Zomerangst: waarom het voorkomt en hoe het te beheersen
Ontspanning, vakanties en plezier gaan hand in hand met de komst van het warme weer. Sommige mensen hebben echter last van angsten in de zomer, maar niet tijdens de rest van het jaar. Waarom hebben sommige mensen last van zomerangst?
Het is duidelijk dat de omgeving onze stemming beïnvloedt. Dit is vooral duidelijk bij mensen die niet goed tegen hoge temperaturen kunnen. Er zijn zelfs mensen die gevoeliger zijn voor weersveranderingen dan anderen. Dit staat algemeen bekend als meteo-sensitiviteit.
Als je met de komst van de zomer het gevoel hebt dat je stemming verslechtert en je je angstig begint te voelen, leggen we in dit artikel uit waarom dit gebeurt. En wat je eraan kunt doen.
Zomerangst, waarom komt het voor?
Extreme hitte heeft invloed op de geestelijke gezondheid. Dit is duidelijker bij aandoeningen zoals bipolaire stoornis, depressie of chronische stress. Toch hebben hoge temperaturen altijd invloed op de stemming van mensen. In die zin zijn mensen die in grote steden wonen vaak de grootste slachtoffers van zomerangst.
Enkele symptomen die verergerd worden door hoge temperaturen zijn verwarring, slapeloosheid, zweten, vermoeidheid, prikkelbaarheid, agressiviteit, concentratieproblemen en verminderde prestaties.
Andere factoren die de kans op angst in deze tijd van het jaar vergroten zijn de volgende:
- Tijdens hittegolven werkt je lichaam om je lichaamstemperatuur in het bereik te houden waarin zijn systemen het beste functioneren. Daarom besteden je hersenen hier meer energie aan dan aan de processen van je emotionele regulatie en cognitieve prestaties.
- In de zomer is het moeilijker om in slaap te vallen. Hierdoor voel je je moe, zelfs als je niet veel hebt gedaan.
- Warmte accentueert het gevoel overweldigd te zijn. Natuurlijk kun je de temperatuur verlagen met airconditioning. Dit betekent echter dat je binnen moet blijven.
- Sociale druk. Hoewel je misschien vakanties hebt, duren die meestal niet de hele zomer. Er zullen dus extreem warme dagen zijn waarop je toch gedwongen bent om “productief” te zijn.
- Meer tijd tijdens je vakanties met mensen met wie je misschien onopgeloste conflicten hebt, kan leiden tot meer angst.
Hoe kun je in deze tijd omgaan met angst
Als je last hebt van zomerangst, moet je weten dat het mogelijk is om er op een gezonde manier mee om te gaan. Hier zijn een aantal tips.
- Vermijd drankjes met cafeïne of veel suiker. Deze versterken namelijk je gevoel van overweldigd en overprikkeld zijn.
- Vermijd alcoholische dranken: ethylalcohol is namelijk een vaatverwijdend middel en zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur stijgt.
- Eet geen grote en vette maaltijden.
- Draag kleding die je lichaam laat ademen.
- Vermijd zware lichamelijke activiteit.
Deze tips zullen je lichaam helpen om je temperatuur beter te reguleren. Bovendien zal het niet meer middelen dan nodig aan dit proces hoeven te besteden – met alle ongewenste psychische effecten van dien. Op cognitief en emotioneel gebied zijn er nog een paar tips die je kunnen helpen.
- Zet jezelf niet te onder druk als het gaat om productiviteit. Als je echter geen andere keuze hebt dan door te werken in de warmste tijden van het jaar, dwing je lichaam dan niet om hetzelfde ritme aan te houden als in de winter.
- Laat je niet meeslepen in je dagelijkse afspraken. Vaak kan het plannen van vrijetijdsactiviteiten, terwijl je alleen maar op de bank wilt liggen, stressvol worden. Ga na wat je lichaam echt wil.
- Kijk niet te veel naar sociale media, vooral niet als je moet werken. Je kunt je namelijk gemakkelijk onder druk gezet voelen als je steeds meer foto’s van bars, stranden en uitjes bekijkt.
- Als uitgaan in de hitte stressvol voor je is, is thuisblijven een goed alternatief. Je kunt bijvoorbeeld een film kijken of een boek lezen. Eigenlijk alles wat je naar een andere plek brengt.
Zoek hulp
Klimaatverandering voorspelt een hete toekomst aan de horizon. We weten dat dit soort omstandigheden effect hebben op onze geestelijke gezondheid, ongeacht of we aan een bepaalde stoornis lijden of niet. Bovendien houdt de druk van de moderne samenleving geen rekening met het natuurlijke ritme van ons lichaam, dat in de zomer om rust vraagt.
Het belangrijkste advies om met zomerangst om te gaan is het volgende. Als je symptomen opmerkt en je hebt moeite om ermee om te gaan, ga dan naar een vertrouwde psychologische kliniek. Want omdat je door moet gaan met je gewone verantwoordelijkheden, is het veel beter om dat met professionele ondersteuning te doen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Guillemette, J., Hébert, M., Paquet, J., & Dumont, M. (1998). Natural bright light exposure in the summer and winter in subjects with and without complaints of seasonal mood variations. Biological Psychiatry, 44(7), 622-628.
- De Graaf, R., Van Dorsselaer, S., Ten Have, M., Schoemaker, C., & Vollebergh, W. A. (2005). Seasonal variations in mental disorders in the general population of a country with a maritime climate: findings from the Netherlands mental health survey and incidence study. American Journal of Epidemiology, 162(7), 654-661.