7 trucjes om je relaties te verbeteren

7 trucjes om je relaties te verbeteren

Laatste update: 02 december, 2017

Persoonlijke relaties zijn niet gemakkelijk. Maar ze zijn ook niet zo moeilijk als ze soms lijken wanneer we midden in een conflict zitten. Sommige mensen zijn niet in staat om met anderen te communiceren omdat ze te verlegen zijn. Anderen dragen conflict met zich mee uit hun verleden. Misschien komen ze uit een gezin dat nooit goede relaties gekend heeft. Dit zijn geschiedenissen die mensen er vaak toe drijven om voortdurend conflicten op te zoeken. Ze vechten een strijd uit die nergens toe leidt en bekijken iedereen met wantrouwen en angst.

We worden niet geboren met het vermogen of het onvermogen om goede persoonlijke relaties op te bouwen. Het is waar dat sommigen onder ons een genetische aanleg hebben om meer of minder extravert of sociaal te zijn. Maar dat zijn niet de enige bepalende factoren. Het komt er eigenlijk op neer dat we moeten leren hoe we met andere mensen moeten communiceren. En dat vereist enkele vaardigheden die we allemaal binnen ons bereik hebben.

Maar er bestaan ook enkele trucjes die deze lessen gemakkelijker maken. Het zijn slechts enkele kleine tips die je eenvoudig kan toepassen en die bovendien efficiënt zijn om het vooropgestelde doel te bereiken: persoonlijke relaties verbeteren. Laten we nu eens kijken over welke trucjes het gaat…

“Het belangrijkste ingrediënt in de formule voor succes is weten hoe je met mensen kan opschieten.”

Theodore Roosevelt

Je relaties verbeteren met behulp van deze trucs

Train je luistervaardigheid

Luisteren is niet alleen of zou toch niet alleen mogen betekenen dat je stil bent terwijl de andere persoon spreekt. Het is meer dan dat. Want het betekent dat je aandacht schenkt aan de inhoud en aan de vorm van de boodschap die de andere persoon probeert over te brengen. Luisteren gaat dus niet over zwijgen. Het betekent wel dat je een stuk van de weg opgaat om tegemoet te komen aan wat de andere persoon zegt, voorstelt of insinueert. Het gaat er ook niet over dat we onze innerlijke dialoog tot zwijgen brengen. Maar je gaat die integendeel heroriënteren zodat het samenvalt met wat de andere persoon ons vertelt.

Niets is beter om onze luistervaardigheid te ontwikkelen dan te luisteren. Maar hoe doen we dat? Probeer stil te zijn en gewoon te begrijpen wat ze jou vertellen. In het begin zal je bewust een inspanning moeten leveren om gefocust te blijven. Maar wanneer je blijft oefenen, zal de verleiding na verloop van tijd niet meer zo groot zijn.

Beoefen empathie

Actief luisteren en empathie gaan hand in hand. We focussen onze aandacht op de boodschap die iemand ons probeert over te brengen. Dat geeft ons de kans om de boodschap te begrijpen in de context van de andere persoon en niet in die van onszelf. Dit is precies wat empathie is. Je bent in staat om jezelf in de ander te verplaatsen en het proces te begrijpen dat hem doet handelen en denken zoals hij doet.

Empathie vereist dus dat je ruimdenkend bent, eerder dan kritische ingesteld. Iedereen is wie hij is en doet dingen om redenen die wij niet verstaan. Met welk recht stellen we hen in vraag? Dat wil ook zeggen dat we veel te verliezen hebben wanneer we niet in staat zijn empathisch te zijn. We lopen leerkansen mis, we missen de kans om onze ervaring uit te breiden en de kans om onze persoonlijke relaties te verbeteren.

Vertrouw op wat je zegt en doet

Wanneer je een zelfverzekerde houding hebt, gaan anderen jou vertrouwen. Het tegenovergestelde is ook waar. Wanneer iemand twijfelt of zich onzeker voelt, dan zullen de mensen rond hem op een defensieve manier reageren. Het is niet zo moeilijk om vertrouwen uit te stralen. Je hoeft alleen maar de persoon die je bent, een kans te geven. Want je mag niet vergeten dat binnen in de persoon die je bent, de persoon aanwezig is die je graag zou willen worden.

Een meisje met kort paars haar met haar ogen dicht

Angst is één van de gevoelens die ervoor kunnen zorgen dat de communicatie gespannen is. Het kan dus een obstakel zijn voor persoonlijke relaties. In vele gevallen is slechts een beetje training nodig om de invloed van angst op afstand te houden. Om dat te bereiken kan je proberen om niet te veel te pauzeren wanneer je spreekt. Maar zorg er wel voor dat je deelneemt aan het gesprek in plaats van te blijven hangen in een monoloog of een speech.

Je hoeft geen echte babbelaar of een grappige scherpzinnige persoon te worden. Wat je bij communicatie nodig hebt, is een beetje spontaneïteit. Want de luisteraar kan een afgemeten en voorbereide speech interpreteren als een poging om iets te verbergen… terwijl je alleen maar probeert te verbergen dat je bang bent om te tonen wie je bent. Waarom?

