Bestaat het toeval echt?

Bestaat het toeval echt?

Laatste update: 23 maart, 2017

Wanneer we denken dat we geen kansen tot onze beschikking hebben, dan is het niet zo dat we geen enkele kans hebben, maar dan is het zo dat we hem niet kunnen zien. En dit betekent dat we niet volledig wakker zijn.

Dit komt doordat onze hersenen de realiteit simpelweg op ontzettend selectieve wijze waarnemen. Onze waarneming van alles om ons heen is niet geheel waarheidsgetrouw. We nemen alleen een deel van wat er in onze omgeving gebeurt waar, aangezien onze aandacht bepaalt wat we wel en niet ontvangen.

“Wanneer de discipel er klaar voor is, dan verschijnt de meester.”

Dit is een geweldige waarheid. Pas als we voorbereid zijn en onze volledige aandacht en energie ergens in steken, zullen we ons realiseren dat er daarbuiten genoeg kansen voor ons liggen.

En als het niet de juiste tijd is en we nog niet voorbereid zijn, zullen we simpelweg niet eens zien hoe deze kansen aan ons voorbijgaan. En niet omdat ze niet bestaan, maar gewoon omdat het voor ons niet het juiste moment in ons leven is om ze te ontvangen. We zouden niet weten hoe we er ons voordeel mee zouden moeten doen. Op dit existentiële moment zijn het dan ook geen echte kansen.

“Emoties hebben ook invloed op jou.”
Onze selectieve aandacht en waarneming van de realiteit gaan tevens hand in hand met de emotionele toestand waarin we ons op dit moment bevinden. Als we gelukkig zijn, tevreden zijn met het leven, trots, voldaan en dankbaar voor het leven dat we hebben, dan zijn de dingen die ons elke dag overkomen kansen waarvan wij al weten hoe we er ons voordeel mee kunnen doen om verder te kunnen komen op onze levensreis.

Aan de andere kant… als we ons bevinden in een moment dat gevuld is met verdriet, ontmoediging, droefheid en totale verveling, dan is het goed mogelijk dat we niets dat ons overkomt zullen zien als een kans, maar eerder als een last of als pech.

“Toeval bestaat niet, maar oorzakelijkheid wel”
In de meeste gevallen gebeuren dingen niet uit puur toeval. Ze gebeuren omdat we iets gedaan hebben om ze te laten gebeuren. En deze dingen gebeuren als gevolg van onze inspanning, ons leerproces en onze zoektocht. Of in veel gevallen als gevolg van het volledig tegenovergestelde.
Op dezelfde manier is geluk niet gebaseerd op het toeval, maar het gevolg van wat we hebben gedaan om dit geluk in ons leven te laten verschijnen.
“We verdienen het.”

Als zich aan ons een kans voordoet en we hier ons voordeel mee doen, zouden we kunnen zeggen dat ‘we het verdienen" omdat we om deze kans te kunnen zien ongetwijfeld tot dit punt moesten komen om hem te kunnen vinden. En dat kostte inspanning en toewijding.

En als er andere dingen gebeuren die we niet verdienen en als we ons desondanks positief wensen op te stellen ten opzichte van de processen en lessen van het leven, zouden we kunnen zeggen dat ‘we het nodig hadden" om te kunnen blijven leren. Het is dus nog altijd een kans om te groeien en om sterker te worden als persoon.

“Ga op weg, bereid jezelf voor, open je ogen.”
Alles dat we verdienen of nodig hebben zal zich aan ons voordoen. Laten we deze kansen niet verspillen. Laten we deze kansen niet aan ons voorbijgaan. Omdat als ze zich aan ons voordoen, dan betekent dit dat het leven hen ons aanbiedt omdat we voorbereid op ze zijn. We zouden niet bang moeten zijn. We zouden dapper en dankbaar moeten zijn voor de kansen die we elke dag weer krijgen, want dit betekent dat we alert en wakker genoeg zijn om vooruit te blijven gaan.