Bestaat het toeval echt?

Bestaat het toeval echt?

Laatste update: 23 maart, 2017

Wanneer we denken dat we geen kansen tot onze beschikking hebben, dan is het niet zo dat we geen enkele kans hebben, maar dan is het zo dat we hem niet kunnen zien. En dit betekent dat we niet volledig wakker zijn.

Dit komt doordat onze hersenen de realiteit simpelweg op ontzettend selectieve wijze waarnemen. Onze waarneming van alles om ons heen is niet geheel waarheidsgetrouw. We nemen alleen een deel van wat er in onze omgeving gebeurt waar, aangezien onze aandacht bepaalt wat we wel en niet ontvangen.

Dit is een geweldige waarheid. Pas als we voorbereid zijn en onze volledige aandacht en energie ergens in steken, zullen we ons realiseren dat er daarbuiten genoeg kansen voor ons liggen.

Aan de andere kant… als we ons bevinden in een moment dat gevuld is met verdriet, ontmoediging, droefheid en totale verveling, dan is het goed mogelijk dat we niets dat ons overkomt zullen zien als een kans, maar eerder als een last of als pech.

Op dezelfde manier is geluk niet gebaseerd op het toeval, maar het gevolg van wat we hebben gedaan om dit geluk in ons leven te laten verschijnen.

Als zich aan ons een kans voordoet en we hier ons voordeel mee doen, zouden we kunnen zeggen dat ‘we het verdienen’ omdat we om deze kans te kunnen zien ongetwijfeld tot dit punt moesten komen om hem te kunnen vinden. En dat kostte inspanning en toewijding.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.