De Manson-familie en de Tate-moorden

De Manson Family, een sekte onder leiding van Charles Manson, ging naar de selecte ontwikkeling van Cielo Drive (Beverly Hills) om Sharon Tate, de vrouw van regisseur Roman Polanski, die 8 maanden zwanger was, en vier andere mensen te vermoorden.
De Manson-familie en de Tate-moorden
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 15 december, 2023

Op 9 augustus 1969 werd de stad Los Angeles wakker met het verschrikkelijke nieuws dat Sharon Tate, de vrouw van regisseur Roman Polanski, samen met vier anderen in haar huis was vermoord. Het kostte de politie bijna een jaar om de daders te vinden en te arresteren, vier jonge mensen die tot een sekte behoorden die bekend stond als de Manson-Familie.

Charles Manson was de leider van de sekte. Hoewel hij geen fysieke rol speelde bij de moorden, werd hij wel beschouwd als de aanstichter. De Manson-familie toonde de donkere kant van de hippie tegencultuur die in die tijd begon te heersen.

Charles Manson, de leider van de Manson-family

Toen Charles Manson eind jaren ’60 uit de gevangenis kwam, kwam hij in aanraking met de hippiebeweging, die zich in die tijd snel uitbreidde.

In die tijd wist hij een aantal leden te rekruteren voor de Manson-familie. Uiteindelijk hadden ze namens hem bloed aan hun handen.

De manipulator

Manson wist hoe hij kwetsbare jonge mensen moest manipuleren en domineren. In feite benadrukten veel van de deskundigen in deze specifieke zaak zijn vermogen om zwakheden in de mensen om hem heen op te sporen en hen te manipuleren.

Hij kan deze vaardigheden hebben ontwikkeld in zijn disfunctionele jeugd en adolescentie. Hij was duidelijk negatief beïnvloed door zijn opvoeding.

Manson wilde echter geen sekteleider worden. Hij wilde beroemd zijn. Sterker nog, hij wilde succes hebben in de muziekindustrie. Zijn mislukking om dat te bereiken werd een van de triggers voor de fatale gebeurtenissen in de zomer van 1969.

De volgelingen van de Manson-familie

Manson verhuisde met zijn discipelen naar Spahn Ranch in de Simi Hills en Santa Susana Mountains. Er waren in totaal 39 volwassenen en 7 kinderen. Ze leefden in totale afzondering, ver weg van alle invloeden van buitenaf.

Manson controleerde te allen tijde wat er gebeurde. Zijn doel was om volledige dominantie en macht te hebben. Om dit te bereiken liet hij leden van zijn sekte bepaalde taken uitvoeren.

Manson beheerste de gedachten van zijn volgelingen zodanig dat ze geloofden dat de wereld verging en dat er een interraciale oorlog zou uitbreken.

De 10050, Cielo Drive-moorden

Manson koos vier van zijn volgelingen uit om de moorden uit te voeren. Het waren Charles ‘Tex’ Watson, Susan ‘Sadie’ Atkins, Patricia ‘Katie’ Krenwinkle en Linda Kasabian. Het doelwit was het landhuis van Roman Polanski en zijn vrouw Sharon Tate.

Kort voor middernacht op 8 augustus 1969 gaf Manson orders aan Watson. Ze gingen allemaal op weg naar het huis met verschillende messen, wat touw en een pistool.

Een rustige avond gepland

Op de avond van 8 augustus had Sharon Tate verschillende vrienden bij haar thuis uitgenodigd. Ze voelde zich eenzaam omdat haar man, Roman Polanski, in Europa was om zich voor te bereiden op zijn volgende opnames. Haar vrienden Jay Sebring, Abigail Folger en Voytek Frykowski waren van plan om te blijven slapen.

Steve Parent was de eerste die stierf. Hij was een 18-jarige die op bezoek was bij zijn vriend, de beheerder van het landgoed, die in een aangrenzend pand woonde. Watson schoot Parent van dichtbij neer. Daarna gingen Watson, Atkins en Krenwinkle het huis binnen door een open raam.

