Black Panther: superhelden en inclusiviteit
Black Panther is een van de nieuwste Marvel-films. Kijkers en critici hebben op verschillende manieren op de film gereageerd. Sommigen hebben alleen maar goede dingen te zeggen, terwijl anderen juist het tegenovergestelde vinden. Hoewel de recensies gemengd zijn, was Black Panther een keerpunt in het superheldengenre.
Black Panther werd geregisseerd door Ryan Coogler. Bijna iedereen van de cast is zwart. De verhuizing is gebaseerd op een Marvel-strip met dezelfde naam. Black Panther is de eerste donkere, Afrikaanse superheld met een donkere huidskleur.
Hierdoor was Black Panther jarenlang een welbekend personage. Veel mensen konden zich met Black Panther identificeren, omdat hij het enige donkere stripfiguur was.
Marvel Comics en DC zijn de twee grootste producenten van strips in de Verenigde Staten. Nadat Marvel Black Panther publiceerde, begonnen zowel Marvel als DC meer diverse personages in hun strips op te nemen.
Marvel introduceerde al snel Luke Cage en Falcon, beide zwarte mannen. DC vond een aantal van zijn blanke personages opnieuw uit en maakte onder andere Green Lantern zwart.
Vanaf dat moment nam de populariteit van beide producenten aanzienlijk toe. Dat komt omdat meer mensen geïnteresseerd waren in hun strips. Waarom is deze verandering zo belangrijk?
Inclusiviteit en identificatie
Om een gemeenschap op te bouwen, moeten alle leden het gevoel hebben dat ze er deel van uitmaken. Als mensen het gevoel hebben dat ze ergens deel van uitmaken, is het veel makkelijker voor de samenleving om te groeien.
Toen Black Panther werd gepubliceerd, begon een nieuw tijdperk van progressieve inclusiviteit. De stripwereld en de maatschappij in het algemeen begonnen zich te ontwikkelen in de richting van diversiteit.
Door personages van Afrikaanse en Aziatische afkomst en inheemse bevolkingen op te nemen, spraken stripproducenten een heel nieuw publiek aan. We mogen niet vergeten dat de zogenaamde “etnische minderheden” jarenlang werden gemarginaliseerd en verdreven door de blanke hegemonie.
Deze minderheden waren niet eerder vertegenwoordigd in films en strips. Vanaf het moment dat ook zij deel uit begonnen te maken van deze media, begonnen deze etnische minderheden zich gelegitimeerd en erkend te voelen. Dit leidde op zijn beurt weer tot een betere sociale dynamiek omdat het de tolerantie en het begrip van de mensen toenam.
Black Panther: een box office succes
De film Black Panther is een nieuwe stap in de richting van tolerantie en gelijkheid. De film kwam uit in 2018, en vertelt het verhaal van het personage Black Panther uit de stripboeken. Het speelt zich af in Wakanda, een fictieve Afrikaanse natie. Na de moord op hun leider en koning moet Wakanda zich wenden tot T’Challa, de prins en opvolger voor de troon.
T’Challa, het alter ego van Black Panther, is bovenmenselijk. Hij heeft supersnelheid en superkracht, die hem helpen Wakanda te beschermen. T’Challa heeft te maken met de uitdagingen die samengaan met het koningschap. Met de hulp van zijn zus Shuri, de spion Nakia, en de Dora Milaje krijgers, slaagt T’Challa erin om de aanvallen op zijn volk af te weren.
Black Panther heeft meerdere stereotypen uitgedaagd. Niet alleen is de cast over het algemeen donker, wat zeer zeldzaam is in mainstream films, maar het was ook een kans voor donkere filmmakers. De regisseur en producenten van de film zijn ook allemaal donker.
Daar komt nog bij dat Black Panther ook sterke, onafhankelijke en intelligente vrouwelijke personages heeft. Prinses Shuri, de jongere zus van T’Challa, is een briljante jonge wetenschapper en ingenieur, die voor haar gemeenschap uitvindt en bouwt.
Nakia is een krijger en spion, die vrouwen helpt die zich in gewelddadige situaties bevinden. De koninklijke wacht van T’Challa bestaat ook uit sterke, indrukwekkende vrouwen. Zijn krijgers zijn de beste en meest hoogopgeleide krijgers van het hele koninkrijk.
Films kunnen sociale veranderingen uitlokken
Films kunnen bepaalde ideeën en ideologieën bevorderen. Hoewel het zeker niet de enige factor in het spel is, is inclusieve representatie in de film een weg naar nieuwe manieren om sociale relaties op te bouwen en waar te nemen.
Gelijke vertegenwoordiging is in opkomst. Tegenwoordig zien we personages uit alle verschillende etnische groepen en culturen centraal staan. Meer diversiteit op het grote en kleine scherm zal onze samenleving toleranter en diverser maken als geheel.