Bioneuro-emotie: de relatie tussen emoties en ziekte

Bioneuro-emotie probeert de relatie tussen emoties en ziekte te bestuderen. Het is een interessant idee, hoewel niet vrijgesteld van kritiek.
Bioneuro-emotie: de relatie tussen emoties en ziekte

Laatste update: 09 mei, 2022

Zoals Enric Corberá, directeur van het Spaanse Instituut voor Bioneuro-emotie, stelt: “Bioneuro-emotie bestudeert de biologische betekenis van de symptomen die zich in ons lichaam manifesteren, begrijpend dat in de natuur alles informatie is en dat deze informatie op de een of andere manier tot stand komt door het leren van ons onderbewustzijn.

Bioneuro-emotie onderzoekt de meest optimale manier om het onbewuste binnen te gaan om het leren te veranderen en emoties te beheersen. In feite is het wat Enric Corberá de ‘Art of Unlearning’ noemt.

“We worden onbewust ziek, we worden bewust en we genezen onbewust.”

-Enric Corbera-

Achter elke emotie zit meestal een geloof in iets. Dit dwingt je om op een bepaalde manier te handelen en je moet dat geloof transcenderen om je leven te helen.

Albert Ellis en REG

Een van de basissen van neurobio-emotie is de zoektocht naar irrationele gedachten om de emoties te genezen die deze gedachten in ons produceren. Dit is waar de Rationeel Emotieve Gedragstherapie (REG) van Albert Ellis uit bestaat.

Negatieve gedachten

Ellis nam aan dat een emotionele toestand wordt veroorzaakt door onze interpretatie van gebeurtenissen en niet door de gebeurtenissen zelf. Daarom, als je in staat bent om je irrationele overtuigingen en gedachten te veranderen, zul je in staat zijn om een minder pijnlijke en meer rationele emotionele toestand te creëren.

Albert Ellis werkte met 11 irrationele overtuigingen. Ze zijn als volgt.

 1. Ik moet door iedereen bemind worden, anders word ik niet gelukkig.
 2. Als ik niet alles goed doe, ben ik incompetent.
 3. Ik moet eerlijk en attent handelen, anders word ik een slecht mens.
 4. Het is vreselijk als dingen niet gaan zoals ik wil.
 5. Alles wat me overkomt, heb ik niet in de hand
 6. Ik moet me zorgen maken over alles wat beangstigend of riskant is.
 7. Verantwoordelijkheden en problemen moet ik vermijden als ik me op mijn gemak of tevreden wil voelen.
 8. Ik moet afhankelijk zijn van anderen omdat ik niet in staat ben mijn eigen leven te leiden.
 9. Ik moet worden beheerst door mijn verleden en gestoord worden door alles wat me ooit heeft gestoord.
 10. De problemen van andere mensen zijn verschrikkelijk en ik moet er boos over worden.
 11. Er is altijd een goede oplossing en het zal verschrikkelijk zijn als ik die niet kan vinden.

Al deze overtuigingen dompelen je onder in de tirannie van ‘ik moet…’ en ‘ik zal…’. Dit betekent dat je dingen doet uit verplichting en zonder dat je ze echt wilt doen. Het veroorzaakt negatieve emoties bij je.

De doelstellingen van bioneuro-emotie

Het belangrijkste doel van bioneuro-emotie is om je emotionele gezondheid te begrijpen en te beïnvloeden. Bovendien probeert het je welzijn en gezondheid te vergemakkelijken, een holistische kijk op het leven te bevorderen en je geest te verbinden met je lichaam en je omgeving.

Bioneuro-emotie wil integreren met de verschillende sociale en gezondheidswetenschappen. Het streeft naar een holistische benadering van fysieke en emotionele problemen.

Hoe werkt bioneuro-emotie?

Bioneuro-emotie gebruikt drie technieken om de geleerde informatie te vinden en, indien mogelijk, te veranderen. De informatie is te vinden in drie hersenarchieven.