Ontketende horror

De Manson Familie verzamelde Sharon Tate en haar gasten in de woonkamer. Daar bonden ze Sharon, Abigail en Jay vast bij de nek. Jay probeerde Sharon te beschermen, maar Watson schoot hem neer en sloeg hem daarna in het gezicht met een revolver.

Voytek, die was vastgebonden door Atkins, wist te ontsnappen. Hij werd echter meerdere keren in zijn been gestoken door Watson en geraakt met de kolf van zijn pistool. Abigail wist ook te ontsnappen en bereikte de tuin, maar Krenwinkle achtervolgde haar en stak haar herhaaldelijk. De enige overgeblevene was Sharon. Hoewel ze smeekte voor haar leven zodat ze haar zoon kon baren, staken ze haar dood.

Veroordelingen

Toen Atkins werd veroordeeld voor een andere moord, gaf ze toe betrokken te zijn geweest bij de 10050 Cielo Drive-moorden. Op 5 december 1969 bekende ze in ruil voor een deal met de aanklager om de doodstraf te ontlopen.

De politie vaardigde vervolgens arrestatiebevelen uit voor Krenwinkle, Watson, Manson en Kasabian. De laatste werd de belangrijkste getuige voor de aanklager. In feite getuigde ze en leverde ze bewijs tegen Manson en de Manson-familie in ruil voor immuniteit. Tot op de dag van vandaag is zij de enige die nog vrij is.

Op 25 januari 1971 deed de jury uitspraak. Krenwinkle, Watson en Manson werden schuldig bevonden aan samenzwering en moord, samen met een andere volgeling, Leslie Van Houten (voor een andere moord). Op 29 maart werden ze allemaal ter dood veroordeeld. Dit inclusief Atkins, omdat ze besloot haar aanvankelijke verklaring in te trekken.

De staat Californië schafte de doodstraf echter af in 1972. Daarom werden de straffen allemaal omgezet in levenslange gevangenisstraf.

Het einde van de Manson-familie

De veroordeelde leden van de Manson-familie bleven in verschillende gevangenissen. Ze werden herhaaldelijk voorwaardelijk vrijgelaten.

  • Atkins stierf in 2009 in de gevangenis aan hersenkanker.
  • Manson stierf in 2017 op 83-jarige leeftijd in de gevangenis. Hij zat een levenslange gevangenisstraf uit sinds 1971.
  • Watson, nog steeds in de gevangenis, bekeerde zich tot het evangelische christendom. Hij trouwde en kreeg vier kinderen, dankzij echtelijke gevangenisbezoeken.
  • Krenwinkle blijft in de gevangenis en heeft bewezen een modelgevangene te zijn.

In die tijd waren mensen geschokt toen ze ontdekten dat deze moorden waren gepleegd door jonge mensen uit normale middenklasse-gezinnen. Mensen vroegen zich af hoe het mogelijk was dat ze zulke bloedige moorden konden plegen onder het bevel van Charles Manson.

Het landhuis 10050 Cielo Drive is gesloopt. Er is niets voor in de plaats gebouwd.

Uitgelichte afbeelding:Creative Commons-gelicentieerde (BY-SA)  Flickr-foto gedeeld door Georgie56


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Charles Manson: a 50 años del crimen que estremeció Hollywood. (2019, 10 agosto). [Vídeo]. YouTube.

  • Cine, P. (2019, 12 agosto). Hablan las mujeres de «la familia» Manson: «No me siento mal por los muertos». ABC.

  • ¿Dónde está ahora la «Familia» de Charles Manson? | Internacional. (2017, 25 noviembre). [Vídeo]. YouTube.

  • Siete respuestas que definen a Charles Manson | Internacional. (2017, 16 noviembre). [Vídeo]. YouTube.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.