Alleen jij bepaalt hoe anderen jou beïnvloeden
Mensen doen vaak bepaalde dingen die je raken. Bovendien harmoniëren ze niet altijd met je eigen smaak, principes of waarden. Je kunt echter alleen bepalen hoe anderen jou beïnvloeden. Want verbitterd worden over wat je niet kunt veranderen, betekent dat je je kwaliteit van leven verliest. In feite moet je uiteindelijk gewoon leven volgens de mantra ‘leven en laten leven’.
“Focus op de mensen die je inspireren, niet op degenen die je irriteren.”
–Boeddha–
In de kwantumfysica is er een concept dat bekend staat als kwantumverstrengeling. Dit is een fenomeen dat zelfs Albert Einstein zelf verontrustte en dat op de een of andere manier kan worden toegepast op menselijk gedrag.
Volgens dit principe veranderen, wanneer twee deeltjes met elkaar in contact komen, beide op de een of andere manier voor altijd. Zelfs als ze niet dicht bij elkaar staan, heeft wat ze samen hebben gecreëerd, op zijn beurt invloed op de rest van de deeltjes.
Kwantumverstrengeling kenmerkt ons ook allemaal. Het is gemakkelijk te begrijpen. Stel bijvoorbeeld dat je een collega hebt met de hobby anderen te bekritiseren, ook jezelf. Het slechte humeur dat hun gedrag bij je oproept, raakt je elke dag emotioneel, tot op het punt dat het van invloed is op hoe je omgaat met je eigen gezin.
We zijn allemaal als chaotische deeltjes die met elkaar in botsing komen en bepaalde emotionele ladingen magnetiseren. Wat sommigen doen, laat anderen lijden. In feite beginnen degenen die lijden aan een besmettelijke keten van lijden.
Het is noodzakelijk om de onderlinge verbondenheid te doorbreken die dagelijks de kwaliteit van jouw relaties decimeert. Je moet je geest zo opvoeden dat hij in staat is afstand te nemen en dit krachtenspel te doorbreken.
Het principe van het drijfvermogen
Er zijn waarschijnlijk veel dingen in je leven die geen effect meer op jou hebben. Dat komt omdat je hebt geleerd dat het niet gezond is om zoveel van mensen te verwachten. Inderdaad, het is beter om voorzichtig te zijn en je vermeende vrienden hun ware zelf te laten onthullen.
Maar ondanks al je ervaringsbagage heb je nog steeds de neiging om over dezelfde steen te struikelen: die van teleurstelling. Want die mantra van ‘leven en laten leven’ wordt vaak “Maar ik wil echt niet dat je zo bent.”
Jij bepaalt hoe anderen jou beïnvloeden
Het is geen kwestie van passief zijn of geen weerstand bieden, waarbij je geleidelijk het doelwit wordt van alle vergiftigde pijlen. In dit verband introduceert de bekende arbeidsanalist en schrijver Daniel Pink een interessante en bruikbare term, die van drijfvermogen.
Om dit concept te begrijpen, hoef je je alleen maar een boei voor te stellen die in de zee drijft. Dit object weet heel goed wat het is en hoe de oceaan ermee omgaat, maar het zinkt nooit. Het drijft altijd aan de oppervlakte, hoe ruw de oceaan of hoe hevig de stormen ook zijn.
Mentale weerstand komt van het subtiele punt van balans en kracht. Met andere woorden, je herkent heel goed je waarden, innerlijke krachten en emotionele banden.
Wat jij bent en wat anderen zijn kan harmonieus zijn
Je verwacht en verdient respect, aandacht en erkenning. Daarom, wanneer een van deze pijlers instort, heb je het volledige recht om jezelf te verdedigen, te reageren en jezelf te beschermen. Toch moet je rekening houden met het volgende:
- “Jij bent jij en ik ben ik.” Wat anderen van je zeggen of denken, bepaalt niet wie je bent. Het maakt niet uit hoeveel vuur er uit hun mond komt, of wat voor soort gif ze naar je willen gooien. Jij bepaalt of het je pijn doet of niet. Je hebt de macht om jezelf terug te trekken uit de situatie.
- “Ik accepteer je zoals je bent”. Iemand accepteren betekent niet dat je het eens bent met wat hij zegt of doet. Het betekent stoppen met vechten met hen en ze accepteren als iemand die anders is dan jij. Acceptatie betekent in dit geval dat je de meningsverschillen opgeeft en geen tijd, moeite en lijden meer investeert in wat het gewoon niet waard is.
In de berusting die inhoudt dat je iemand accepteert zoals hij is, bestaat er een zekere harmonie. Het betekent iets loslaten om je innerlijke balans te hervinden. Om weer aan de oppervlakte te komen.
Hoe anderen jou beïnvloeden is afhankelijk van wat je toestaat
Eerder noemden we kwantumverstrengeling. We weten dat we niet alleen zijn in onze omgeving, in deze zwaartekrachtsvelden waar we allemaal met elkaar in botsing komen in een dans die soms vals is.
In dit spel van krachten en interacties, zoals Einstein zelf zei, nemen we bijna altijd iets van anderen aan. Daarom moet je proberen om niet alleen gemagnetiseerd te worden door de negatieve ladingen, degene die op een bepaalde manier ook je dierbaren beïnvloeden.
Laat anderen zijn zoals ze willen zijn. Dus laat de spreker spreken, de rommelige om tijd te verspillen in hun eigen rotzooi. Laat de bittere mensen hun leven verbitteren en de critici zichzelf vergiftigen met hun eigen tong. Laat ze zijn zoals ze willen zijn, maar als ze dicht bij je zijn, vergeet dan niet jezelf en hoe je bent.
Wees als die stevige boei in de oceaan, stevig gehecht aan zijn principes en interne sterke punten. Vroeg of laat klaart de storm altijd op. Dingen raken je dus alleen als je ze toelaat en dat geldt ook voor hoe anderen jou beïnvloeden.
Afbeeldingen met dank aan Willoughby Owen, Nature PhotoSky, Paul Scott Fawler
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Davis, D. y Hayes, J. (2012). What are the benefits of mindfulness. American Psychological Association. https://www.apa.org/monitor/2012/07-08/ce-corner
- Ma, X., Yue, Z. Q., Gong, Z. Q., Zhang, H., Duan, N. Y., Shi, Y. T., … & Li, Y. F. (2017). The effect of diaphragmatic breathing on attention, negative affect and stress in healthy adults. Frontiers in psychology, 874.