Wat zijn de symptomen van verliefd worden?

Het is waar dat het soms moeilijk kan zijn om te weten of wat je voelt liefde of simpele aantrekkingskracht is. Als jij je nu op dit kruispunt bevindt, helpen wij je de borden te ontcijferen.
Wat zijn de symptomen van verliefd worden?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 23 november, 2024

Een van de meest fascinerende en mysterieuze psychobiologische en emotionele ‘machines’ is liefde. De neurowetenschap heeft nog niet precies kunnen definiëren wat er in onze hersenen gebeurt als we verliefd worden.

We weten bijvoorbeeld dat er oneindig veel processen in gang worden gezet. Denk aan zaken zoals een toename van dopamine, het activeren van beloningscentra. Dit is vergelijkbaar met wat bij elke verslaving gebeurt. Verlangen, motivatie, obsessie, idealisering, behoefte om de ander te beschermen… De geest verandert wanneer een speciaal iemand in je leven verschijnt en je aandacht kaapt.

Verliefd worden gaat in feite gepaard met opmerkelijke symptomen of psychofysische veranderingen die je realiteit op zijn kop kunnen zetten. Je stopt met eten, je slaapt minder, je bent zenuwachtiger, etc. Wij zijn er zeker van dat je graag meer wilt weten over dit onderwerp.

Welke symptomen horen bij verliefd worden?

Liefde is een drijfveer, een biologische behoefte die de mens definieert en die als het ware in de hersenen ‘bloeit’. Nu heeft dit fascinerende orgel soms moeite om te onderscheiden wat ermee gebeurt. “Is wat ik voel liefde of is het gewoon fysieke aantrekkingskracht ?”

Hoewel het misschien opvallend lijkt, zijn er veel mensen die niet zeker weten of ze verliefd zijn of niet. Hieronder verduidelijken wij de symptomen.

Emotionele symptomen

Bij het beschrijven van de symptomen van verliefdheid is het essentieel om te beginnen met de hoeksteen: emoties. Als er iets is waarvan je merkt dat het toeneemt, dan zijn het de angstniveaus, stemmingswisselingen, zenuwen die in je maag ronddraaien als je bij hem of haar in de buurt bent.

Deze hele mix van sensaties wordt gedomineerd door een zeer complexe cocktail van neuropeptiden en neurotransmitters.

Zoals benadrukt in het Indian Journal of Endocrinology and Metabolism (Engelse link), zijn deze emotionele mechanismen die romantische liefde creëren op hun beurt bedoeld om gedrag te motiveren om een band tot stand te brengen, dat wil zeggen, om een partner te vinden. We beschrijven de meestvoorkomende kenmerken die verband houden met deze eerste sfeer:

  • Jaloezie. Het verliefde brein kan het niet helpen, maar voelt zich vaak bezorgd als het denkt dat de persoon die je leuk vindt, bij iemand is die jij niet bent.
  • Intense empathie. Een ander veel voorkomend symptoom van verliefdheid is het ervaren van een speciale gevoeligheid voor de gevoelens, problemen of behoeften van die persoon.
  • Angst. Voel jij vlinders in je buik? Nou, in werkelijkheid is het angst, rusteloosheid of nervositeit. Dit ontstaat als gevolg van de gevoelens die je koestert jegens die ene speciale persoon en die steeds meer opvallen.
  • Angst voor afwijzing. Weinig dingen kunnen verwoestender zijn dan afgewezen worden, het niet voelen van hetzelfde verlangen, aantrekkingskracht en genegenheid die je ervaart voor de ander. Dit is een emotie die je ook vaak zal overkomen.
  • Idealisatie. Wie heeft het niet ooit gedaan? Niets is zo gewoon als het toepassen van deze mentale vooringenomenheid als je iemand leuk vindt. Beetje bij beetje zul je je alleen maar concentreren op het zien van de positieve eigenschappen van die persoon, tot het punt waarop je de gebreken minimaliseert.
  • Hoop en optimisme. Als je verliefd wordt, bloeit er een ondefinieerbaar gevoel van hoop en positiviteit in je op. Het is niet zo dat je alles roze ziet, maar dat liefde ervoor zorgt dat je de werkelijkheid op een veerkrachtiger, zelfverzekerder en opwindender manier ziet.
  • Euforie. In eerste instantie weet je niet zo goed waar die interne energie aan te danken is, die mengeling van vreugde, rusteloosheid, motivatie en angst. Wat je voelt is euforie, dat wil zeggen een algemene activering van je humeur wanneer je dicht bij de persoon bent of aan die persoon denkt.
  • Overvloedig enthousiasme. Bijna zonder te weten hoe, word je soms overweldigd door een plotseling enthousiasme waardoor je je levendiger dan ooit voelt en je realiteit helderder wordt. Hoewel na werktijd die emotionele energie afneemt.
  • Onveiligheid. Dit is een van de meest terugkerende emoties en moeilijk te reguleren. Op bepaalde momenten ben je stralend en gelukkig, maar al snel ontstaan er twijfels of je wel genoeg bent voor die persoon tot wie je je aangetrokken voelt, of het de moeite waard zal zijn om de stap te zetten of dat je weer gaat lijden zoals je in je vorige relatie is overkomen..
  • Emotionele gehechtheid. Deze term wordt gevoed door de theorie van John Bowly en definieert de behoefte aan emotionele gehechtheid die we hebben. In deze eerste fase van verliefdheid zul je die impuls opmerken om een meer intieme nabijheid te bereiken, om meer privé-aspecten van die persoon te leren kennen, je zult je meer zorgen maken over hun welzijn, om te weten hoe ze zich voelen, wat hun dromen, ambities zijn. zijn, enz.


