3 sleutels voor het cultiveren van creativiteit bij kinderen
De meeste ouders willen dat hun kinderen gehoorzamen en attent, slim en aardig zijn. Ze willen het beste voor hen en werken lange en moeilijke uren om dit te bereiken. Het cultiveren van creativiteit bij kinderen is ook iets wat ze willen. Hadden ze maar een toverstaf om dit te bereiken!
Wat zijn de sleutels voor het cultiveren van creativiteit bij kinderen? Hoe zorg je ervoor dat ze die magische momenten produceren waarin compleet nieuwe ideeën ontstaan?
Hier zijn verschillende strategieën voor. Ze zijn allemaal logisch, consequent en efficiënt. Dat gezegd hebbende, ze vereisen dat ouders actief en betrokken zijn, ver van die populaire uitdrukkingen als “kun je niet even chillen” of “ik heb nu geen tijd.”
Als je wilt dat je kinderen creatief zijn, zelfs als ze deel uitmaken van een onderwijssysteem dat homogeniteit hoog in het vaandel heeft staan, moet je moeite doen om de keten te doorbreken.
Drie sleutels voor het cultiveren van creativiteit bij kinderen
1. Organisatie van tijd, een uitdaging voor creativiteit
Engels, zwemmen, rekenen, voetbal, schaken, schrijfworkshops… de verscheidenheid aan activiteiten voor kinderen is enorm. Je zou kunnen zeggen dat ze bevoorrecht zijn omdat ze niet in een grote stad hoeven te wonen om activiteiten te vinden waarin zij of hun ouders geïnteresseerd zijn.
De dreiging van een concurrerende wereld voor volwassenen heeft ertoe geleid dat veel ouders ervoor zorgen dat hun kinderen aanvullend onderwijs krijgen.
Deze verandering in oriëntatie heeft echter een prijs. Kinderen vervelen zich niet, dus ze hoeven geen spelletjes te bedenken. Ze hoeven geen moeite te doen om een omgeving te transformeren zodat ze er plezier in kunnen hebben. Creativiteit begint namelijk met kattenkwaad, spelletjes en de controle over je tijd. Dit is dus heel moeilijk te bereiken als ze helemaal geen vrije tijd hebben.
Dus, de eerste strategie om creativiteit bij kinderen te stimuleren, is om ze tijd en ruimte te geven om beslissingen te nemen zonder de druk om te reageren op externe eisen. Anders heeft op een andere manier denken zonder het bereiken van autonomie geen zin. Creativiteit versterkt zichzelf wanneer het helpt bij het oplossen van echte problemen.
2. Creativiteit bij kinderen: de moeilijkheid van uitdagingen
Het is waar dat kinderen hun creativiteit ook kunnen ontwikkelen tijdens gerichte activiteiten. Dit gebeurt op een speciale manier wanneer er een intelligente regulering van uitdagingen is. Laten we het over twee van die activiteiten hebben.
De eerste groep bestaat uit uitdagingen die het kind zelf kan aangaan. In deze situatie kunnen volwassenen helpen met bemoedigende zinnen, een parallelle uitdaging aangaan of de verleiding ontwijken om hen te helpen. Kinderen zijn capabel en het bereiken van hun doelen zal hun zelfvertrouwen versterken.
De tweede groep bestaat uit uitdagingen waar kinderen een beetje hulp bij nodig hebben. Ze weten misschien niet wat ze moeten doen. Ze kennen misschien de betekenis van een woord niet en de bibliotheek is te ver om alleen te bezoeken.
In deze gevallen neemt de verleiding om het te omzeilen de overhand. De ouder kan het kind helpen rekenen, maar het kind zelf moet het probleem oplossen. Je kunt bijvoorbeeld iets opzoeken in het woordenboek, maar ze moeten zelf vragen beantwoorden over geschiedenis. Je kunt ze begeleiden, maar ze volgen de weg die ze hebben geleerd.
3. Technologie en sociale bijeenkomsten
Wat schattig, wat leuk! Veel ouders vinden het geweldig als hun kinderen pronken met vaardigheden die ze net hebben geleerd. Dat gezegd hebbende, vinden de meeste kinderen het helemaal niet leuk als hun vaardigheden worden getest in een omgeving waarin ze zich geëvalueerd en onzeker voelen. Hierdoor kunnen ze falen. Het kan angst veroorzaken en ervoor zorgen dat ze niet willen doorgaan.
Aan de andere kant zijn sociale omgevingen goede plekken om creativiteit te ontwikkelen. Daarin vinden natuurlijke en onverwachte veranderingen plaats waar ze op moeten inspelen. Ze moeten nadenken en reageren.
Daarom is het belangrijk dat ze nog geen toegang hebben tot technologie. Het gaat om kinderen die geconfronteerd worden met de uitdagingen van de realiteit. Het gaat ook om uitdagingen van anderen aan te gaan. Waar het echter niet om gaat is het spelen achter een computerscherm.
Creativiteit heeft verschillende componenten: persoon, proces, product en persoonlijkheid. Dit zijn de vier P’s, zoals beschreven door Kaufman en Sternberg.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
Ferrándiz, C. (2011) Estrategias metodológicas de aprendizaje activo para el alumnado con altas habilidades: Documento general desarrollo de la creatividad. [Apuntes académicos].
Universidad de Murcia.