Als je geen moeder kunt zijn

Moeder worden is een belangrijk onderdeel van het leven van veel vrouwen. Daarom veroorzaakt de onmogelijkheid om er een te zijn vaak diepe gevoelens van verdriet. We gaan het hebben over verschillende maatregelen die je kunt nemen als je in zo'n situatie zit.
Als je geen moeder kunt zijn
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sara González Juárez.

Laatste update: 04 oktober, 2022

Voor veel mensen is het opvoeden van een kind het ultieme doel. Sommige vrouwen willen echter wel moeder worden, maar kunnen dat niet. Dit kan het gevolg zijn van biologische of omgevingsredenen. In deze gevallen treedt een emotionele pijn op die lijkt op rouw.

Als dit gebeurt, verdwijnt je vermogen om te kiezen en te bewegen in de richting van het leven dat je wenst en de dromen die je wilt vervullen. Wat moet je dan doen? Blijven proberen? Opgeven? Hoe kun je dit alles verwerken?

De moeilijkheid van het moederschap in de moderne tijd

Het staat buiten kijf dat het moederschap een rol is die de laatste tijd is veranderd, evenals onze opvatting over gezin (Spaanse link) en opvoeding. Daarbij komt een manier van leven die soms uiterst moeilijk te verenigen is met werk en gezin.

Het is vooral problematisch voor degenen die de eerste jaren van het leven van hun kind willen besteden aan de opvoeding. Daarom ontstaan vaak twijfels bij het nemen van de stap om moeder te worden. Dit omdat er geen garanties zijn dat je kunt genieten van de eerste jaren van een kind.

Er zijn ook eenoudergezinnen, die het hele proces moeten doorlopen zonder de hulp van een andere verantwoordelijke volwassene.

Verder vinden mensen die openstaan voor adoptie het proces vaak ingewikkeld. Adoptieprocessen zijn namelijk lang, duur, en soms moeten aspirant-ouders lange reizen maken. Om deze reden kiezen veel mensen voor in vitro behandelingen. Dit in plaats van een thuis te geven aan een kind dat dat niet heeft.

Huilende vrouw

Hoe deze moeilijkheden het hoofd te bieden

Als het moederschap altijd een droom voor je is geweest, kan de onmogelijkheid om die te realiseren leiden tot een emotionele wond die een leven lang duurt. Het is belangrijk dat je weet hoe je de werkelijkheid kunt accepteren, zelfs als die pijnlijk is. Dat je je inspanningen richt op het heroriënteren van je leven, in plaats van te blijven vechten en lijden om het onmogelijke.

Natuurlijk is dit geen gemakkelijke weg. Je moet een reeks veranderingen doorvoeren die introspectie, zelfzorg en, indien nodig, de hulp van een professionele psycholoog inhouden. Hier volgen enkele nuttige tips.

1. Richt je op je dagelijkse bezigheden

Je moet actief blijven en je dagelijkse activiteiten niet verwaarlozen. Dit zal je helpen om niet stil te staan bij het idee dat moeder worden ingewikkeld of onmogelijk voor je is. Ook zul je, door door te gaan met je dagelijkse taken, je meest voorkomende bekrachtigers niet verliezen.

2. Deel je last dat je geen moeder kunt zijn

Als je mensen om je heen hebt die van je houden en je steunen (Spaanse link), bedenk dan dat ze er zijn om je leven minder pijnlijk te maken. Geniet van hun aanwezigheid en laat je verzorgen. Jouw pijn is van jou alleen. Het kan echter nooit kwaad om iemand te hebben die je helpt ermee om te gaan.

3. Stop niet met intiem zijn met je partner

Als jij en je partner allebei kinderen wilden, heb je misschien een deel (of jullie hele relatie) besteed aan het proberen zwanger te worden. Zorg ervoor dat de realiteit van dat niet kunnen er niet toe leidt dat je de relatie met je partner verwaarloost.

4. Richt je op je pijn en laat die dan achter je

Zoals we al eerder opmerkten is het accepteren van een ongewenste werkelijkheid, zoals een leven zonder kinderen, noodzakelijk, maar moeilijk. Een deel van het herstelproces bestaat uit het focussen op de emotionele pijn, het analyseren ervan, en het onder ogen zien om het achter je te laten.

Schuldgevoelens en gedachten van minderwaardigheid of angst maken deel uit van dit emotionele kader. Toch moeten ze zich niet vastzetten.

5. Plan je toekomst

De taak om bepaalde beperkingen van het heden te accepteren houdt in dat je begint met het heroriënteren van de toekomst. Als je een echt belangrijke plaats voor je kind hebt gereserveerd, is het volkomen normaal om het gevoel te hebben dat alles in duigen valt.

Een goede oefening om dit te boven te komen is het visualiseren van een tijdlijn waarin je vooruitgaat in andere doelen in je leven.

Bezorgde vrouw

Het belang van professionele hulp

Het onvermogen om kinderen te krijgen kan een last zijn die professionele interventie vereist. Dat komt niet zozeer door de situatie zelf, maar door alles wat die veroorzaakt, zoals angststoornissen of depressies.

Als je daarom denkt dat de situatie van geen moeder kunnen zijn zwaar op je drukt, aarzel dan niet om een psychologisch consult te boeken. Het accepteren van de werkelijkheid betekent geen berusting. Het geeft je de moed om om te gaan met wat je pijn doet. Bovendien hoef je het niet alleen te doen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.