De fascinerende mythe van Jason en de Argonauten

De mythe van Jason en de Argonauten is een verhaal over de ups en downs die een held doormaakt tijdens een expeditie op zoek naar schatten. Hoewel hij de schat vindt, ontdekt hij uiteindelijk dat het allemaal slechts een illusie was.
De fascinerende mythe van Jason en de Argonauten

Laatste update: 05 december, 2023

Jason en de Argonauten is een van de meest fascinerende oude Griekse mythen. Het gaat over een held, met bijzonder menselijke trekjes, genaamd Jason. In gezelschap van andere helden, de Argonauten, vertrekt hij op een fabelachtige en gevaarlijke reis. Zijn doel was om een plaats genaamd Colchis te bereiken en een schat, het Gulden Vlies, te redden.

Er zijn veel interpretaties van de mythe van Jason en de Argonauten. Soms wordt het beschouwd als een verhaal over inwijding. In andere interpretaties wordt Jason beschouwd als een voorstelling van de archetypische reiziger. Een van de interessantste verklaringen is echter die waarin het verhaal in verband wordt gebracht met vrouwelijke invloed op het leven van een man.

Vrouwelijke interventie is doorslaggevend in de mythe van Jason en de Argonauten. In feite zijn het vrouwen die van hem een held maken. Uiteindelijk wordt hij echter vernietigd door een vrouw.

Hoewel het een lang verhaal is, volgt hier de grote lijn.

“De reis van duizend mijl begint met één enkele stap.

Lao Zi

De fascinerende mythe van Jason en de Argonauten

Jason, de wording van een held

Jasons vader was de rechtmatige erfgenaam van het koninkrijk. Maar toen het zover was, nam zijn halfbroer Pelias op onwettige wijze de macht over. Jasons moeder vreesde voor haar ongeboren zoon. Daarom beweerde ze, toen hij net geboren was, dat hij doodgeboren was en regelde ze een nepbegrafenis.

Later vertrouwde ze de zorg voor haar zoon toe aan Chiron, een centaur. In feite had Chiron al verschillende helden opgevoed. Ondertussen raadpleegde Pelias het orakel. Zij waarschuwde hem op zijn hoede te zijn voor een man zonder sandaal die zijn macht zou bedreigen.

20 jaar later was Jason klaar om terug te keren naar zijn land en de troon op te eisen die hem door erfenis toebehoorde. Onderweg kwam hij een machtige rivier tegen en een oude vrouw die niet kon oversteken.

Hij hielp haar oversteken, maar verloor daarbij een sandaal. De oude vrouw was eigenlijk de godin Hera in vermomming. Dankzij dat gebaar besloot ze hem voortaan te beschermen.

Jason en de Argonauten

Toen Jason voor Pelias verscheen, die al op de hoogte was van zijn terugkeer, droeg hij maar één sandaal. De koning merkte dit op en besefte dat hij van Jason af moest.

Daarom vertelde hij Jason dat hij hem het koninkrijk zou geven als hij naar Colchis zou gaan en terug zou komen met het Gulden Vlies. Dit was de vacht van een gevleugelde ram. Het werd bewaakt door twee stieren en een draak die nooit sliep.

Jason accepteerde de missie, ook al wist hij dat het ingewikkeld, zo niet onmogelijk zou zijn. Hij vroeg Argos, een scheepsbouwer, om hem te helpen een boot te maken. Op de boeg zette hij een stuk hout dat afkomstig was uit de tuinen van Zeus, de koning van de goden.

Ter ere van de scheepsbouwer noemde hij de boot Argo. Jason vroeg een groep mannen om hem te vergezellen. Hij kreeg 50 van de meest vooraanstaande helden. Ze werden bekend als de Argonauten.

Jason en de Argonauten gingen op reis. Ze beleefden veel avonturen met zeemeerminnen, reuzen en harpijen, en ook veel tegenslagen. Maar Hera hielp hem altijd. Toen hij Colchis bereikte, greep Hera opnieuw op wonderbaarlijke wijze in.

Ze vroeg Eros om zijn gouden pijl naar de dochter van de koning van Colchis te gooien. Haar naam was Medea. Zij werd dan ook hopeloos verliefd op Jason.

Grieks standbeeld

Het Gulden Vlies

Medea was ook een tovenares met grote krachten. Daarmee hielp ze Jason de obstakels te overwinnen die hij tegenkwam bij zijn pogingen het Gulden Vlies te bemachtigen. Ze liet zelfs de draak slapen zodat Jason de schat kon pakken. In ruil daarvoor moest Jason met haar trouwen. Nadat ze getrouwd waren, vluchtten ze uit Colchis in de Argo.

Toen Jason echter terugkeerde, wilde Pelias het koninkrijk niet afstaan. Daarom wist Medea zijn dochters zover te krijgen dat ze hem doodden, met de belofte dat hij weer tot leven zou komen. Dat deed hij echter niet. Jason en Medea vluchtten naar Korinthe, waar ze tien jaar lang gelukkig leefden en twee zonen kregen.

De koning van Korinthe bood Jason echter zijn dochter ten huwelijk aan. Hij accepteerde. Uit wraak stuurde Medea een vervloekte bruidsjurk die de bruid verbrandde toen ze hem aantrok. Iedereen gaf Medea de schuld. Ze was bang voor haar twee zonen, bang dat ze vermoord of tot slaaf gemaakt zouden worden, dus koos ze ervoor om ze zelf te doden. Daarna vluchtte ze.

Jason werd verlaten. Hij bracht de rest van zijn leven door met herinneringen ophalen aan de grote reis die van hem een held had gemaakt. Hij stierf als een verdrietige en eenzame oude man.

Zoals je nu weet, werd hij eerst een held gemaakt door zijn moeder, toen door de godin Hera en uiteindelijk door zijn vrouw. Maar uiteindelijk werd hij door diezelfde vrouw gereduceerd tot een wanhopige en ellendige man. Uiteindelijk lijkt het erop dat hij slechts een instrument was voor de doelstellingen van de vrouwen in zijn leven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Graves, R., & Graves, L. (1996). El vellocino de oro:[la extraordinaria epopeya de los Argonautas]. Edhasa.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.