Camellia Sinensis: de voordelen van thee

Laatste update: 24 maart, 2017

Vandaag gaan we het hebben over een drank die we allemaal wel kennen. We hoeven echt de wetenschappelijke naam van deze plant niet te kennen, dat laten we lekker over aan de wetenschappers. Wij zullen hem dan ook gewoon thee noemen. Theeën worden gemaakt van de bladeren van deze mooie plant, die ons niet alleen al sinds de oudheid voorziet van uitstekende medicinale hulp (in het oude China werd thee gebruikt als genezende plant), maar ook prachtige bloemen heeft.

Het waren de Nederlanders die thee introduceerden in de westerse wereld toen zij van hun reizen naar Azië terugkeerden naar Europa. Het waren echter niet de Nederlanders die de drank populair maakten, maar de Engelsen (in Engeland is ‘Wil je een kopje thee?’ een van de meest algemene en meest gebruikte uitspraken).

Vaak wordt gezegd dat er geen ziekte is die door een plant niet genezen kan worden. Al sinds de oudheid worden planten dan ook door mensen gebruikt als medicinale remedies (in Mesopotamië, Egyptische, Griekse culturen, om er maar een paar te noemen…). Dit gebeurde zowel in Europa als in Azië, hoewel het gebruik van thee haar oorsprong heeft in Azië.

Voordelen

Als thee regelmatig wordt gedronken, kan het ons vele voordelen bieden. Ten eerste bevat de drank cafeïne en hoewel dit ervoor zorgt dat het voor sommige mensen juist niet geschikt is (cafeïne wordt afgeraden voor kleine kinderen of mensen die lijden aan hypertensie), kan het ons helpen om wakker en alert te blijven. Maar het kan ook onze mentale flexibiliteit verbeteren en helpen bij de concentratie. Dit maakt het een ideale drank voor tijdens een tentamenperiode of lange werkuren die veel van ons vragen.

Thee bevat veel minder cafeïne dan koffie, wat het een ideale vervanger maakt. Het helpt niet alleen je geest, maar ook de rest van je lichaam. De antioxidanten die het bevat helpen om je bloedsomloop te bevorderen en het bevat daarnaast vele vitaminen, waaronder vitamine C.

Het kan helpen in de strijd tegen gaatjes, omdat thee tevens fluoride bevat dat ons tandglazuur versterkt. Fluoride is echter niet altijd goed voor je. Een teveel aan deze stof kan namelijk giftig zijn (maar maak je geen zorgen, de hoeveelheid thee die je zou moeten consumeren voordat dit gebeurt is gigantisch).

Het wordt over het algemeen aangeraden dat je thee apart van je maaltijden drinkt, omdat het tegelijkertijd consumeren van thee en voedsel de ijzeropname door het lichaam verhindert.

Hoe moet ik thee consumeren?

We adviseren je om thee op dagelijkse basis te drinken, omdat het het werkelijk waard is. Er zijn ontzettend veel recepten te vinden in kookboeken of op het internet over hoe je het kunt maken. Over het algemeen zijn deze ontzettend eenvoudig en kun je met minimale moeite een heerlijk en gezond drankje maken. Of je het warm of koud drinkt maakt niet uit, de goede eigenschappen blijven ook bij lagere temperaturen hetzelfde. Bovendien is dit het soort drankje dat je dorst lest en veel beter voor je is dan een glas cola, bijvoorbeeld.

Eén glas Coca Cola (250 ml) bevat wel zes suikerklontjes. Het lichaam moet iets doen met de plotselinge inname van deze grote hoeveelheid suiker. De lever reageert dan ook op deze verhoging van de insuline door vet te produceren. Suiker bevat ook nog eens enkele schadelijke ingrediënten, zoals E388, orthofosforzuur. Geef om deze redenen en alle redenen die we hierboven al noemden thee dan ook op zijn minst een kans. We zijn er zeker van dat je het heerlijk zult vinden!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.