De mysteries van de intelligentie van inktvissen

Lees alles over de intelligentie van inktvissen in dit interessante artikel!
De mysteries van de intelligentie van inktvissen

Laatste update: 29 oktober, 2021

Intelligentie van inktvissen is een zeer interessant onderwerp. Deze wezens hebben namelijk een geweldige geest. Interessant genoeg bevinden de meer dan 500 miljoen neuronen die inktvissen bezitten in hun tentakels. Een inktvis-tentakel helpt de inktvis te voelen, te ruiken en zelfs beslissingen te nemen.

Degenen die met deze dieren werken weten ook dat ze lastig kunnen zijn. Er zijn bijvoorbeeld veel verhalen over escapistische inktvissen, of over dat ze in andere tanks gaan om voedsel te zoeken.

Sommige wetenschappers echter menen dat intelligentie van inktvissen niet zo bijzonder is en dat hun vaardigheden slechts te danken zijn aan ecologische intelligentie. Dit betekent dat het dier strategieën ontwikkelt die afhankelijk zijn van zijn omgeving. Inktvissen zijn dus net als alle andere dier die proberen uit te vogelen hoe ze voedsel kunnen krijgen.

Piero Amadio, een onderzoeker aan de universiteit van Padua, deelde echter een video die viraal ging. In de video zie je een inktvis die een schaal van een kokosnoot krijgt waar hij zich in verbergt. De inktvis neemt de schaal later mee omdat hij weet dat deze in de toekomst nuttig kan zijn. Dat is planning!

Kenmerken en mysteries van intelligentie van inktvissen

Meer dan 275 miljoen jaar geleden hadden koppotigen (cephalopoda) een harde schaal. Die schaal kon hen beschermen tegen roofdieren, maar het maakte het moeilijk voor hen om voedsel te krijgen.

Door van de harde schaal af te komen konden ze hun omgeving vrij verkennen, nauwe openingen betreden, de kracht hebben om schelpen en stenen te breken en nauwkeuriger te jagen.

Het niet hebben van een schaal kan ook zijn nadelen hebben. Daarom hebben inktvissen manieren bedacht om zichzelf te beschermen. Verbazingwekkend genoeg gaat de intelligentie van inktvissen nog veel verder. Peter Godfrey-Smith, een Australische filosoof en inktvis-expert, heeft de oorsprong van bewustzijn onderzocht via koppotigen.

Other Minds: The Octopus, the Sea and the Deep Origins of Consciousness is een zeer interessant boek dat je kan helpen inktvissen en zelfs jezelf beter te begrijpen.

In zijn boek vertelt Godfrey-Smith over zijn ontmoeting met een gigantische zeekat in Australië. Deze inktvis was niet bang voor hem en kwam dichterbij en was erg nieuwsgierig naar Godfrey-Smith. Dit delicate contact was echt speciaal voor de filosoof.

Inktvissen kunnen hun genetische code wijzigen

Eli Eisenberg, een onderzoeker aan de Universiteit van Tel Aviv, onderzocht intelligentie van inktvissen om te ontdekken hoe deze wezens hun eigen genetische code kunnen manipuleren.

Cephalopoda passen hun zenuwstelsel aan op basis van de klimatologische veranderingen in hun omgeving. Hun gestel schudt hun ribonucleïnezuur (RNA) door elkaar en stuurt nieuwe eiwitten naar hun genen om zich beter aan te passen aan de veranderingen in het milieu.

Menselijke wezens kunnen dit ook doen, maar in een pijnlijk langzaam tempo, dat evolutie wordt genoemd. Inktvissen doen dit op basis van hun huidige behoeften.

Doctor Godfrey-Smith met een zeekat

Hetzelfde aantal neuronen als honden

Inktvissen hebben ongeveer 500 miljoen neuronen, het zelfde aantal dat honden hebben. Het zenuwstelsel van koppotigen gaat door hun tentakels, dus deze representeren negen hersenen: een centraal brein en acht perifere breinen.

De tentakels zijn dus essentieel voor de intelligentie van inktvissen. Ze helpen hen hun omgeving te verkennen en te ruiken, proeven en zelfs beslissingen te nemen. Hoewel elke tentakel zijn eigen beslissingen kan nemen, besluiten ze om samen te werken, wat waarschijnlijk het beste is.

Ze zijn communicatief, speels en creatief

Biologen hebben ontdekt dat sommige inktvissen onderling communiceren via een taal die lijkt op Morse. Degenen die een inktvis in actie hebben gezien, weten ook dat ze ongelooflijk creatief kunnen zijn.

Inktvissen kunnen bijvoorbeeld hun eigen schuilplaatsen bouwen, creatief problemen oplossen, obstakels omzeilen, dozen openen, jagen en zelfs menselijk gedrag vertonen.

Als ze zich bedreigd of ongemakkelijk voelen, lanceren inktvissen een waterstroom of een inktstroom naar hun aanvallers. Ze ontwikkelen manieën, vormen associaties, hebben een favoriet speeltje. Ook hebben ze een niet-favoriet speeltje die ze daarom vernietigen. Ze kunnen zich misdragen en liefdevolle banden vormen, maar ook haat voor anderen voelen.

Kortom, door te leren over de intelligentie van inktvissen kan dit je helpen je eigen bewustzijn te begrijpen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Godfrey-Smith, Peter (2017)Otras mentes. El pulpo, el mar y los orígenes profundos de la consciencia. Paidós.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.