5 tips om te leren om van jezelf te houden
Leren om van jezelf te houden is van immens belang voor je emotionele gezondheid. Als positief gedrag naar anderen grote voordelen kent, is je positief opstellen richting jezelf fundamenteel. Je moet tenslotte je hele leven met jezelf leven.
Door van jezelf te houden leer je ook om jezelf meer te waarderen. Het houden van jezelf kan dus als het beoefenen van een gezond soort egocentrisme gezien worden. Je zet jezelf op nummer 1 en behandelt jezelf goed. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat je jezelf herkent en erkent en je sterke en zwakke punten accepteert.
Eerst van jezelf houden, dan van anderen
Bovendien kun je alleen van anderen houden door eerst van jezelf te houden en voor jezelf te zorgen (alsof je je eigen kind bent). Als je jezelf onderschat, zul je nooit een gevoel van zelfvertrouwen ontwikkelen, en van je zelfbewustzijn blijft ook niet veel over. Zelfliefde is een prioriteit.
“Als ik niet voor mezelf bestemd ben, wie is dat dan wel? Als ik niet voor anderen bestemd ben, wat ben ik dan? En zo niet nu, wanneer dan wel?”
-Rabbijn Hillel-
Veel mensen denken dat ze niet van zichzelf houden. Dit is slechts ten dele waar. We houden van onszelf omdat het onmogelijk is om dit niet te doen. Wij zijn de enige persoon die zowel aan het gevende als het ontvangende eind staat. Er bestaan echter mensen die echt geloven dat ze niet van zichzelf houden. Wat ze daadwerkelijk bedoelen is dat er bepaalde delen van zichzelf of hun persoonlijkheid zijn die ze niet kunnen waarderen.
Je kunt ook het gevoel hebben dat het te veel gevraagd is om van jezelf te houden wanneer je spijt of schaamte voelt over iets wat je gezegd of gedacht hebt. Dit is hartstikke normaal. Je bent immers niet perfect. Iedereen heeft zo zijn imperfecties en je dient zelf met die van jou te leren omgaan. Dit is echter geen reden om niet langer van jezelf te houden.
Eigenschappen van mensen met weinig zelfvertrouwen
Weinig zelfvertrouwen heeft een slechte reputatie. Een hele reeks aan psychologische problemen kent zijn oorsprong hierin. Bovendien wordt het geassocieerd met problemen rondom aanhankelijkheid, een overmatige behoefte aan goedkeuring en bijvoorbeeld angststoornissen en depressies.
Mensen met weinig zelfvertrouwen zien zichzelf niet alleen als minderwaardig, maar behandelen anderen zodanig. Dat wil zeggen dat ze hun gevoelens over zichzelf op anderen projecteren. Daarbij doen ze ook vaak het volgende:
- Constant goedkeuring van anderen zoeken
- Anderen onder controle willen houden
- Slecht behandeld worden door partners, collega’s of vrienden
- Relaties op basis van aanhankelijkheid aangaan met mensen, instituties, doelen of middelen.
- Verdraaide gedachten hebben
- Gevoelens onderhouden van ontevredenheid over zichzelf, zelfhaat, walging richting zichzelf en minachting
Zoals je kunt zien kent een tekort aan zelfvertrouwen een hele serie aan interpersoonlijke, werkgerelateerde en andere soorten problemen.
Weinig zelfvertrouwen kan de bron van veel stoornissen zijn
Leren om van jezelf te houden kent vele voordelen. Het beschermt je onder andere van mentale stoornissen. Sterker nog, een tekort aan zelfvertrouwen creëert ruimte voor depressie, angststoornissen, eetstoornissen en stoornissen van de lichaamsbeleving.
Bij ouderen wordt weinig zelfvertrouwen in verband gebracht met een slechte algehele gezondheid, ergere handicaps, meer angsten, depressie en meer pijn. Het houdt ook een risicofactor van zelfmoord in (zowel gedachten als pogingen). Het is in elk geval slechts één van meerdere oorzaken die de basis leggen voor problemen zoals de bovengenoemde. Dit betekent dat een tekort aan zelfvertrouwen op zich niet verantwoordelijk is voor een eetstoornis, bijvoorbeeld.
5 tips om te leren om van jezelf te houden
Leren om van jezelf te houden staat in verband met zelfvertrouwen. Je kunt een hele reeks aan strategieën implementeren om dit te verbeteren, waarvan wij er 5 gaan bespreken.
