Weer aan het werk na een depressie

De terugkeer naar je werk na een depressie vereist een voorafgaand overgangsproces. Jezelf voorbereiden op de verandering, terugkomen in je routines, en werken aan je mindset zullen je helpen terugval te voorkomen en het gemakkelijker hebben om weer te integreren op de werkplek.
Weer aan het werk na een depressie
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 21 november, 2022

Weer aan het werk na een depressie is niet altijd gemakkelijk. Terugkomen in je routine en schema kan ingewikkeld zijn, evenals het risico van terugval. Sociaal stigma kan ook een belemmering zijn, of je collega’s je nu echt anders zien of dat je gewoon bang bent.

Er is veel informatie over depressie, stress en angststoornissen. Wat echter schromelijk ontbreekt zijn adviezen en strategieën over hoe je weer een normaal leven kunt leiden nadat je uitgevallen bent. Dit is zeker iets waar veel mensen dagelijks mee te maken krijgen, en het proces zal vaak bepalen of je volledig herstelt of uiteindelijk terugvalt.

Iemand die maanden zonder werk heeft gezeten wordt geconfronteerd met een heleboel zorgen en angsten over de terugkeer. Dit kan de overgang uiterst moeilijk maken. Een gevoel van ontkoppeling, twijfels over je competentie, de angst om door anderen beoordeeld te worden, en zelfs de angst om je baan definitief te verliezen kunnen het proces beïnvloeden.

Dat gezegd hebbende, helpen meestal de terugkeer in een routine, meer sociale interactie en de re-integratie op de werkplek je te motiveren en je weer meer jezelf te laten voelen. Zolang je overgang passend is en je goede steun hebt, zal je terugkeer naar je werk waarschijnlijk succesvol zijn. Toch delen we vandaag enkele strategieën die het proces kunnen vergemakkelijken.

Een groot deel van de bevolking zal op een bepaald moment in hun leven lijden aan zoveel stress, angst of depressie dat ze een tijd niet aan het werk kunnen. Bedrijven moeten voorbereid zijn om werknemers die de overgang naar het werk maken te ondersteunen.

Trieste vrouw

Terugkeer naar het werk na een depressie: vijf strategieën voor een succesvolle overgang

Teruggaan naar het werk na een depressie is een uitdaging. Onthoud dat depressie en alles wat daarbij hoort niet ophoudt wanneer je arts je ontslaat, maar wanneer je weer functioneel bent. Om dat punt te bereiken is een reeks stappen nodig die ingewikkeld kunnen zijn.

Langdurige afwezigheid van het werk maakt het veel moeilijker om terug te gaan

Het eerste wat je in gedachten moet houden is hoe lang iemand tijdens zijn depressie van het werk is weggeweest. Terugkeren na een jaar is niets vergeleken met teruggaan na een maand. Verlof wegens depressie is meestal vrij lang, meestal zes maanden tot een jaar. In het algemeen geldt: hoe langer het verlof, hoe moeilijker het zal zijn om terug te keren.

Een andere factor waarmee je rekening moet houden is dat sommige bedrijven ervoor zullen kiezen om de werknemer te ontslaan. In dat geval moet je een nieuwe baan beginnen, wat weer andere problemen met zich meebrengt.

Werken aan je gedachten, ideeën en houding

Lang verlof heeft de neiging om bepaalde angsten en onzekerheden te voeden die je zou kunnen hebben over teruggaan. De meest voorkomende zijn:

  • De angst dat je niet competent of effectief zult zijn op je werk.
  • De angst om ontslagen te worden omdat je niet zo productief bent als alle anderen.
  • Het gevoel losgekoppeld te zijn van je collega’s en werkplek.
  • De angst om overweldigd en opgebrand te raken, om de werkdag niet door te komen.
  • De angst om beoordeeld en bekeken te worden door collega’s.

Je kunt aan dit soort ideeën werken met je psycholoog. Idealiter verloopt je terugkeer geleidelijk, zodat je langzaam vertrouwen kunt winnen. Het is ook een goed idee om jezelf een overgangstijd te geven om te werken aan het bevorderen van positieve ideeën en houdingen.

Vrouw met hoofdpijn

Ga terug naar je routine, organiseer je agenda, en neem contact op met je collega’s

Terugkeren naar je werk na een depressie houdt in dat je weer in een routine moet komen. Daarom kan het heel nuttig zijn om aan het volgende te werken:

  • Begin, voordat je weer aan het werk gaat, thuis je routine en schema te oefenen. Ga vroeg naar bed en sta op dezelfde tijd op als waarop je moet opstaan als je gaat werken.
  • Organiseer de taken die je gedurende de dag moet doen. Geef prioriteit aan wat je moet doen om je voor te bereiden op je terugkeer.
  • Je kunt ook je collega’s laten weten dat je terugkomt. Met hen praten over je terugkeer en hoe het gaat op kantoor kan je helpen je mentaal voor te bereiden op wat komen gaat en eventuele veranderingen die hebben plaatsgevonden.

Ga geleidelijk weer aan het werk; vermijd in het begin volledige werkdagen

Dit zal niet voor iedereen mogelijk zijn, maar als je het voor elkaar krijgt is het echt ideaal. Begin met een halve dag, en werk geleidelijk op tot een volledige werkdag.

Het hebben van een steungroep op het werk is ook uiterst nuttig. Sommige bedrijven hebben professionals die gespecialiseerd zijn in psychologie die je kunnen helpen bij je overgang.

Weer aan het werk na een depressie

Activiteiten om terugval te voorkomen

Het is belangrijk om buiten het werk activiteiten te vinden die je helpen terugval te voorkomen. Uit een studie (Engelse link) van Dr. Stefan Hofmann en Dr. Alice Sawyer van de Universiteit van Californië bleek bijvoorbeeld dat het beoefenen van mindfulness in deze gevallen heel nuttig kan zijn.

Hobby’s, sport en een goed ondersteunend netwerk zijn ook geweldige bronnen van motivatie die je helpen om een depressie te vermijden.

Tot slot is omgaan met depressie op zichzelf al een zeer complex psychologisch proces. Als je daar nog bij optelt dat je na een lang verlof weer aan het werk probeert te gaan, kan het nog ingewikkelder worden. Maar wanhoop niet. Met deze strategieën en wat hulp van de mensen om je heen kun je het weer succesvol maken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Tennant, C. (2001). Work-related stress and depressive disorders. Journal of Psychosomatic Research. Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/S0022-3999(01)00255-0
  • Hofmann, S. G., Sawyer, A. T., Witt, A. A., & Oh, D. (2010). The Effect of Mindfulness-Based Therapy on Anxiety and Depression: A Meta-Analytic Review. Journal of Consulting and Clinical Psychology78(2), 169–183. https://doi.org/10.1037/a0018555

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.