De kenmerken van het humaan papillomavirus
Het humaan papillomavirus (HPV) wordt vaak in verband gebracht met verschillende laesies die goedaardig of kwaadaardig kunnen zijn. Het is een wijdverspreide seksueel overdraagbare aandoening die ook in verband wordt gebracht met baarmoederhalskanker (CCU).
Dit virus verschijnt meestal wanneer jonge mensen beginnen met seks. In feite zijn de meeste getroffenen jonger dan 25 jaar.
De meeste infecties die door dit virus worden veroorzaakt zijn van voorbijgaande aard. Over het algemeen worden ze in een periode van één tot twee jaar door het lichaam geëlimineerd. In feite blijft slechts een klein aantal van deze laesies na verloop van tijd bestaan. Dit soort aandoeningen kunnen premaligne en maligne laesies in de baarmoederhals veroorzaken.
Hoog-risico humaan papillomavirus is de belangrijkste oorzaak van baarmoederhalskanker. Deze vorm van kanker is een van de meest voorkomende en destructieve vormen van kanker bij vrouwen, vooral in ontwikkelingslanden. Daarom is de wetenschappelijke belangstelling om meer over dit virus te weten te komen de laatste jaren toegenomen.
“Ze zette het bier voor hem neer. “Blijf wensen, schat,” spinde ze. “Ik ben SOA-vrij en wil dat graag blijven.”
-Katherine McIntyre-
Letsels die in verband worden gebracht met het humaan papillomavirus
Dit virus kan zich manifesteren als goedaardige laesies of als invasieve kanker.
Goedaardige laesies geassocieerd met HPV
Deze wratten zijn wereldwijd de meestvoorkomende seksueel overdraagbare aandoening, veroorzaakt door laag-risico HPV 6 en 11.
Ze groeien langzaam en kunnen de vulva, vagina, baarmoederhals, anus, penis, mond en strottenhoofd aantasten. Condylomen (genitale wratten) kunnen afzonderlijk voorkomen of clusters vormen die het genitale en anale gebied bedekken. Er zijn twee soorten:
- Condyloma acuminatum is gemakkelijk te diagnosticeren omdat het zichtbare bloemkoolvormige structuren vormt.
- Plat condyloma is niet gemakkelijk te diagnosticeren. Daarom gebruiken professionals met een gedegen opleiding specifieke technieken om de diagnose te stellen.
Onderzoek (Engelse link) wijst uit dat het meer vrouwen dan mannen treft. Deze laesies verschijnen meestal bij vrouwen tussen de 25 en 34 jaar.
Premaligne laesies
Het immuunsysteem van een vrouw zou in staat moeten zijn om het humaan papillomavirus binnen één tot twee jaar op te ruimen.
Als deze laesies viraal voorkomen, vooral bij HPV met een hoog risico, kunnen er cellulaire veranderingen optreden die leiden tot de ontwikkeling van premaligne laesies. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) (Engelse link) veroorzaken typen met een hoog risico tot 50% van de premaligne laesies in de baarmoederhals.
- Laaggradige squameuze intraepitheliale laesie.
- Hooggradige squameuze intraepitheliale laesie.
Baarmoederhalskanker
Dit is de op twee na meestvoorkomende vorm van kanker en de op een na belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen wereldwijd. De wereldwijde verspreiding vertoont een nauw verband met het niveau van sociaaleconomische ontwikkeling.
Zo zijn de incidentie- en sterftecijfers in onderontwikkelde landen ten minste vijf keer zo hoog als in meer ontwikkelde landen. Epitheliale tumoren zijn de meestvoorkomende histologische vormen van baarmoederhalskanker. Ze worden ingedeeld in:
- Plaveiselcelcarcinoom komt volgens de American Cancer Society (Engelse link) het vaakst voor en vertegenwoordigt ongeveer 80 procent van de gevallen. Het ontstaat uit het plaveiselepitheel.
- Baarmoederhalsadenocarcinoom vormt 15 procent van de gevallen en ontwikkelt zich uit voorloperlaesies die men adenocarcinoom in situ noemt.
- Adenosquameuze en neuro-endocriene carcinomen vormen vijf procent van de gevallen.
Er is een verband tussen baarmoederhalskanker en hoog-risico HPV. Genotypes 16 en 18 zijn verantwoordelijk voor ongeveer 80 procent van de gevallen. Bovendien ontstaat deze tumor op de squamocolumnaire junctie.
Risicofactoren van het humaan papillomavirus bij adolescenten en jongvolwassenen
Dit zijn enkele van de risicofactoren die kunnen leiden tot het verschijnen van het humaan papillomavirus:
- Het komt meestal voor bij vrouwen tussen de 15 en 25 jaar, dus degenen in deze groep worden als risicogroep beschouwd.
- Seks hebben op jonge leeftijd.
- Meerdere seksuele partners. Onderzoekers weten nog niet zeker of het vooral voorkomt in heteroseksuele relaties. Verdere studies zijn nodig.
- Tot slot, de leeftijd van een vrouw bij haar eerste bevalling.
Concluderend is het humaan papillomavirus zowel een seksueel overdraagbare aandoening als een risicofactor voor het ontstaan van baarmoederhalskanker. Het is dus belangrijk om te blijven investeren in onderzoek en de controle van bekende risicofactoren.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
-
Torre, L. A., Bray, F., Siegel, R. L., Ferlay, J., Lortet‐Tieulent, J., & Jemal, A. (2015). Global cancer statistics, 2012. CA: a cancer journal for clinicians, 65(2), 87-108.
-
Domínguez Bauta, S. R., Trujillo Perdomo, T., Aguilar Fabré, K., & Hernández Menéndez, M. (2018). Infección por el virus del papiloma humano en adolescentes y adultas jóvenes. Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología, 44(1), 1-13.
-
Cortés Alfaro, A., Fiffe, Y. M., García Roche, R., Mezquía Valera, A., & Pérez Sosa, D. (2007). Características sociodemográficas y del comportamiento sexual y reproductivo en adolescentes y jóvenes. Revista Cubana de Medicina General Integral, 23(1), 0-0.