Weet jij hoe je om vergeving kunt vragen?
Iedereen maakt fouten, iedereen faalt en heeft het soms bij het verkeerde eind. Over het algemeen is het echter zo dat we ons dit direct realiseren, we hebben een beoordelingsmechanisme dat in werking treedt, vrijwel automatisch.
Soms zijn onze mislukkingen kwetsend of bezorgen ze de mensen van wie we houden leed, hoe tegenstrijdig dit ook mag lijken.
Wie heeft er nu niet wel eens een kwetsende opmerking gemaakt die totaal misplaatst en volledig ongegrond was, of iemand beoordeeld zonder hier ook maar enig recht op te hebben, of zijn woede afgereageerd op de eerste de beste die hij tegenkwam?
Wanneer dit gebeurt, en we inzien dat we fout zitten, is om vergeving vragen of onze excuses aanbieden vaak de volgende stap die we moeten confronteren. Maar iets dat van buitenaf zo simpel lijkt, is voor velen vaak een behoorlijk ingewikkeld proces. Misschien denk je dat om vergeving vragen niet alleen betekent dat je je fouten erkent, maar ook dat je zwakte toont.
Het is tevens mogelijk dat degene die we pijn gedaan hebben ons in het verleden ook eens pijn gedaan heeft, en hiervoor nog altijd zijn excuses niet heeft aangeboden. Waarom zouden wij het dan wel doen als hij het ook niet gedaan heeft? Andere keren zijn het de omstandigheden zelf die het ons moeilijk maken. Misschien zullen we degene die we gekwetst hebben nooit meer tegenkomen; misschien is het onze schaamte die ons tegenhoudt. Tot slot is het misschien zo, en dit kan in alle bovenstaande voorbeelden een bijkomende factor zijn, dat we niet weten hoe we om vergeving kunnen vragen.
Een goede verontschuldiging bestaat uit drie elementen:
- Het spijt me: Wanneer je je excuses aanbiedt, leg de ander dan uit dat het feit dat jij hem gekwetst hebt jou ook veel pijn doet. Dat het nooit je bedoeling was om hem te kwetsen en dat als je de tijd kon terugdraaien en het ongedaan kon maken, je dit zou doen. Door jezelf op deze manier uit te drukken, geef je de ander de kans om jou te begrijpen en creëer je een dialoog waarin gevoelens de hoofdrol spelen. Als je dit doet, zul je de kracht hebben om toegang te krijgen tot de diepste wond die je ooit hebt veroorzaakt, en deze te helen van binnenuit.
- Het was mijn schuld: Als je je excuses aanbiedt, neem je verantwoordelijkheid voor wat er gebeurd is. Je laat weten dat je weet dat het jouw fout is, en die van niemand anders. Voor een deel wierspiegelt dit de volwassenheid van de persoon die zijn verontschuldigingen maakt, en schenkt het vertrouwen aan de persoon die de verontschuldiging ontvangt.
- Hoe kan ik het goedmaken?: Soms kan de pijn die je veroorzaakt hebt niet onmiddellijk worden gerepareerd, maar soms ook wel, en weer andere keren zullen we het nooit weten. Vrijwillig iets doen om het goed te maken, of de wil tonen om dit te doen, zal de persoon die jij gekwetst hebt laten zien dat de situatie voor jou ontzettend belangrijk is. Meestal kost het gewoon wat tijd. De gekwetste persoon moet in ieder geval weten dat jouw verontschuldigingen niet slechts een formaliteit zijn of een manier om de kwestie zo snel mogelijk te sussen en verleden tijd te maken.
Als jouw verzoek om vergeving deze drie elementen bevat, zul je een veel grotere kans hebben dat deze effectief zal zijn, en dat de gekwetste persoon jou begrijpt en zich getroost voelt door wat jij overbrengt.
Afbeeldingen met dank aan Auremar