Zes psychologische technieken om te stoppen met roken
Roken kan een ernstig effect hebben op de gezondheid. We vergiftigen ons lichaam, waarbij we ons ervan bewust zijn dat het heel schadelijk is voor de gezondheid. Het staat in contrast met het imago dat je graag zou willen hebben. Maar waarom stoppen we er dan niet mee?
Degene die verantwoordelijk is voor dit soort hersenspoeling is en zal altijd de tabaksindustrie zijn. Met alle advertenties of door middel van literatuur en films is het erin geslaagd ervoor te zorgen dat tabak geassocieerd wordt met glamour, schoonheid en assertiviteit. Kort gezegd, kwaliteiten die de meesten van ons wel zouden willen hebben.
Wie herinnert zich niet de prachtige Marilyn Monroe die een sigaret vasthoudt op een heel sensuele manier? Wie wil er nu niet zo zijn als zij?
Maar roken is alles behalve sensueel. Het heeft ontzettend veel gevolgen voor onze gezondheid, die bij iedereen bekend zijn. Rimpels, slechte adem, gele tanden, groter risico op een hartaanval, longkanker… Maar zelfs dan blijven mensen verslaafd aan deze drug, één van de lastigste om vanaf te komen. Het is zo gewoon dat we ons niet realiseren dat het een drug is, net als al die anderen.
Ik houd van roken
Leugenaar. Niemand houdt van roken, hoewel veel rokers toegeven dat ze het alleen maar doen omdat ze verslaafd zijn. Het is alsof er een dier in hun zit dat constant gevoed moet worden. Het bewijs ligt in het feit dat de eerste keer dat ze een sigaret proberen, ze het vaak helemaal niet lekker vinden. Niemand vindt het eigenlijk lekker.
Het heeft geen prettige geur of smaak, maar het heeft een verslavende macht die je verwart en je laat geloven dat je het echt prettig vindt totdat je eraan verslaafd raakt.
Het is goed voor je om deze realiteit te accepteren en om je ervan te overtuigen dat het zo veel voordelen voor je heeft om voor eens en voor altijd te stoppen. Stop met de smoesjes: je vindt het niet lekker, het is ongezond, het is je langzaam aan het vermoorden, je levenskwaliteit gaat achteruit, je valt niet-rokers lastig, het is niet glamoureus meer…
Wat kan ik doen om te stoppen met roken?
De psychologie heeft verschillende cognitieve gedragstechnieken ontwikkeld om rokers te helpen met stoppen. Deze technieken zullen echter alleen maar werken als de persoon het ook echt wil. Dat wil zeggen, ze werken alleen als je echt vastberaden bent om te stoppen met roken en gemotiveerd om dit te doen.
Daarom is de eerste stap de wil om te veranderen, en die is geheel van jou afhankelijk. Ben je er klaar voor om te stoppen? Hier zijn een paar technieken die je kunnen helpen:
- Stimulusbeheersing. Dit houdt in dat je alle stimuli elimineert die het gedrag van roken veroorzaken. Dat wil zeggen, alles wat ervoor zorgt dat je een sigaret wil opsteken. Dat kan zijn koffie, alcohol, het zien van asbakken in huis, naar een rokerscafé gaan…
- In bepaalde gevallen wordt zelfs aanbevolen dat je even afstand neemt van bepaalde relaties. Maar als dit voor jou te ingewikkeld is, kun je je vrienden op zijn minst vertellen dat je wil stoppen met roken. Vraag of ze je geen sigaretten willen aanbieden en niet in jouw bijzijn willen roken.
- Verander van merk sigaretten. Je zou geleidelijk van merk moeten veranderen, van het merk dat je meestal rookt tot het merk dat het minste nicotine en teer bevat. Op deze manier begint je lichaam zich langzaam aan te passen aan de reductie van deze stoffen.
- Progressieve reductie: Je moet het aantal sigaretten dat je dagelijks rookt, per week met twintig procent verminderen tot je ze volledig kunt laten vallen. Je moet de hoeveelheid sigaretten die je dagelijks rookt goed noteren om te zien of je je doel bereikt. Bovendien kun je ook de hoeveelheid van iedere sigaret die je rookt verminderen. Bijvoorbeeld, als je neigt om tot de filter te roken, kun je beginnen met tot aan het laatste derde deel van de sigaret te roken. Volgende week rook je nog maar tot de helft, enzovoort…
- Vertraging van het rookprobleem en verdragen van de angst, Als je neigt te roken zodra je wakker bent, moet je als doel stellen om deze gewoonte met een half uur uit te stellen. Door de daad uit te stellen, leer je met de lastige angst te leven. Je zult merken dat het niet zo erg is als je dacht. Ook heb je op deze manier aan het eind van de dag minder gerookt. Het opnemen van ontspanningstechnieken in je routine wordt ook sterk aanbevolen.
- Cognitieve oefeningen: Wees je ervan bewust dat tabak een medicijn is dat je controleert, schaadt en van je steelt, geld uit onze zak pakt en het aan de tabaksindustrie geeft… Waar is het goed voor? Het is heel belangrijk dat iedere keer dat je de dringende drang voelt om te roken, je deze innerlijke dialoog houdt. Denk eraan hoe schadelijk tabak voor je is. Verberg de waarheid ook niet voor jezelf: je hebt geen tabak nodig. Je leven zal beter zijn zonder. Je wil echt stoppen, houd dit in gedachte.