De 3 dimensies van talent

De drie dimensies van talent verwijzen naar de voorwaarden die de volledige ontwikkeling van een vaardigheid mogelijk maken, of deze nu aangeboren of verworven is. Geschiktheid betekent niet veel als daar niet een zuiver geweten aan wordt toegevoegd.
De 3 dimensies van talent

Laatste update: 26 oktober, 2021

Het is een feit dat alle mensen ergens talent voor hebben en dat sommigen van hen op een natuurlijke manier meer uitgesproken zijn. Anderen ontwikkelen zich in de loop van de tijd, zelfs als ze niet spontaan worden geregistreerd.

De waarheid is dat in ieder geval rekening moet worden gehouden met de drie dimensies van talent: willen doen, weten hoe het moet en kunnen.

Hoezeer iemand ook een natuurlijke aanleg of talent voor iets heeft, het is moeilijk om dit door spontane uitoefening te ontwikkelen. Wanneer we het hebben over de drie dimensies van talent, wordt verwezen naar het feit dat natuurlijke vermogens werk, inzet en interesse vereisen om een echt talent te vormen.

Het getalenteerde is niet alleen wat te maken heeft met kunst. Deze vaardigheden kunnen zintuiglijk, fysiek, intellectueel, emotioneel, sociaal, motorisch, enz. zijn. Bij alle activiteiten gaat het om vaardigheden en in alle gevallen is het belangrijk om rekening te houden met de drie dimensies van talent.

Niets in deze wereld kan de plaats van volharding innemen. Talent niet – niets komt vaker voor dan getalenteerde mensen die niet succesvol zijn geweest. De geest niet – geniaal zijn zonder beloning is bijna een spreekwoord. Onderwijs niet – de wereld zit vol met opgeleide drop-outs. Doorzettingsvermogen en vastberadenheid zijn almachtig.”

Calvin Coolidge

Het talent, een mysterieuze gloed

Een van de meest raadselachtige aspecten van talent is dat mensen zich er niet altijd van bewust zijn dat ze het hebben. Ze zijn niet allemaal met het blote oog zichtbaar en ze hebben ook niet allemaal de mogelijkheid om zich uit te drukken. Om deze reden is er vaak zelfkennis en blootstelling aan verschillende ervaringen nodig om ze op te merken.

Talenten worden op vele manieren ingedeeld en dit is een van de meest algemene:

  • Duidelijke talenten. Het zijn degenen die op natuurlijke wijze worden gedetecteerd en bewust worden herkend.
  • Verborgen talenten. Het komt overeen met die talenten waarover geen bewustzijn bestaat. Iemand kan heel goed skiën, maar als hij nooit in de buurt van de sneeuw komt, zal hij die vaardigheden negeren.
  • Potentiële talenten. Het heeft te maken met die talenten waar wel enig besef van bestaat, maar waarvan duidelijk is dat er meer werk nodig is om ze te ontwikkelen.

Alle mensen hebben talenten van alle drie de soorten. Ze streven er echter niet allemaal naar om hun voor de hand liggende talenten te kapitaliseren, hun verborgen talenten te ontdekken of hun potentiële talenten te ontwikkelen. Hier komen de drie dimensies van talent om de hoek kijken.

Vrouw die gitaar speelt

De drie dimensies van talent

Zoals we eerder al zeiden, hebben de drie dimensies van talent te maken met willen, weten en doen. Laten we elk van hen nader gaan bekijken.

1. Willen doen

De eerste van de drie dimensies van talent is willen doen. Hoewel het tegenstrijdig kan zijn, zijn sommige mensen zich ervan bewust dat ze een belangrijk vermogen hebben om een bepaalde activiteit uit te voeren, maar ze hebben er geen belang bij om het te ontwikkelen.

Dit is volkomen begrijpelijk. Je kunt het vermogen hebben om te rennen, maar dat betekent niet dat je een atleet wilt zijn. Ook kan het tegenovergestelde het geval zijn: iemand heeft geen grote capaciteiten voor iets, maar zijn interesse is zodanig dat hij erin slaagt ze te ontwikkelen. Talent vereist inzet.

2. Weten hoe te doen

Vaak wordt aangenomen dat het hebben van een aangeboren talent voldoende is om het keer op keer toe te passen. Dit is echter twijfelachtig. Er is altijd training nodig om die vaardigheden te vormen, te verfijnen en op de juiste manier te focussen.

Iemand kan talent hebben voor schilderen en inderdaad voor het maken van mooie werken. Hij slaagt er echter alleen in om het met een hoge kwaliteit te doen als hij op dat gebied is opgeleid en die natuurlijke vaardigheden verrijkt met kennis.

Als je niet het natuurlijke talent hebt, maar wel de nodige kennis, is het mogelijk om ook goede of uitstekende resultaten te behalen, hoewel het veel inspanning zal vergen.

3. Het kunnen doen

De kracht om te doen is het element dat de drie dimensies van talent voltooit. Het verwijst naar de objectieve mogelijkheid om talent in te zetten voor een specifieke taak of project. In veel gevallen betekent dit het creëren van die mogelijkheid, zelfs tegen de omstandigheden in.

Talenten vervagen of verdwijnen als ze geen specifieke ruimte kunnen vinden om zichzelf te ontplooien. Op dezelfde manier groeien ze en worden ze versterkt wanneer de mogelijkheid bestaat om ze vaak te materialiseren.

Meisje aan het werk

Een veeleisend pad

Zoals te zien is, vereisen de drie dimensies van talent commitment, training en actie. Een vaardigheid wordt pas een talent of een gave als de drie dimensies continu aanwezig zijn.

Het ontwikkelen van talenten geeft een vorm van geluk die moeilijk te omschrijven is. Het geeft gevoelens van competentie, veiligheid en macht, in de hoogste zin van dit laatste woord. Het geeft het leven ook meer betekenis omdat het het verrijkt. Het is aan ieder om zijn eigen talenten te ontdekken, te cultiveren en te vervullen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Samper, J. D. Z. (2021). La inteligencia y el talento se desarrollan (Vol. 1). Magisterio.
  • Stagnaro, A. A. (2021). La insurrección de los saberes sometidos: una interpretación del film Talentos Ocultos desde la antropología de la ciencia. Cuadernos del Centro de Estudios en Diseño y Comunicación. Ensayos, (95), 111-120.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.