 • Chronologische leeftijd. De conflicten gedurende je hele leven worden geanalyseerd totdat de triggerende situatie is gevonden.
 • Het project/de betekenis. Dit is de periode die je leven beslaat vanaf negen maanden voor je conceptie tot drie jaar. Tijdens deze periode worden de conflicten geanalyseerd die je ouders hebben meegemaakt.
 • De stamboom. De geboortedata, overlijdensdata, ziektes en beroepen van je naasten worden bestudeerd. Dit om overeenkomsten te zoeken en te begrijpen waar en van wie de triggerende situatie afkomstig is.

“Wie zich het verleden niet kan herinneren, is gedoemd het te herhalen.”

-George Santayana-

Als de bovengenoemde technieken eenmaal zijn toegepast, komt het verband tussen de emotie die je voelt en de aandoening die je hebt aan het licht.

Bij het ontdekken van het verband tussen emotie en ziekte, ga je in een quarantainestaat waarin je geest vervolgens zal vechten om niet af te leren. Daarom zul je moeten nadenken over het proces van afleren. Zodra je het geloof en de emoties die het bij je oproept afleert, heeft je ziekte geen oorzaak meer en verdwijnt meestal.

bioneuro-emotie

Je onderbewuste bereiken

Om de emotie te bereiken die een aandoening bij je oproept, moet je in je geest duiken door jezelf een aantal vragen te stellen:

 • Waar? Hoe? Wie? Wanneer? Met deze vragen stel je het moment vast waarop de emotie die op jou van invloed was, is ontstaan.
 • Wat zei je op dat moment innerlijk tegen jezelf?
 • Wat vond je ervan?
 • Welke emotie ervaarde je?
 • Waar in je lichaam ervaarde je het?
 • Wat zei je niet in die situatie?

Met al deze vragen ontdek je het verband tussen je emotie en je ziekte. Daarom kun je je lichaam afleren en genezen.

Afleren

Afleren is vergeten wat je hebt geleerd. Het betekent dat je je hoofd moet leegmaken van wat je hebt geleerd om vervolgens nieuwe dingen toe te laten en ze te leren.

Afleren houdt in dat je de verbanden tussen sommige van je emoties en je ziekte verwijdert. Degenen die je fysiek schade toebrengen en je genezing blokkeren.

“Overtuigingen hebben de kracht om te creëren en de kracht om te vernietigen. Mensen hebben het geweldige vermogen om elke ervaring van hun leven te nemen en een betekenis te creëren die hen machteloos maakt of die letterlijk hun leven kan redden.”

Tony Robbins

De principes van bioneuro-emotie

Bioneuro-emotie is gebaseerd op het filosofische principe dat het leven voor ons een afzonderlijke entiteit is. Dat is ondanks het feit dat in werkelijkheid alles verenigd is, met elkaar verbonden is en elkaar aanvult.

Je zou bijvoorbeeld kunnen denken dat je vrij beslissingen neemt. Maar eigenlijk maak je ze op basis van informatie die zich nestelt in je onbewuste en die tot uiting komt in alle aspecten van je leven.

Daarom zet bioneuro-emotie een stap in de richting van emotionele volwassenheid. Het helpt je te begrijpen dat hoe je ervaart wat er in je leven gebeurt, in je eigen handen ligt. In feite is het een ontwaken voor de verantwoordelijkheid die je hebt met betrekking tot wat er dagelijks met je gebeurt.

Door je te verdiepen in deze methode ervaar je een realiteitszin waarin veranderingen ontstaan vanuit je open geest. Bovendien realiseer je je dat de oplossing voor je probleem in het hier en nu te vinden is. Wellicht ook interessant voor jou

Wetenschap: lichaamsbeweging helpt bij genereren van nieuwe neuronen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wetenschap: lichaamsbeweging helpt bij genereren van nieuwe neuronen

Lichaamsbeweging levert een grote bijdrage aan de kwaliteit van leven. Bovendien bevordert het ook de aanmaak van nieuwe neuronen.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.