De coronavirus-curve afvlakken ligt in jouw handen
In dit artikel gaan we het hebben over de coronavirus-curve afvlakken. Sinds de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, COVID-19 op woensdag 11 maart tot een pandemie verklaarde, is er weinig veranderd.
We proberen nog steeds de opmars van de ziekte in bedwang te houden, medische instellingen proberen een vaccin te vinden en veel landen worden aangespoord om iets heel specifieks en doorslaggevends te doen: de coronavirus-curve afvlakken.
Maar waar dient dit doel eigenlijk voor? In grote lijnen vraagt deze curve om burgerverantwoordelijkheid. Het houdt in dat we rekening houden met ons gedrag en veiligheidsmaatregelen respecteren om te proberen het virus in bedwang te houden.
Het gaat namelijk niet alleen om onszelf. Het betekent ook zorgen voor anderen en vooral voor de meest kwetsbare mensen: onze oudere bevolking.
De ministers van gezondheid van verschillende landen, evenals de vertegenwoordigers van het Coördinatiecentrum voor Gezondheidswaarschuwingen en Noodsituaties, vertellen ons dat het doel is om het aantal geïnfecteerden te verminderen om te voorkomen dat de gezondheidsdiensten onder de druk instorten.
Italië kampt momenteel met een overmatige intensiteit en verkeert in een ongekende noodtoestand. Het doel is dus duidelijk en we kunnen het bereiken: we doen dit allemaal samen en we zijn allemaal verantwoordelijk voor ons gedrag en onze acties.
We moeten de laatste richtlijnen volgen en proberen de coronavirus-curve af te vlakken, zodat deze situatie beter beheersbaar wordt.
Hoe kunnen we de coronavirus-curve afvlakken?
Eén ding is duidelijk: er is nog steeds geen vaccin voor COVID-19. Er is geen manier om de ziekte te behandelen en volgens de WHO is het infectiepercentage 1,4 tot 2,5. Dat betekent dat elke geïnfecteerde persoon op zijn beurt gemiddeld tussen twee en drie mensen kan infecteren. Het is daarom een belangrijk doel om dat aantal te verminderen.
In een situatie waar er sprake is van een epidemie of pandemie, zoals die waarin we ons momenteel bevinden, is het essentieel om de verspreiding te stoppen. En daar zijn we allemaal verantwoordelijk voor!
Dit is zeker geen taak uitsluitend voor gezondheidsinstellingen. Besmetting zal blijven optreden, maar als we de progressie verminderen en de dagelijkse infectiepiek verlagen, zal dit alles veel beter beheersbaar zijn. Laten we dus eens kijken hoe we de coronavirus-curve af kunnen vlakken.
Wat zegt die curve mij precies?
Waar je eerst naar moet kijken is de horizontale stippellijn op de epidemische grafiek. Dit vertegenwoordigt het vermogen van een gezondheidssysteem om op de crisis te reageren. De curve van geïnfecteerden mag dus niet over deze lijn heen. Dit is namelijk de lijn die ons vertelt dat plaatsen snelle en effectieve medische zorg voor zieken kunnen bieden.
Om dit nog beter te begrijpen, moet je je de metro in de spits eens voorstellen. Soms zijn de rijtuigen zo vol dat er geen passagiers meer binnen kunnen komen. De metrodienst kan de vraag niet aan en mensen moeten op het perron blijven.
Hetzelfde kan gebeuren in gezondheidsinstellingen. Als het aantal geïnfecteerde mensen de capaciteiten van de ziekenhuizen overschrijdt, dan kunnen mensen onvoldoende zorg krijgen.
Het doel is om altijd onder de verzadigingsdrempel te blijven. Op deze manier zal de impact van het coronavirus minder virulent zijn en zal de situatie veel beter te beheersen zijn.
Waar komt deze curve vandaan?
De noodzaak om de coronavirus-curve af te vlakken is gebaseerd op een recent onderzoek dat in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet is gepubliceerd door Dr. Roy Anderson.
De ervaring van wat er in China is gebeurd, geeft ons een voordeel bij het toepassen van vergelijkbare mechanismen van inperking, preventie en actie.
Het is duidelijk dat dit heeft gewerkt, omdat ze erin zijn geslaagd de voortgang van het coronavirus te beheersen. Nu zijn er nog maar ongeveer tien gevallen per dag, wat buitengewoon is, als je denkt aan het inwonertal van China.
Eén ding is echter duidelijk: China wordt bestuurd door een autoritaire regering. In democratische staten zoals Europa vinden we het misschien wat moeilijker om bepaalde maatregelen uit te voeren. Er is echter één ding dat duidelijk kan en moet zijn: dat is onze eigen verantwoordelijkheid, afgezien van de richtlijnen die de overheid zou kunnen opleggen.
We zijn allemaal verantwoordelijk: de coronavirus-curve afvlakken ligt in onze handen
De curve van het coronavirus afvlakken ligt zeker in onze handen. Naast de typische hygiënemaatregelen, het handen wassen en op gepaste afstand van elkaar blijven, zijn er ook andere scenario’s.
Maatschappelijke verantwoordelijkheid omvat het maximaliseren van de zorg voor de meest kwetsbare mensen, diegenen die het meeste risico lopen. We moeten speciale aandacht besteden aan ouderen met ziekten.
Veel culturen zijn van nature erg hecht. Op veel plaatsen is het normaal om te omhelzen, te begroeten met een kus en handen te schudden. We zijn sociale mensen en ontmoeten graag vrienden en familie. Maar nu is het tijd om extreme maatregelen te nemen.
We moeten aan preventie doen als voorzorgsmaatregel door onze bewegingen en contacten te beperken, om deze pandemie beheersbaar te maken. COVID-19 heeft in iets meer dan twee maanden meer dan 250.000 mensen besmet en we zijn al ruim 11.000 mensen aan deze ziekte verloren.
Laten we onthouden dat hoe langzamer dit virus zich verspreidt, hoe beter ons gezondheidssysteem het aankan. Laten we onze geweldige gezondheidswerkers vertrouwen, maar laten we vooral op een verantwoorde, volwassen manier handelen in onze samenleving.
Dit zijn tijden van onzekerheid en het wordt tijd om het beste in onszelf naar boven te halen. De coronavirus-curve afvlakken, wij kunnen dit doen en het begint bij jou!