Bescherm je mentale gezondheid tegen COVID-19

Naast onszelf te beschermen tegen COVID-19, moeten we ook zorgen voor onze geestelijke gezondheid en die van de mensen om ons heen. Quarantaine, onzekerheid en angst stellen ons op de proef. We moeten een aantal strategieën overwegen.
Bescherm je mentale gezondheid tegen COVID-19

Laatste update: 21 mei, 2020

Niemand bereidde ons voor op een dergelijke situatie. COVID-19 verandert onze levensstijl op een manier die niemand ooit had kunnen voorzien.

Quarantaines, isolatie, onzekerheid, besmettingsangst, economische crisis… We moeten allemaal veel factoren managen, maar er is één factor die je niet mag negeren: je mentale gezondheid. Dus hoe kun je je mentale gezondheid tegen COVID-19 beschermen?

Vanuit de psychologie zien we verontrustende fenomenen en gedragspatronen. Aan de ene kant voelen we voor alle mensen die, al lang vóór de pandemie, een zeer complexe mentale situatie hadden (depressies, fobieën, verslavingen, gegeneraliseerde angst, eetstoornissen…).

In het huidige klimaat worden hun problemen duidelijk verergerd. We moeten ons zeer bewust van hen zijn, contact met ze hebben en ze op afstand helpen.

Een andere factor die we hebben opgemerkt, en die zeker niet minder ernstig is, zijn de ongerustheid, angst, paniekaankopen en alle andere effecten die gedwongen quarantaine kan hebben. We weten niet hoe lang deze situatie zal duren. Daarom is het essentieel dat we voorbereid zijn om adequate psychologische strategieën te bieden.

Desalniettemin, en ondanks de complexiteit van de situatie, is er een onmiskenbaar feit. De mens is tot grote dingen in staat. We zijn zeer capabele wezens als het gaat om kleine en grote uitdagingen. Door kalm te handelen, elkaar te steunen en passende banden en wereldwijde verbintenissen aan te gaan, zullen we deze situatie met succes het hoofd bieden.

Bescherm je mentale gezondheid tegen COVID-19

Hoe kunnen we onze mentale gezondheid tegen COVID-19 beschermen?

Dr. Irvin David Yalom is hoogleraar psychiatrie aan de Stanford Universiteit en hij is psychotherapeut. In zijn boek Existentiële Psychotherapie legt hij uit dat mensen op een collectieve manier voor vier dingen bang zijn:

  • de controle verliezen over onze realiteit
  • de angst om alleen te zijn
  • aan onszelf en onze doelen twijfelen
  • de angst voor de dood

De aanwezigheid van COVID-19 wekt al deze sensaties op een zeer reële manier op. Mensen zijn er zeker van dat ze de controle over hun realiteit verliezen. De routines van ons leven zijn veranderd. We worden dringend verzocht het huis niet te verlaten en dit geeft een gevoel van isolatie en eenzaamheid.

Beetje bij beetje, als deze periode wordt verlengd, kan je geest zich gaan afvragen wat dit allemaal betekent en kan zelfs de betekenis van je eigen leven in twijfel trekken.

Dit alles kan je psychologisch op de proef stellen. Je moet dus voorbereid zijn. Het beschermen van je geestelijke gezondheid is net zo belangrijk als het omgaan met het coronavirus. Het is essentieel dat je met al deze factoren rekening houdt.

Beheers je angst zodat het je niet verlamt – je eerste prioriteit

Om je mentale gezondheid te beschermen tegen de effecten van COVID-19 en de coronavirusdreiging, is het beheersen van je angst je eerste strijd. Het is geen kwestie van het laten verdwijnen, want dat is onmogelijk en ook niet logisch.

Als emotie heeft het een bepaalde taak. Het is gewoon een kwestie van rationaliseren en voorkomen dat het rampzalige gevolgen heeft en dat het tot volledige paniek leidt.

Hoe om te gaan met angst

Angst beheerst je door de informatie die je ziet en leest. Je moet dus voorkomen dat je 24 uur per dag afbeeldingen en informatie ontvangt. Het is gewoon een kwestie van op de hoogte blijven, betrouwbare bronnen raadplegen en dan verder te gaan met je leven.

Gebruik je sociale netwerken spaarzaam. Je meldingen een paar uur op stil zetten is gezond advies om infoxicatie te voorkomen (overtollige informatie die angst en paniek voedt).

Angst voor infectie is heel normaal en zelfs noodzakelijk, maar altijd binnen de perken. En waarom is angst nodig? Omdat het je aanmoedigt om gezonde gedragspatronen en attitudes aan te nemen om jezelf te beschermen, zoals bijvoorbeeld door je handen te wassen, isolatie en sociale afstand te nemen.

Je moet rationeel reageren om jezelf en anderen te beschermen. Deel je emoties en zorgen met je eigen familie en vrienden. Praat met ze aan de telefoon om het gevoel van paniek te verminderen.

Verbind je hersenen met je hart

Kalmeer je lichaam om zo je geest te kalmeren

Het lichaam is als een angstsensor. Het is als een plattegrond waarop al je emoties worden getekend en met elkaar zijn verbonden. Het verandert al je zorgen in pijn, spanning en uitputting.

Om je mentale gezondheid te beschermen tegen COVID-19, moet je dus ook voor je lichaam zorgen en het helpen te kalmeren en gebalanceerd te houden, waardoor je welzijn verbetert.

Hoe kan ik voor mijn lichaam zorgen om mijn geest te kalmeren?

Een van de eerste dingen die je vaak verwaarloost in situaties van stress, is voor jezelf zorgen. In de huidige situatie is het essentieel dat je deze aanbevelingen opvolgt:

Emotionele voeding – een sleutel om je mentale gezondheid te beschermen

We weten nog niet hoe lang de COVID-19-crisis zal duren. In een situatie als deze moet je dus leren om thuis te zijn, samen te leven, frustratie te tolereren en onzekerheid te beheersen.

Ieder van ons zal als het ware op zoek moeten naar dagelijkse managementstrategieën om deze factoren tot bedaren te brengen en te verslaan. Emotionele voeding is echter een hulpmiddel dat je altijd zal helpen en versterken. Dus, waar bestaat het uit?

Hoe werk je aan je emotionele voeding?

  • Om je mentale gezondheid te beschermen, heb je de steun van de mensen om je heen nodig.
  • Je moet actief een reeks positieve gedragspatronen en houdingen aanmoedigen.
  • Bied hoop, steun en positiviteit aan degenen die bang zijn of negatieve gedachten hebben.
  • We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. We moeten elkaar dus ondersteunen.
  • Geef altijd het beste van jezelf.

Het is tijd om meer naar elkaar te groeien, zelfs op afstand. Bel, stuur berichten en laat duidelijk zien dat je om de mensen om je heen geeft. Doe dit met je dierbaren, je kennissen en je buren. We moeten ook ondersteunende netwerken creëren.

Wees lief voor elkaar

Om af te sluiten, mentale gezondheid is een pijler van ons leven waar we in deze huidige situatie voor moeten zorgen. Negeer degenen die al vóór de komst van COVID-19 leden niet. Vergeet ook niet aan je eigen behoeften te voldoen en aarzel niet om deskundige hulp te vragen als je die nodig mocht hebben.

Veel professionals werken nog steeds op afstand en kunnen je therapie geven om je door deze crisis heen te helpen. Bescherm en verzorg jezelf en maak jezelf immuun voor het virus van paniek en eenzaamheid.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Yalom, I. (1980). Existential psychotherapy. New York, NY: Basic Books.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.