De aardingstechniek om met stress om te gaan
Heb je ooit zulke intense stress ervaren dat je je los leek te koppelen van de werkelijkheid? Het gevoel dat je zo door je innerlijke ervaringen wordt meegesleurd dat je niet meer in staat bent om in het heden te blijven. De aardingstechniek kan in deze gevallen helpen.
Als je een ernstige emotionele schok ervaart, zet je geest verschillende verdedigingsmechanismen in werking om te voorkomen dat je lijdt. Deze kunnen er echter ook voor zorgen dat je niet normaal kunt functioneren. Dit is wanneer de aardingstechniek nuttig kan zijn.
Veel mensen ervaren op een bepaald moment in hun leven depersonalisatie en derealisatie. Dit zijn veranderingen in perceptie. Ze leiden ertoe dat je afstand neemt van jezelf of van je omgeving wanneer omstandigheden je overweldigen.
Meestal duren dit soort ervaringen niet langer dan een paar minuten. Maar als ze te vaak voorkomen of te lang duren, kunnen ze je extreem ongemakkelijk laten voelen. Terug kunnen keren naar het “hier en nu” is wat je in staat stelt om aan die onaangename momenten te ontsnappen.
Aarden
Aarden is een eenvoudige procedure die wordt gebruikt wanneer iemand zich emotioneel overweldigd voelt. In feite wanneer hun aandacht zo in beslag wordt genomen door het trauma waarmee ze worden geconfronteerd, dat ze zich verlamd voelen.
Het belangrijkste doel van aarding is een terugkeer naar de realiteit. Om de aandacht van de patiënt terug te brengen naar het heden en naar neutrale of onbedreigende stimuli.
Deze procedure wordt gebruikt bij psychologische eerste hulp aan mensen die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt. Het is echter ook nuttig in meer alledaagse situaties waar de omstandigheden niet zo traumatisch zijn, maar toch emotioneel intens. Bijvoorbeeld als iemand nieuws krijgt dat hem uit balans brengt of angstig maakt.
Wanneer moet het gebruikt worden?
Er zijn een aantal aanwijzingen die je vertellen of iemand hulp van buitenaf nodig heeft om zichzelf te stabiliseren. Enkele van die aanwijzingen zijn
- Ze lijken afwezig of verloren. Bovendien reageren ze niet op vragen of oproepen om hun aandacht.
- Ze vertonen grillig of ongeorganiseerd gedrag.
- Hun emotionele reacties zijn intens en ongecontroleerd. Ze huilen bijvoorbeeld ongecontroleerd of zijn agressief, of hebben moeite met ademhalen.
- Op subjectief niveau nemen ze afstand van de werkelijkheid. In feite hebben ze het gevoel dat ze naar een film kijken of de wereld door een donker glas zien.
Hoe gebruik je de aardingstechniek
Om de aardingstechniek toe te passen, moet je proberen om de persoon zichzelf te laten reguleren. Vraag ze langzaam en diep te ademen. Dit kalmeert hun stemming en fysiologische sensaties. Vervolgens kun je wat basisvragen stellen. Dit is om hun oriëntatieniveau te controleren en ze terug te brengen naar het heden. Een goed beginpunt is om te vragen of ze hun naam weten of wat er is gebeurd.
De persoon moet terugkeren naar de realiteit op een manier die zijn angst niet vergroot. Om dit te bereiken kun je ze vragen om enkele van de volgende taken uit te voeren:
- Objectief hun directe omgeving beschrijven.
- Noem vijf objecten die ze kunnen zien en die hen niet ongerust maken.
- Noem vijf neutrale geluiden die ze kunnen waarnemen.
- Noem een aantal verschillende gewaarwordingen die hen niet angstig maken.
De aardingstechniek gebruiken om met stressvolle situaties om te gaan
Je kunt aarding ook gebruiken als je zelf gestrest bent, zolang het niet verlammend werkt. Op deze manier kun je, door je zintuigen te gebruiken, weer contact maken met de werkelijkheid.
Naast de technieken die we hierboven hebben genoemd, kun je ook andere proberen. Houd bijvoorbeeld een ijsblokje in je hand, loop blootsvoets over het gras of sla op een voorwerp in de buurt alsof je op een trommel slaat.
Met deze activiteiten kun je je lichaam weer met het heden verbinden, angst verminderen en weer wat controle terugkrijgen. Maar zoals altijd, zoek professionele hulp als de symptomen niet verbeteren.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- de Tord, P., Brauninger, I. (2015) Grounding: Theoretical application and practice in Dance Movement Therapy, The Arts in Psychotherapy, 9, 138-153.
- Hernández, I. E., & Gutiérrez, L. P. (2014). Manual básico de Primeros Auxilios Psicológicos. Recuperado abril de 2021, de https://www.cucs.udg.mx/sites/default/files/adjuntos/manual_primeros_auxilios_psicologicos_2017.pdf