De mythe van Medea, een verliefde tovenares

De mythe van Medea is een van de mooiste uit de oudheid. Het gaat over een tovenares die haar lot uit liefde, of uit wrok, op verschillende momenten in haar leven volledig op het spel zet. Ze is een toonbeeld van onafhankelijkheid en een nogal gewetenloze vrouw.
De mythe van Medea, een verliefde tovenares
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 19 september, 2021

De mythe van Medea gaat over het heksenarchetype; dit personage is een autonome vrouw, beheerst door haar grote hartstochten en met een groot vermogen om beslissingen te nemen.

In de tijd dat zij voor het eerst verscheen, vertegenwoordigde zij het complete tegendeel van wat een vrouw zou moeten zijn volgens de toen geldende normen. Misschien was het daarom dat het verhaal grote belangstelling wekte en een enorme impact had op de auteurs.

Volgens de mythe van Medea was zij de kleindochter van Helios, de god van de zon. Zij was ook de dochter van Aeëtes, de koning van Colchis, dezelfde plaats waar het mythische Gulden Vlies zich bevond. Dit was een gevleugelde ram met gouden wol. Medea’s moeder was de nimf Idyia, dochter van de Oceaan.

Volgens het verhaal leerde deze tovenares de kunst van de hekserij van haar tante Circe. Zij had namelijk grote krachten en beschikte over een zodanige kennis van toverdrankjes dat zij haar vijanden in dieren kon veranderen. Ze kon ook ziekten genezen dankzij haar kennis van kruiden en medicijnen.

De mythe van tovenares Medea

De mythe van Medea, de vrouw die verliefd was

Het moment waarop de mythe van Medea tot leven komt, is wanneer Jason en de Argonauten aankomen in Colchis, het koninkrijk van de vader van de tovenares, op zoek naar het Gulden Vlies.

De godinnen Hera en Athena beschermden de reizigers en vroegen de godin Aphrodite om hen te helpen bij hun taak. Meer specifiek, zij vroegen dat Medea, de dochter van de koning, verliefd zou worden op Jason en hem zou steunen in zijn streven.

Aphrodite moest haar zoon Eros overtuigen om zijn ding te doen. Hij was terughoudend, maar zijn moeder beloofde hem een geschenk en stemde er toen in toe een van zijn pijlen recht in het hart van de tovenares te schieten. Natuurlijk werd zij hierdoor helemaal verliefd op Jason en zij had er geen moeite mee om hem te helpen zijn missie te volbrengen.

De koning van Colchis beloofde Jason het Gulden Vlies te geven, mits hij enkele proeven zou volbrengen. De eerste test bestond uit het ploegen van een veld met ossen die vlammen uit hun kaken bliezen.

Kort daarna, en met de hulp van de beschermende godinnen, ontmoetten Jason en Medea elkaar in het heiligdom van Hecate, diep in het woud. Daar vroeg de held om haar hulp. Hij beloofde met haar te trouwen en haar mee te nemen naar Griekenland, zijn vaderland.

De hulp van Medea

De mythe van Medea vertelt dat de tovenares Jason een drankje gaf dat hem onkwetsbaar maakte voor de vlammen van de ossen. Ze hielp hem ook enkele soldaten te verslaan die uit het niets kwamen. En ze liet ook de draak die voor het Gulden Vlies zorgde inslapen. Zo was de held in staat alle opgelegde taken te vervullen.

Later vluchtte het paar op het beroemde schip Argo. Om te voorkomen dat haar vader hen zou achtervolgen, doodde Medea haar jongere broer, Absyrtus, die op het schip was. Zij sneed hem in stukken en gooide de stukken van zijn lichaam in zee, zodat haar vader enige tijd zou besteden aan het zoeken naar zijn lichaam. Zo stopte zij de vervolging.

Zo bereikten zij Yolco, het vaderland van Jason. De mensen daar ontvingen hen met allerlei feestelijkheden. De mythe van Medea vertelt dat het paar trouwde en dat de tovenares besloot Jasons vader te verjongen.

Zij deed dit uit dankbaarheid omdat hij zijn beloften was nagekomen. De dochters van Pelias, broer van de vader van Jason en door hem van de troon verdreven, wilden dat de tovenares ook haar vader zou verjongen.

Medea met het gulden vlies

Een tragisch einde

Medea bedroog de jonge vrouwen en in plaats van hen Pelias’ verjonging te schenken, doodde zij hem. Hierdoor werd het paar verbannen naar Korinthe, waar koning Creon hen hartelijk ontving. Medea en Jason leefden daar vele jaren gelukkig en kregen twee kinderen. Jason werd echter verliefd op de dochter van de koning, Glauce, en begon na te denken over manieren om van zijn vrouw af te komen.

De tovenares deed alsof zij de verloving van Jason en Glauce aanvaardde en gaf de prinses een jurk. Volgens de mythe van Medea vloog deze in brand toen de jonge vrouw hem aantrok.

Het vuur verspreidde zich vervolgens naar de koning en zijn hele paleis. Later doodde de tovenares haar kinderen en vluchtte naar Athene. Daar werd ze opgevangen door koning Aegeus, met wie ze trouwde en een zoon kreeg, Medus genaamd.

Jaren later zorgde zij ervoor dat Theseus, zoon van Aegeus, de troon niet kon bemachtigen en dat deze in plaats daarvan aan haar zoon Medus werd gegeven. De koning kwam erachter en zij moest vluchten in een magische wolk.

Zo keerde zij terug naar Colchis, waar de mensen haar gratie verleenden. De mythe van Medea zegt dat de tovenares onsterfelijk is en nog steeds in de Elysische Velden leeft. Wellicht ook interessant voor jou

De Egyptische gynaecoloog Metrodora: haar tijd vooruit
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De Egyptische gynaecoloog Metrodora: haar tijd vooruit

De Egyptische gynaecoloog Metrodora was een bijzonder figuur binnen de geneeskunde en werd tussen 200 en 400 na Christus in Egypte geboren.  • García Gual, C. (1971). El argonauta Jasón y Medea. Análisis de un mito y su tradición literaria. Habis, 2, 85-107.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.