Glimlach, blijf altijd glimlachen

Een glimlach opent deuren. Dit gezegde is al oud en wordt veel gebruikt. Omdat iedereen deze uitspraak kent, betekent dat nog niet dat het niet waar is. Een glimlach breekt muren af en helpt om een vriendelijke sfeer te creëren. Het vermindert de spanning en het is gratis!

Een tip om je te motiveren: zie een glimlach als een teken van vrede en aanvaarding. Het is een vriendelijk gebaar dat zijn gelijke niet kent in het ondersteunen van goede communicatie. Dit gebaar breekt het ijs en brengt vertrouwen in de relatie. Niets is beter om persoonlijke relaties te verbeteren dan een kennismaking te openen met een glimlach. Vele onderzoeken hebben aangetoond dat mensen veel meer geneigd zijn iemand te benaderen die glimlacht.

Goede manieren

Goede manieren zullen nooit uit de mode raken. Ze zullen ook altijd de loper zijn die deuren opent. Als je goede manieren regelmatig toepast, dan gaan ze natuurlijker aanvoelen. Eens je ze onder de knie hebt, zal je je niet langer nep voelen. Sommige mensen zullen dit wellicht interpreteren als een manier van onoprecht zijn, maar eigenlijk is het een kwestie van respect en van rekening houden met anderen.

Een tweeling waarvan een in het grijs en een in het zwart gekleed is

Natuurlijk bestaan er op vlak van beleefdheid vele regels die niet meer dan versiering zijn. Maar andere regels zijn fundamenteel en mogen niet vergeten worden. We geven enkele voorbeelden van goede gewoonten. Mensen begroeten en afscheid nemen, dankjewel zeggen, mensen niet onderbreken als ze praten, iemand laten voorgaan… Dit zijn kleine gebaren die tonen dat je bereid bent om met andere mensen op te schieten.

We willen hier nog even aandacht schenken aan een ander belangrijk aspect dat deel uitmaakt van goede manieren en dat we blijkbaar kwijtgeraakt zijn. Het heeft te maken met het gebruik van Gsm’s en smartphones. Als je geen dringend bericht verwacht, dan kan je best je telefoon zo ver mogelijk uit je zicht leggen. Zo zal hij je niet afleiden. Je zal niets uitzonderlijk missen als je je telefoon even opzij legt. Integendeel! Je hebt veel te winnen.

Leer je woede onder controle te houden

Je kan ook leren hoe je je woede onder controle kan houden, net als je kan leren hoe je met elke andere emotie moet omgaan. Er bestaat een gouden regel die ons kan helpen op momenten van woede. Als je boos bent, doe dan eerst de volgende drie dingen: zeg niets, doe niets en blijf stil. Zo eenvoudig is het. Woede helpt bijna nooit om een conflict op te lossen.

Net als in andere gevallen is ook dit alleen een kwestie van oefenen. Je kan dit leren door te herhalen. Dit gevoel draagt een energie. Je hoeft alleen maar te wachten tot de energie voldoende verminderd is. Dan kan je communiceren. Zodra de energie gezakt is, zal je in staat zijn om je boodschap over te brengen op de beste manier voor jou en voor de relatie. Tegelijkertijd zal je zelfcontrole tonen en respect voor jezelf en voor de andere persoon.

Persoonlijke relaties gaan meestal achteruit als gevolg van slechte woedebeheersing. Want wanneer woede overneemt, tonen we onze slechtste kant. We kunnen zelfs erg wreed zijn. Dit gebeurt vooral met de mensen die we graag zien. Dat komt omdat we precies weten hoe we hen kunnen raken waar het pijn doet.

Twee meiden die samen aan het kamperen zijn want ze willen hun relaties verbeteren

Alles (of bijna alles) zit hem in de details

Bepaalde houdingen of kleine details kunnen de kwaliteit van onze persoonlijke relaties aanzienlijk verbeteren. Het zijn kleine gebaren die een bewijs van grootmoedigheid en welwillendheid zijn tegenover anderen. Het is een goed idee om die in je gedrag op te nemen. Dit zijn enkele van die gebaren:

  • Prijs andere mensen op een oprechte manier. Weinigen van ons hebben de gewoonte om de goede dingen die we over anderen denken, te delen. Deze dingen luidop zeggen brengt altijd voldoening.
  • Spreek mensen met hun naam aan.
  • De persoon die last heeft van een probleem, is diegene die mag beslissen hoe belangrijk het is.
  • Laat bij een geschil de andere persoon weten dat je zijn standpunt waardeert en dat je het wil begrijpen.
  • Toon interesse in wat de andere persoon denkt en voelt.
  • Probeer niet om de ander van gedachte te doen veranderen.

Goede relaties zijn het resultaat van inspanningen. Sommige mensen zijn misschien wel geboren met betere vaardigheden om gemakkelijk met anderen te communiceren, maar we moeten allemaal iets leren. Dit geldt vooral wanneer we een lange geschiedenis van communicatieproblemen hebben of wanneer onze lijst van onopgeloste conflicten redelijk lang is.

Als je in staat bent om de kwaliteit van je relaties te verbeteren, dan zal je leven op alle gebieden rijker worden. Dit zal je ook meer vertrouwen geven en je algemene welzijn verbeteren. Wanneer we op een constructieve manier met anderen communiceren, dan voelen we ons meer gemotiveerd en gelukkiger. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.