De drie fases van hoge prestaties van Manuel Coloma

De drie fases van hoge prestaties van Manuel Coloma
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Eva Maria Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Hoge prestaties zijn niet alleen voor atleten of grootse ondernemers. We kunnen er allemaal naar streven om de beste te zijn in wat we doen. We zijn in feite allemaal in staat om veel beter te worden dan we nu zijn, en om een niveau van grootsheid te bereiken dat we ons misschien nooit hadden kunnen voorstellen.

In dit artikel zul je je realiseren dat hoge prestaties niet zozeer een kwestie van kennis of techniek is, maar een kwestie van dynamiek. Het is een impuls die zich binnenin ieder van ons bevindt.

Voor ex-basketbalspeler en trainer Manuel Coloma zijn hoge prestaties rechtstreeks afhankelijk van het vermogen om al onze capaciteiten te sturen en af te stemmen op het doel dat we nastreven.

Je kunt misschien denken dat hoge prestaties dus vooral te maken hebben met sport. Ze kunnen echter ook in andere aspecten van het leven worden toegepast. In dit artikel analyseren we zijn ideeën over hoge prestaties en hoe hij deze toepast.

Om te presteren, moet je je grenzen kennen

Manuel Coloma stelt dat je, om hoge prestaties te leveren, je je eigen grenzen moet kennen, ze vervolgens moet negeren en ze uiteindelijk moet doorbreken. Bij het leveren van hoge prestaties gaat het erom je grenzen te vernietigen als het gaat om wat je denkt dat je weet of kunt doen.

Volgens Coloma zijn we allemaal voortdurend in ontwikkeling. We zijn voortdurend op zoek naar topprestaties. We hebben dus zeer hoge verwachtingen die ons elke dag beter maken.

Trap van houten blokjes

De drie fases van hoge prestaties

Voor Manuel Coloma zijn hoge prestaties gebaseerd op drie fasen:

  • energie
  • durf
  • geduld

Energie: kennis + techniek + motivatie

Energie stelt mensen in staat om het werk dat ze moeten doen ook echt te doen. In de sport verwijst energie naar de lichamelijke capaciteiten van de persoon. In het dagelijks werk is energie kennis en de technieken die we gebruiken om gemotiveerd te zijn en ons werk gepassioneerd te doen.

Motivatie is de impuls die we nodig hebben om onze verantwoordelijkheid te nemen. Dat wil zeggen dat we ons gemotiveerd zouden moeten voelen om op energie te doen. Beiden gaan hand in hand. Wat heeft het voor zin om veel kennis te hebben of technieken te beheersen als je geen impuls en motivatie hebt?

Lef: het vermogen om te onderscheiden

Lef hangt samen met creativiteit, innovatie en proactiviteit. Coloma legt uit dat lef betekent dat je buiten de bekende paden kunt treden, op zoek kunt gaan naar nieuwe oplossingen en iets kunt zien wat andere mensen niet zien. Je hebt lef nodig als je gedurfd en creatief wilt zijn en uit je comfortzone wilt stappen.

Met andere woorden, voor Coloma is lef het vermogen om anders te zijn dan de rest. Het heeft niets te maken met energie, maar met het vermogen om je aan te passen aan de omgeving en flexibel te zijn. Als je ooit in een positie verkeert waarin je iets moet doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan, dan is lef je beste bondgenoot.

Geduld: de verwerking van de geleefde ervaring

Voor Manuel Coloma staat geduld gelijk aan geleefde en verwerkte ervaringen. Coloma noemt het vaak ‘wijsheid’. Hij legt uit dat we pas in deze laatste fase kunnen weten of we ons meer op energie of op lef moeten richten.

Vandaag wil ik doen wat anderen niet willen doen, zodat ik morgen iets kan bereiken wat anderen niet kunnen bereiken.

-Jerry Rice-

Globaal proprioceptief gedrag

Een persoon die in staat is geweest om deze drie stadia, energie, lef en geduld, te doorlopen, laat zien wat Manuel Coloma globaal proprioceptief gedrag noemt. Proprioceptie heeft te maken met de manier waarop we onszelf waarnemen in de omgeving en het vermogen om de ruimte waar we werken te domineren.

Coloma noemt dit “het parket domineren”, net zoals een basketbalspeler het speelveld domineert. In principe is het domineren van het parket het kunnen voorzien van de omvang en de gevolgen van jouw acties. Daarom is het essentieel om positief en optimistisch te zijn, wat het volgende inhoudt:

  • nadenken over wat je wilt bereiken
  • fit blijven, zowel lichamelijk en mentaal
  • investeren in bronnen (vooral tijd)
Vrouw stapt op getekende trap

Het nastreven van hoge prestaties

Coloma stelt duidelijk dat iedereen die hoge prestaties wil nastreven, eerst een autonoom persoon moet worden. Hij moet in staat zijn om zijn werk zelf te ontwikkelen, zonder dat er iemand achter hem staat die hem in de gaten houdt en vertelt wat hij moet doen.

Autonome personen zijn zelfbewust en motiveren zichzelf. Hun motivatie om het beter te doen komt van binnenuit. Deze mensen zijn degenen die de meeste kans hebben om hoge prestaties te bereiken.

Er kunnen mensen zijn die meer talent hebben dan jij, maar er is geen excuus voor iemand om harder te werken dan jij.

-Derek Jeter-

Coloma zegt, dat iemand die hoge prestaties wil bereiken, zich meer moet bezighouden met motivatie en interne impulsen, dan met techniek en kennis. Dat laatste kan iemand met de tijd ontwikkelen, terwijl de andere twee aspecten van binnenuit komen.

Manuel Coloma is psycholoog en deskundige als het gaat om hoge prestaties. Hij was drie decennia lang een professionele basketbalcoach en zes jaar lang een assistent-coach. Tijdens zijn tijd als coach van het nationale vrouwenteam won hij in 1993 de eerste gouden medaille voor het Spaanse basketbal.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.