Jij bent de reden waarom ik veranderd ben

Jij bent de reden waarom ik veranderd ben

Laatste update: 22 juli, 2016

Af en toe kijk je terug naar het verleden en probeer je jezelf te herinneren hoe je toen was. Het gaat hier echter niet slechts om het herdenken van de goede herinneringen. Soms probeer je je te bedenken wat voor karakter je toentertijd had in vergelijking met hoe je je nu voelt en hoe je handelt. Ben ik nu verstandiger? Is mijn glimlach zijn onschuld verloren? Ben ik voorzichtiger en minder optimistisch?

Soms kunnen bepaalde mensen die in ons leven komen ons echter veranderen. Soms bevinden we ons in een relatie die ons niet naar hogere sferen brengt, maar juist droefheid, eenzaamheid en angst opwekt. En nee, we hebben het in dit geval niet alleen over romantische relaties of over mannen en vrouwen die kwade bedoelingen hebben en anderen emotioneel manipuleren. We hebben het ook over familiebanden; juist dit zijn de relaties die werkelijk in staat zijn je te kwetsen en je te bestelen van je jeugdigheid en geluk.

Onze persoonlijkheid is niet zo standvastig als we misschien zouden denken; we zijn allemaal kwetsbaar door onze ervaringen, teleurstellingen of trauma’s uit het verleden, of we deze dingen nu hebben meegemaakt in onze jeugd of toen we al wat ouder waren. Om die redenen kunnen we veranderen. Omdat iets ons diep van binnen afbreekt. En toch proberen we overeind te blijven staan achter onze gebroken muren.

Dit heb je ongetwijfeld weleens meegemaakt. Midden in een gesprek vindt iemand het nodig om op irritante toon te zeggen: ‘Je bent gewoon niet meer hetzelfde.’ ‘Eerst was je zo gezellig’ en ‘Je hebt niet meer dezelfde drijfveer en dezelfde vonk als voorheen.’  Wat deze persoon echter niet doorheeft, is dat het zo maar eens kan zijn dat hij degene is die verantwoordelijk is voor de manier waarop jouw karakter veranderd is.

Relaties die je persoonlijke groei niet ondersteunen

Sommige relaties weerhouden ons ervan om emotioneel sterke, zelfverzekerde en gelukkige personen te worden, omdat we voortdurend bezig zijn iemand anders te helpen om dit punt te bereiken. Of het in dit geval nu gaat over een partner, familielid of zelfs een vriend(in), sommige mensen zijn duidelijk niet goed voor je en kunnen je richting in het leven veranderen. Desalniettemin eisen romantische relaties de grootste tol en kunnen deze relaties de grootste veranderingen in ons teweegbrengen.

In de Spiegel Kijken

Heb je jezelf ooit weleens afgevraagd hoe deze veranderingen in je karakter op komen duiken? Let op de volgende stappen:

1. Veranderingen in je emotionele waarneming

Misschien zag je jezelf voorheen als iemand die op emotioneel gebied vrij open was. Misschien was je ontvankelijk, optimistisch, gelukkig. Totdat je een paar keer te veel te maken kreeg met negatieve ervaringen en mensen die niet goed met je omgingen. Je kreeg kritiek in plaats van erkenning en beetje bij beetje begon je karakter te veranderen.

Je uit je gevoelens niet meer, maar houdt ze juist verborgen. Liefde wordt niet opgeladen met illusie, maar in plaats daarvan juist met angst en onzekerheid. Er is niets erger dan het niet weten wat je kunt verwachten en moeten toekijken hoe de balans begint te verschuiven. We investeren hoop, inspanningen en duizenden dromen, maar krijgen er niets anders dan verdriet voor terug.

2. Het ontstaan van denkfouten

Als je voorheen een krachtig beeld van jezelf had, waarin je zelfverzekerdheid ervoor zorgde dat je hoge verwachtingen van jezelf had, dan is je visie nu volledig afgeschermd. Jij kijkt in de spiegel en ziet een persoon die gefrustreerd is, helemaal niet in staat om te ontsnappen uit die vicieuze cirkel, omdat het gebrek aan zelfverzekerdheid overgegaan is in een gevoel van minderwaardigheid.

Ontsnappen

3. Veranderingen in hoe je jezelf ziet

Als jij optimisme, openheid, liefde en nederigheid biedt, maar hier alleen afkeuring, spot en kritiek voor terugkrijgt, dan realiseer je je in eerste instantie dat degene die zei dat hij van je hield dit eigenlijk helemaal niet doet. Of in ieder geval niet op de manier waarop je dit verwachtte. Hierna is het erg waarschijnlijk dat je een negatief beeld van jezelf krijgt, omdat je de verkeerde keuze hebt gemaakt, omdat je jezelf naïef hebt mee laten slepen en tijd geïnvesteerd hebt in iemand die jouw inspanning een affectie helemaal niet verdient.

Je zult ook een afkeer krijgen van die andere persoon, maar het negatieve beeld dat je hierdoor van jezelf krijgt is veel erger. De tol die dit eist op emotioneel vlak zorgt er namelijk voor dat we slachtoffers worden.

4. Ik ben veranderd en ik ga vooruit

Je bent teleurgesteld en gekwetst. Waarschijnlijk ben je in je leven genoeg van dit soort mensen tegengekomen. Ze bestaan namelijk in alle vormen en maten. Wanneer we echter merken dat iets in ons veranderd is, is het toch belangrijk dat we nadenken over de volgende aspecten:

  • Misschien ben je niet meer de persoon die je was, die ervan genoot om open te staan voor het leven. Misschien ben je niet meer zo onschuldig en weet je hoeveel pijn het kan doen om teleurgesteld te worden. Het eerste wat je moet doen is je rug keren naar situaties die jou pijn doen en ervan weglopen. Laat jezelf geen slachtoffer worden, maar ga dit soort situaties uit de weg.
  • Accepteer je verleden. Je verleden is namelijk deel van wie je bent en je moet er zelf de verantwoordelijkheid voor nemen. Je hebt geleden, je bent teleurgesteld en je hebt bijna alle kanten van verdriet ervaren. Wat heb je eraan om dit te ontkennen? Geeft het toe, van dag tot dag, laat de pijn los en maak je reis wat lichter.
  • Je wordt niet gedefinieerd door je verdriet. Je hebt het geaccepteerd en het achtergelaten in het verleden. Jij bent het heden, je bent het ‘hier en nu’. Je pijn uit het verleden moet in het verleden blijven. Je zou ervan moeten leren en in de toekomst zelfverzekerder moeten handelen.
Vogels

Ben je veranderd? Misschien. We veranderen allemaal, maar je gaat jezelf hierdoor toch niet laten leiden naar een pad van verdriet of je dromen in rook op laten gaan? Je zult meer van jezelf gaan houden. Jij bent de auteur van jouw levensverhaal en jouw geluk.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.