningen en de achterliggende oorzaken.
De manifestatie van somatische aandoeningen
Somatische klachten zijn niet het product van een organische ziekte. De medische onderzoeken en analyses laten inderdaad nooit een duidelijke oorsprong zien waarom een kind ongemak ondervindt. Dit zijn de meestvoorkomende manieren waarop ze zich manifesteren.
- Pijn aan het bewegingsapparaat.
- Constante vermoeidheid.
- Hoofdpijn
- Maagpijn.
- Misselijkheid en braken.
- Darmstoornissen zoals diarree.
- Enuresis (bedplassen).
- Slaapproblemen.
- Nachtmerries.
- Hartkloppingen en tachycardie.
Somatische klachten bij kinderen en adolescenten gaan vaak gepaard met problemen op school. Bijvoorbeeld slechte prestaties of uitdagend of storend gedrag.
De oorzaken
Somatisatiestoornissen verschijnen vaak onverwacht. Als ze dat doen, blijven ze zes maanden tot twee jaar stabiel. Dit tast direct de kwaliteit van leven van het kind aan, vooral als het latente probleem dat het veroorzaakt niet wordt aangepakt.
Dit zijn de factoren en onderliggende werkelijkheden die meestal vorm geven aan deze klinische aandoeningen.
Angst, druk rondom het kind
Johns Hopkins University (VS) voerde een studie uit (Engelse link) die stelde dat angststoornissen ten grondslag liggen aan somatische klachten bij kinderen en adolescenten. De leeftijd waarop ze het meest voorkomen ligt rond de 12 jaar. In deze periode zijn de symptomen namelijk meestal intenser en invaliderender voor adolescenten en preadolescenten.
Academische druk en zelfs de eisen die ouders aan hen stellen, versterken hun gevoelens van angst en overweldigen hen in bepaalde gevallen.
Depressie bij kinderen en adolescenten
Depressie bij kinderen en adolescenten wordt ondergediagnosticeerd en daardoor klinisch verwaarloosd. Dit is een zorgwekkende realiteit gezien het feit dat de percentages van zelfverwondend gedrag en zelfmoord bij de jongere bevolking toenemen.
Achter dit ernstige probleem schuilen meestal gezinsproblemen, scheiding van ouders, situaties van pesten en zelfs de schadelijke invloed van sociale media.
Mishandeling in het gezin
Misbruik, mishandeling, verwaarlozing… Een van de oorzaken van somatische klachten bij kinderen op jonge leeftijd is gezinsmishandeling. Slachtoffer zijn van dit soort situaties verandert namelijk hun ontwikkeling volledig op alle niveaus. Bijvoorbeeld emotioneel, neurologisch, cognitief, etc.
Persoonlijkheden van kinderen
Sommige kinderen en adolescenten zijn perfectionistisch en stellen ook buitensporige eisen aan zichzelf. Anderen zijn daarentegen verlegen met een neiging tot somatiseren.
Bovendien zorgt het opgroeien in een rigide en autoritaire gezinsomgeving ervoor dat kinderen karakters ontwikkelen met neigingen om hun angsten, zorgen en zorgen te internaliseren . Vroeg of laat vertaalt zich dat in zowel geestelijke als lichamelijke ongemakken.
Depressie bij kinderen wordt te weinig gediagnosticeerd. Daardoor bereiken ze vaak de adolescentie met zelfmoordgedachten. Vroege opsporing is de sleutel. We moeten letten op veranderingen in hun gedrag en lichamelijke ongemakken zonder specifieke oorzaak.
Behandeling van somatische aandoeningen
De eerste stap in de aanpak van somatische klachten bij kinderen en adolescenten ligt in het raadplegen van een kinderarts. Eerst moeten organische oorzaken worden uitgesloten en dan kunnen de psychische worden aangepakt. In deze situaties is begeleiding door gespecialiseerde artsen samen met psychologen essentieel.
Je kunt er niet omheen dat organische klachten (maagklachten, slapeloosheid, hoofdpijn…) reëel zijn en aangepakt moeten worden. Ze zullen echter niet verdwijnen als hun triggers niet behandeld worden. Daarom is het belangrijkste uitgangspunt de juiste identificatie van het probleem dat het kind of de jongere doormaakt.
Daarnaast moet de behandeling van angststoornissen, depressie, of elke andere psychologische aandoening gecombineerd worden met de volgende strategieën:
- Leer het kind/de jongere hoe hun lichaam reageert op toestanden als stress, zorgen, angst, enz. Ze moeten de oorzaak van hun lichamelijk ongemak en het proces van somatisatie begrijpen.
- Leer ze ontspanningstechnieken, zodat ze al vroeg leren omgaan met stress.
- Train hen in sociale vaardigheden, assertiviteit en probleemoplossing.
- Cognitieve herstructurering. Ze moeten leren hun gedachten en overtuigingen te reguleren en te begrijpen om een gezondere mentale aanpak te ontwikkelen.
Belangrijke opmerking
We kunnen dit artikel niet afsluiten zonder een aspect te belichten dat alle ouders zouden moeten begrijpen. Het is het feit dat somatische klachten voor kinderen geen manieren zijn om aandacht te krijgen. Hun pijn en ongemak zijn echt. Sterker nog, kinderen die herhaaldelijk over pijn klagen of wier gedrag is veranderd, hebben professionele aandacht nodig.
Als ouders moeten we valideren wat ze uiten en laten zien. We moeten hen aanmoedigen om te verwoorden wat ze voelen, en hen begeleiden zodat ze ons kunnen vertellen wat hen zorgen baart, en zo waarheid geven aan de pijn die ze voelen. We moeten een toevluchtsoord voor hen zijn en hen steunen door begrip, empathie en ook genegenheid te tonen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Egger, H. L., Costello, E. J., Erkanli, A. et al (1999) Somatic complaints and psychopathology in children and adolescents: stomach aches, muscular-skeletal pains and headaches. Journal of American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, 38, 852–860.
- Eminson, D. M., Benjamin, S., Shortall, A. et al (1996) Physical symptoms and illness attitudes in adolescents: an epidemiological study. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 37, 519–527
- Faull, C. & Nicol, A. R. (1986) Abdominal pain in six-year-olds: an epidemiological study in a new town. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 27, 251–260.
- Ginsburg GS, Riddle MA, Davies M. Somatic symptoms in children and adolescents with anxiety disorders. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry. 2006 Oct;45(10):1179-1187. doi: 10.1097/01.chi.0000231974.43966.6e. PMID: 17003663.
- Sackl-Pammer P, Özlü-Erkilic Z, Jahn R, Karwautz A, Pollak E, Ohmann S, Akkaya-Kalayci T. Somatic complaints in children and adolescents with social anxiety disorder. Neuropsychiatr. 2018 Dec;32(4):187-195. doi: 10.1007/s40211-018-0288-8. Epub 2018 Sep 14. PMID: 30218392; PMCID: PMC6290697.