Vijf werkomgevingsfactoren die je hersenen beïnvloeden
Sommige werkomgevingsfactoren beïnvloeden je hersenen op een negatieve manier. Het zijn situaties of omstandigheden die je gemoedstoestand of waarneming veranderen en je concentratie, motivatie en productiviteit beïnvloeden.
Je werkomgeving kan je prestaties helpen of belemmeren. Zelfs de kleur van de muren stimuleert bepaalde stemmingen en remt andere. In feite variëren de werkomgevingsfactoren die je productiviteit kunnen beïnvloeden van de kleinste tot de enorm belangrijke.
Tijdens je dagelijkse bezigheden ervaar je vaak vermoeidheid en gevoelens van ontmoediging. Je kunt zelfs afwijzen wat er aan de hand is. Dat komt omdat er vaak bepaalde werkomgevingsfactoren zijn die geïdentificeerd en aangepast moeten worden.
“ Rust hoort bij het werk, zoals de oogleden bij de ogen.”
Vijf werkomgevingsfactoren die je hersenen beïnvloeden
1. De negatieve stemmingen van je collega’s
Emotionele besmetting is een verschijnsel dat we allemaal wel eens hebben meegemaakt. Op de werkplek heb je er meestal intenser last van, vooral als je er veel uren doorbrengt of in de nabijheid van je collega’s werkt.
Als je thuis of in een sociale situatie bent, en je merkt een negatieve stemming bij de mensen om je heen, dan heb je de mogelijkheid om afstand te nemen of je om te draaien en weg te gaan. Op het werk kun je dit niet altijd doen. Daarom moet je leren hoe je jezelf tegen deze situaties kunt beschermen.
2. Gebrek aan autonomie over de werkplek
Een andere factor van het werkecosysteem die je hersenen kan beïnvloeden is de onmogelijkheid of moeilijkheid om elk element te configureren en te plaatsen op een plaats die ergonomisch voor jou is. In de regel voelen degenen die de vrijheid hebben om hun werkruimte te personaliseren zich meer gemotiveerd om te werken.
Bovendien, als je niet genoeg ruimte hebt, wordt je privacy verminderd, waardoor je je echt ongemakkelijk kunt voelen. Of, als je werkplek is ingericht om aan de behoeften van anderen te voldoen, kun je je gedemotiveerd voelen. Op een gegeven moment zal dit tot uiting komen in je prestaties.
3. Kunstmatig licht
Uit een onderzoek (Engelse link) van de Northwestern University (VS) bleek dat mensen die bij kunstlicht werken eerder moe worden, minder goed presteren en moeilijker rusten dan degenen die bij natuurlijk licht werken.
Ivy Cheung, een van de wetenschappers die het onderzoek leidde, wees erop dat kunstlicht de afgifte van melatonine, een hormoon dat wordt afgescheiden bij lichtprikkels, kan veranderen. Wanneer de cycli van licht en donker worden veranderd, lijdt ons lichaam daaronder, wat uiteindelijk onze cycli van waken en rusten beïnvloedt.
4. Het onvermogen om een pauze te nemen wanneer je dat wilt
De wetenschap heeft vastgesteld dat onze hersenen referentiepunten in ruimte en tijd nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Een grote studie (Spaanse link), geleid door Microsoft, waarin verschillende onderzoeken worden aangehaald, bevestigt dit idee. Zij beweren dat we idealiter elk kwartier korte pauzes van een paar minuten zouden moeten nemen.
Veel werkgevers zijn hier echter niet op gewezen. Daarom eisen ze van werknemers dat ze op hun werkplek blijven, zonder weg te gaan, gedurende meerdere aaneengesloten uren. Dit tast niet alleen de werking van hun hersenen aan, wat leidt tot vermoeidheid, maar vermindert ook de productiviteit en vergroot fouten.
5. Niet genoeg water drinken
Onze hersenen hebben een goede voorraad water nodig om goed te kunnen functioneren. Als je niet vaak genoeg drinkt, verschijnen er tekenen van uitdroging en dit beïnvloedt je hersenactiviteit. Meer specifiek tast het je geheugen en concentratievermogen aan. Het kan ook hoofdpijn en lichte tekenen van depressie veroorzaken.
Daarom is het uiterst belangrijk dat er op je werkplek voldoende drinkwater beschikbaar is. Je moet gedurende een achturige dag anderhalf tot twee liter drinken. Thee en infusies zijn ook prima, maar geen koffie.
Ten slotte is je werkomgeving niet alleen de plaats waar je je dagelijkse taken uitvoert. Het is ook een ruimte om te leven en samen te leven. Om die goed te beheren moet men daarom niet alleen aandacht besteden aan de behoeften van de productie, maar ook aan die van de mensen die er werken.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Microsoft. (2021, 20 abril). La investigación comprueba que el cerebro necesita descansos. News Center Latinoamérica. https://news.microsoft.com/es-xl/features/la-investigacion-comprueba-que-el-cerebro-necesita-descansos/.
- Natural Light In The Office Boosts Health. (s. f.). Northwestern Now. https://news.northwestern.edu/stories/2014/08/natural-light-in-the-office-boosts-health.