Spreek jezelf op een positieve manier toe
De manier waarop je tegen jezelf praat heeft consequenties. Als je jezelf bekritiseert en continu de schuld geeft, zul je je slecht gaan voelen. Als je jezelf in plaats daarvan met respect behandelt en let op de taal die je gebruikt, zul je je veel beter voelen.
Jezelf te streng beoordelen weerhoudt je van groei en vooruitgang. Het is belangrijk te leren je positieve kanten te zien en hier gelukkig mee te zijn, en je tekortkomingen te accepteren. Deze proberen te veranderen om jezelf maar ‘perfect’ te maken is hetzelfde als het ontkennen van je eigen menselijkheid. Verandering is in feite alleen maar mogelijk als je je tekortkomingen kunt accepteren.
“God geeft ons de kalmte om dingen te accepteren die we niet kunnen veranderen, de moed om dingen te veranderen die we wél kunnen veranderen en de wijsheid om het verschil tussen de twee te herkennen.”
-Gebed om Kalmte-
Zorg voor je lichaam en ziel
Het lichaam en de ziel kunnen niet gescheiden worden. Wat goed is voor de één, is goed voor de ander. Dit betekent dat het zorgen voor jezelf op zowel fysiek als spiritueel vlak tot een verbeterd welzijn zal leiden.
Een gebalanceerd dieet, een goede nachtrust, wekelijkse lichaamsbeweging, luisteren naar mooie muziek, wandelen door de natuur of een diner bij kaarslicht met iemand die belangrijk voor je is. Dit zijn allerlei dingen die je kunt doen om jezelf beter te laten voelen. Voer dus vooral een activiteit of hobby uit die je lichaam en ziel voeden.
Zie fouten als leermomenten in plaats van jezelf hiervoor te straffen
Als je eenmaal een fout hebt gemaakt, heeft het geen nut om jezelf hier nog voor te straffen. We maken allemaal fouten en het is belangrijk deze fouten te accepteren als onderdeel van het leven. Het is natuurlijk beter als je geen fouten maakt, ja, maar doen alsof het je nooit overkomt of mag overkomen is een leugen die je jezelf probeert wijs te maken.
Er ligt een les achter elke fout, een kans om te leren om dingen anders aan te pakken. Het is beter om op deze les te focussen dan op het straffen van jezelf.
Leren om van jezelf te houden houdt in dat je van je fouten leert en er altijd de verborgen boodschap uit haalt.
Wijs tegenstrijdige signalen af
Een tegenstrijdig signaal is een compliment en een punt van kritiek tegelijkertijd. Het is heel normaal voor mensen met een tekort aan zelfvertrouwen om deze in te zetten. Een voorbeeld van zo’n tegenstrijdig signaal kan zijn: “Dat heb je goed gedaan, maar het duurde wel erg lang!”
Wijs deze tegenstrijdige signalen af en verander ze in dankbare complimenten aan jezelf. Laat de kritiek eens los. Bijvoorbeeld: “Ik ben heel blij met het werk dat ik heb afgeleverd.”
Ga naar een gezonde plek, bouw gezonde relaties op en onderneem gezonde activiteiten
Gezonde plaatsen zijn plekken waar je je innerlijke rust kunt vinden en plezier kunt beleven. Dit kunnen allerlei locaties zijn, zoals bergen, een strand, het park… Als je thuis blijft, omring jezelf dan met dingen die nuttig en aangenaam zijn. Richt je huis desnoods opnieuw in. Dit kan op een zekere manier helpen orde aan te brengen in je leven.
Gezonde mensen zijn degenen wiens aanwezigheid en gezelschap je vrede en energie brengen. Kom in aanraking met mensen waar je je op je gemak bij voelt en vermijd ziekmakende relaties.
Aan de andere kant zijn gezonde activiteiten ook aangename activiteiten. Ze geven je de nodige kracht om de stress van het alledaagse leven mee te hanteren. Het lezen van een goed boek, sporten of simpelweg rusten zijn een paar voorbeelden hiervan.
Zoals je kunt zien is het van fundamenteel belang om te leren om van jezelf te houden. Net zoals alle vaardigheden vergt dit toewijding. Het steunen, zorgen voor en waarderen van jezelf zijn essentieel voor je emotionele gezondheid. Het zijn namelijk de middelen waarmee je een gelukkig leven kunt opbouwen.