Agamie: een nieuwe manier om relaties te ervaren

Agamie: een nieuwe manier om relaties te ervaren

Laatste update: 08 maart, 2019

Er bestaan tegenwoordig allerlei verschillende soorten relaties. Polyamorie, open relaties en relatie anarchie zijn slechts enkele van de meest innovatieve concepten. Nu is er een nieuwe soort bijgekomen die ons veel geeft om over na te denken en de andere soorten overtreft. We hebben het in dit geval over ‘agamie’.

Dit concept werd geïntroduceerd in 2014. Het verlaat het idee van gamos (vakbond, huwelijk) en richt zich op een nieuw sociaal en relatiemodel. Degenen die van dit idee genieten pleiten voor iets dat verder gaat dan vrije liefde, zonder een exclusief en verlammend gevoel de ander nodig te hebben.

Agamie verdedigt in principe het niet opstellen van relatiemodellen. Het stelt namelijk dat het liefdesmodel dat op dit moment regeert in onze samenleving een ideologisch subsysteem is dat patriarchale belangen dient. Hiermee bedoelen ze dat het systeem ons dit gevoel oplegde als een vorm van vervreemding om ons onder controle te houden.

Er wordt van ons verwacht dat we hetzelfde willen. Het systeem wil dat we denken dat bepaalde definities logisch zijn, zelfs als ze ons tot slaaf maken en ons ongelukkig maken.

Hartje waar pijltjes uit komen

Veel mensen die agamie beoefenen, doen dit uit ontgoocheling. Sommigen van hen komen uit een relatie waarin sprake was van veel giftigheid, wat ze niet aankonden. Jaloezie, bezitterigheid, misbruik en een verstikkende afhankelijkheid zijn vaak gevaarlijke tekens die impliceren dat de relatie niet gebaseerd is op echte liefde.

Tegelijkertijd zijn er ook mensen die er gewoon van genieten volledig autonoom en vrij te zijn. Het is waar dat sommige mensen ervan houden om seksualiteit te ervaren zoals zij dat willen.

Een punt van kritiek hierop is dat het de continuïteit van traditionele liefde in gevaar brengt. Het analyseren van de basisprincipes van agamie kan ons echter helpen dit sociale model beter te begrijpen.

Sexualiteit vervangen door erotiek

Agamie beschouwt seks niet als iets heiligs dat exclusief is voor relaties (monogaam of polyamoreus). Het is iets natuurlijks en gezonds dat elk mens zou moeten ervaren. Het zou zichzelf echter moeten verheffen tot een vorm van vrijheid en eigenliefde.

Agamie vervangt seksualiteit door erotisme, omdat het de creatie van nieuwe soorten niet-specifieke relaties die heteroseksualiteit overstijgen, toestaat. Het is echter belangrijk om op te merken dat we nooit iets moeten doen dat we niet willen doen, laat staan ​​dat we het doen omdat we ons verplicht voelen.

Het afwijzen van liefde en de onderdrukking die het met zich meebrengt

Vanuit dit perspectief zijn romantische liefde en de idealisering ervan een illusie. Jaloezie, bezitterigheid en obsessie horen niet thuis in rationele mensen.

Deze negatieve gevoelens brengen namelijk ons gevoel van welzijn in gevaar en verminderen het. Agamie stelt dat we ons moeten loskoppelen van het gevoel van exclusiviteit in ruil voor een harmonieuze gezelligheid.

Dit gezegd hebbende, het is ook niet de bedoeling dat we onderdrukking per definitie koppelen aan het begrip liefde. De reden hiervoor is dat onze wijsheid en natuurlijke impulsen sterker zijn dat het gezang van sirenes en de bijbehorende drama.

Vier mensen met hun hoofden bij elkaar

Alternatieven voor een traditioneel gezin

Dit model stelt ook een herdefiniëring van het idee van het gezin voor. Agamie beschouwt familie als een groep individuen die instemmende erotische relaties hebben, elkaar gezelschap bieden en overeenkomende interesses hebben.

Het is ook belangrijk om erop te wijzen dat vanuit het oogpunt van dit model ouderschap meer inhoudt dan alleen maar een kind krijgen. De mate van liefde, respect en zorg is het enige dat je zou moeten beoordelen bij het evalueren van iemands opvoedingsvermogen.

De aanhangers van deze filosofie wijken af van sociale conventies. In plaats daarvan besluiten ze om een ​​gezin te stichten op basis van hun behoeften.

Agamie is geen polyamorie

Polyamorie verdedigt het idee om twee of meer partners of relaties te hebben. Agamie is het niet eens met het concept ‘partner’ omdat het het leeg en onrealistisch acht. Dit heeft niets te maken met polyamorie, vrije seks of sporadische relaties. In feite is het ingewikkelder dan dat.

Onze relaties met de mensen die we kennen, worden na verloop van tijd bepalend voor ons. Deze filosofie stelt ons in staat om banden aan te gaan met de mensen om ons heen zonder de noodzaak om deze banden te definiëren.

Agamie is meer dan alleen een ideologie of een manier van leven. In feite toont het ons een terugkerend onderwerp: de manier waarop we relaties ervaren. In dit opzicht impliceert elke vorm van contact met anderen het tot stand brengen van een relatie.

Dit ontkennen zal hier niets aan veranderen. We moeten echter ook respecteren hoe anderen zichzelf definiëren en hoe ze banden opbouwen met andere mensen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.