Bewust eten door vriendschap te sluiten met je eten
Interessant is dat de meeste goede momenten vaak rond een eettafel plaatsvinden. Helaas stelt dit voor veel mensen het eeuwige dilemma van het doorbreken of volgen van hun dieet, wat tot angst leidt. Bewust eten kan je helpen om ermee om te gaan, omdat het gaat om “bevriend raken” met je eten en dus om je relatie ermee te verbeteren.
In veel gevallen is een slecht dieet de bijkomende schade van een druk leven dat zich uitstrekt tot je rustperiodes. Zo verliezen we wat een gezonde relatie tussen onze voeding en ons lichaam zou moeten zijn. We worden ons er pas van bewust als we geconfronteerd worden met overgewicht of als we ons slecht voelen na het eten.
Op dat moment beginnen we ons af te vragen of we moeten stoppen met het eten van bepaalde voedingsmiddelen en op dieet gaan om de extra kilo’s kwijt te raken. Hier komen de schuldgevoelens en interne afkeuring over het voedsel dat we eten… en zelfs met betrekking tot het voedsel dat we onszelf niet toestaan aan te raken.
Bewust eten gaat niet alleen over wat je eet, maar ook over hoe je het eet. Het heeft weinig zin om je eetpatroon aan te passen als je je eten amper proeft, niet genoeg kauwt en je zintuigen niet laat genieten van het moment en je eetervaring.
Meer eten dan je nodig hebt
Onze hersenen hebben ongeveer 20 minuten nodig om de verzadigingssignalen van de maag te ontvangen en te analyseren. Als we te snel eten, zullen we hoogstwaarschijnlijk meer eten dan we nodig hebben.
Kauwen en slikken is echter geen “bewust eten.” Eten is altijd gekoppeld aan je emotionele toestand. Bewust eten geeft voldoening. Maar als je dat niet doet, is de emotionele toestand die daarna ontstaat meestal ongemakkelijk. Je raakt te vol, zelfs lusteloos.
Een onderzoek (Engelse link) door Langer, Warheit en Zimmerman wees uit dat 44% van de mensen die deelnamen, geloofde dat ze overgewicht hadden na elke maaltijd. Daarnaast voelde meer dan 45% zich schuldig nadat ze dit hadden gedaan.
“Laat je geest je lichaam niet intimideren door te geloven dat het de last van zijn zorgen moet dragen.”
-Astrid Alauda-
Bewust eten: vier vragen
Om bewust te worden van eten, moet je er je aandacht op richten. Je moet ernaar streven om een continuüm van bewustzijn te creëren. Dus, hoe meer je je bewust bent van je relatie met eten, hoe meer mogelijkheden je hebt om te verbeteren.
Word je bewust van wat je wilt en moet eten voordat je dat doet en tijdens en na het eetproces. Om dit te doen, begin je met jezelf deze vier eenvoudige vragen te stellen:
- Is mijn tevredenheid over de manier waarop ik met eten omga hoog of laag?
- Hoe is het niveau van plezier dat voedsel me geeft tijdens mijn eetproces? Hoog of laag?
- Eet ik normale porties voedsel of kies ik meestal een grotere portie dan normaal?
- Als ik klaar ben met eten, voel ik me dan blij of ongemakkelijk ?
Wanneer je je aandacht richt op het beantwoorden van deze vragen, begin je aan het proces van bewust eten. Bewustwording en aandacht geven is de weg naar een gezonder voedingspatroon.
Integendeel, je verliest de controle over wat je eet als je bewustzijn en je aandacht ergens anders zijn. Er is echter een uitzondering als je zorgvuldig hebt gepland wat je gaat eten en hoeveel.
Emotioneel eten
Je eetgewoonten worden sterk beïnvloed door onze sociaal-culturele omgeving, maar ze zijn ook, en heel intiem, gebaseerd op je emoties. Afhankelijk van hoe je het vermogen ontwikkelt om ze te reguleren, kunnen ze je helpen de gewoonte van bewust eten te reguleren.
Je eet emotioneel wanneer je emoties, zowel aangename als onaangename, niet kunt onderscheiden van het echte hongergevoel. Ook drijft de lage tolerantie voor emotioneel ongemak mensen ertoe onterecht en onbewust te eten. Dit wordt in de volksmond binging genoemd.
Voedsel als copingmiddel voor het beheersen van emoties is niet goed en is ook volledig het tegenovergestelde van bewust eten. Eten is geen opluchting, amusement, anxiolyticum of antidepressivum.
Deze manier van voedsel gebruiken is niets meer dan een snelle route die onze hersenen gebruiken om een tijdelijke vermindering van vitale nood te verkrijgen. Het probleem is dat deze houding uiteindelijk een gewoonte wordt.
Word bewust en adopteer bewust eten
De regelmatige beoefening van zelfobservatie zal je helpen om bewuster te eten. Dit is ook een manier om zelfsabotage te voorkomen. De oplossing is om nieuwe te bouwen op basis van bewustzijn. Begin met je af te vragen of de honger die je voelt fysiek of emotioneel is. Je kunt beginnen met het identificeren van je emoties en beheer ze op de juiste manier.
Begin met het uitstellen van eten tot het etenstijd is en bewaar je excuses voor je baas. Maak bewust meer gebruik van andere plezierige bezigheden die niets met eten te maken hebben.
Bewust eten is een vaardigheid die je kunt verwerven als je het maar genoeg doet. Wanneer je overgaat van emotioneel eten naar bewust eten, zul je je veel beter voelen omdat je voor jezelf gaat zorgen. Je weet dat je de baas bent en daarom kun je de controle over je lichaam behouden.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Vidal, Julia (2017) El comer emocional: Cuando nos alimentamos desde nuestras emociones. Area humana blog. Recuperado de https://www.areahumana.es/comer-emocional/
- Churchill, Margaret (2002) Conscious Eating. Experience life blog. Recuperado de https://experiencelife.com/article/conscious-eating/
- Nelson J. B. (2017). Mindful Eating: The Art of Presence While You Eat. Diabetes spectrum : a publication of the American Diabetes Association, 30(3), 171–174. doi:10.2337/ds17-0015
- Frayn, M., Livshits, S., & Knäuper, B. (2018). Emotional eating and weight regulation: a qualitative study of compensatory behaviors and concerns. Journal of eating disorders, 6, 23. doi:10.1186/s40337-018-0210-6