Authentieke mensen spreken zonder angst
Authentieke mensen praten zonder angst. Ze zeggen wat ze denken en handelen daarnaar. Maar om zich zo te kunnen gedragen moeten ze weten hoe, wanneer, tegen wie en waarom ze het doen. Ze moeten meester zijn van hun persoonlijke ruimte en stemtoon. Kortom, ze moeten over sociale vaardigheden beschikken.
Sociale vaardigheden houden veel meer in dan het uiten van je mening. Ze worden gebruikt voor de effectieve en bevredigende interactie met anderen. Onze sociale vaardigheden zijn een manier om onszelf te presenteren aan de wereld , onze sociale identiteitskaart eigenlijk. Ze geven onze essentie als mens bloot. Daarom is het niet alleen voor authentieke mensen belangrijk om over sociale vaardigheden te beschikken, maar ook voor de psychologische gezondheid van iedereen en de manier waarop we ons verhouden tot onze omgeving.
Authentieke mensen weten hoe ze moeten luisteren
Authentieke mensen denken na voordat ze iets zeggen en luisteren aandachtig naar de persoon met wie ze aan het praten zijn. Ze zijn empathisch ten opzichte van anderen wanneer ze een gesprek voeren. Ze begrijpen dat twee mensen niet dezelfde mening hoeven te hebben, maar dat we allemaal het recht hebben om gehoord te worden met dezelfde mate van respect.
Ons ergste communicatieprobleem is dat we niet luisteren om iets te begrijpen, maar luisteren om te antwoorden. Ook al nemen we vaak niet eens de moeite om naar andere mensen te luisteren.
Weten hoe je moet luisteren is een kunstvorm en vaardigheid die geleerd kan worden. Dit omvat o.a. aandacht schenken, reageren op wat de andere persoon je vertelt, je beurt om te spreken respecteren en een degelijke lichaamshouding behouden. Hier zijn enkele tips om een goede gesprekspartner te zijn:
- Behoud een open lichaamstaal. Maak oogcontact met de persoon die aan het praten is en houd je gezichtsuitdrukkingen ontspannen. Knik af en toe om te laten zien dat je aandachtig luistert. Kruis je armen of benen niet over elkaar, omdat deze kleine fysieke barrières de andere persoon ervan kunnen weerhouden om zich open te stellen naar jou toe.
- Onderbreek de andere persoon niet. Het kan verleidelijk zijn om de andere persoon te onderbreken om te laten zien dat je de boodschap hebt begrepen en om uit te leggen waarom je denkt dat hij het niet bij het juiste eind heeft, maar dit is erg onbeleefd. Om beleefd te zijn, bijt je op je tong totdat de andere persoon klaar is met spreken.
- Bevorder een dialoog. De meest krachtige zin in een gesprek is ‘vertel me’. Mensen voelen zich goed wanneer je relevante vragen stelt en actief luistert naar hun antwoorden. Dit laat de spreker zien dat je oprecht luistert naar wat hij te zeggen heeft en empathie voor hem voelt.
- Laat anderen spreken. Je bent een dialoog aan het voeren, geen monoloog. Betrek de andere persoon bij het gesprek door vragen te stellen of interessante onderwerpen aan te snijden om het over te hebben, maar monopoliseer nooit het gesprek.
Authentieke mensen doen niet hun best om anderen altijd te behagen
Authentieke mensen doen niet altijd anderen een plezier, omdat ze weten wanneer ze ja en wanneer ze nee moeten zeggen. Ze weten hoe ze een overeenkomstigheid en een meningsverschil moeten laten zien in elke situatie en voelen zich hier niet schuldig over. Ze hebben zich de sociale vaardigheid eigen gemaakt die ook wel assertiviteit genoemd wordt.
Assertiviteit is een vorm van communicatie waarin het draait om het verdedigen van je rechten, het uiten van je mening en het doen van suggesties, op een oprechte manier, zonder passief of agressief te zijn. Het gaat over anderen respecteren, maar vooral over iemands eigen behoeften respecteren.
Het is een belangrijke vaardigheid omdat het ongelooflijk troostend kan zijn om je ware gevoelens te uiten en je rechten te verdedigen. Wanneer je zegt wat je wilt, ongeacht of je het krijgt of niet, zul je in staat zijn een gelukkiger en authentieker leven te leiden.
De eerste stap naar assertiviteit is leren te herkennen hoe je je voelt en wat je wilt overbrengen. Als je oprecht bent en inziet dat de andere persoon niet in staat is om je gedachtes te lezen, zal niets wat je zegt incorrect zijn. Dat gezegd hebbende: respecteer altijd jouw beurt om te spreken en onthoud dat je je eigen waarheid aan het verdedigen bent, niet de absolute waarheid. Onthoud ook dat je altijd alles vanuit jouw perspectief ziet, welke net zo valide is als het perspectief van anderen.
Wat betreft je manier van praten, door een degelijke toon te behouden en niet te schreeuwen zul je beter in staat zijn om je mening over te brengen. Zie in dat schreeuwen er niet voor zorgt dat je meer gelijk hebt. Eigenlijk neemt het zelfs waarde weg van je boodschap. Hetzelfde gebeurt met afstand. Als je te dichtbij de andere persoon komt, kan je agressief overkomen en dit kan de communicatie compliceren. Respecteer iemands persoonlijke ruimte.
Sociale vaardigheden worden aangeleerd
Als je een authentiek persoon wilt zijn maar je nog geen van deze bovengenoemde vaardigheden hebt verworven, maak je dan geen zorgen, want sociale vaardigheden kunnen worden aangeleerd. Het z ijn geen aangeboren vaardigheden; ze worden verworven door middel van observatie en ervaring.
De eerste paar jaar van ons leven zijn fundamenteel voor de ontwikkeling van deze vaardigheden, maar dat betekent niet dat als je eenmaal volwassen bent, je ze niet meer kunt leren. Er zijn een hoop psychologische programma’s die bedoeld zijn om sociale vaardigheden aan te leren. De meeste van deze programma’s combineren directe sociale ervaringen met imitatie en versterking om ze te leren.
Dus als je een authentiek persoon wilt zijn, maar je nog niet over deze sociale vaardigheden beschikt of ze nog niet helemaal onder de knie hebt, ga dan naar een psycholoog en volg de stappen op die we in dit artikel beschreven hebben. Dan zul je in staat zijn om een authentiek persoon te worden en te spreken zonder angst.