Gedragssymptomen

Een van de meest relevante figuren in het onderzoek naar liefde en verliefdheid is de Noord-Amerikaanse antropoloog Helen Fisher. In zijn boek Why We Love (2007) legt hij uit welke reacties de hersenen op die momenten uitlokken. Een voorbeeld hiervan is dopamine en epinefrine, twee biologische brandstoffen die je gedrag op veel manieren kunnen veranderen. Laten we eens in detail kijken:

  • Gebaren van genegenheid en zorg. Een terugkerend effect is de schijn van het verlangen om te beschermen, te verzorgen en lichamelijk contact te zoeken door middel van eenvoudige gebaren, zoals liefkozingen.
  • Imitatie en synchronie. Het lijkt misschien vreemd voor je, maar verliefde mensen imiteren zonder het te beseffen elkaars gebaren, evenals hun houdingen en spraakpatronen.
  • Altruïstisch gedrag. Als je verliefd bent, aarzel je niet om iets voor die persoon te doen. Zo erg zelfs dat je soms persoonlijke offers brengt alleen maar om die persoon gelukkig te zien.
  • Verandering in uiterlijk. Het is heel gebruikelijk dat je probeert je fysieke uiterlijk wat meer te verbeteren om aantrekkelijker te zijn, dus er zal een neiging zijn om nieuwe kleding te kopen, andere kapsels te proberen, enz.
  • Noodzaak om dichtbij te zijn. Je zoekt naar elke mogelijkheid om dicht bij de persoon te zijn waarin je geïnteresseerd bent. Je verzint excuses om hem te zien, je begint gesprekken over welk onderwerp dan ook, je stuurt hem berichten met voorstellen…

Fysiologische symptomen

Als je verliefd wordt, wordt het beloningscircuit van je hersenen hyperactief. Dit zorgt ervoor dat je een breed scala aan fysieke en emotionele reacties ervaart, zoals een sneller kloppend hart, kriebels in je maag, slapeloosheid, zweten als je in de buurt bent van iemand die je leuk vindt, om er maar een paar te noemen. Laten we ze verder bekijken:

  • Zweterige handpalmen. Je sympathische zenuwstelsel is actiever dan andere keren, waardoor je gaat zweten in je handen of zelfs in andere delen van het lichaam.
  • Droge mond. Vervelend en geeft een ongemakkelijk gevoel. De reden dat dit gebeurt is dat opwinding en nervositeit de speekselproductie tijdelijk kunnen remmen.
  • Bevende handen of trillende stem. Angst of emotionele intensiteit veroorzaken vaak milde trillingen, vooral in de handen of stem, als gevolg van de effecten van adrenaline.
  • Blozen in het gezicht. Bloos je gewoonlijk als je in de buurt bent van iemand tot wie je je aangetrokken voelt of die je leuk vindt? Dit signaal houdt verband met de verwijding van de bloedvaten en een verhoogde bloedstroom in de huid.
  • Verlies van eetlust. Verliefd worden kan leiden tot een tijdelijke afname van de eetlust, vanwege de hoge concentraties dopamine die stimulerend werken en het hongergevoel verminderen.
  • Slaapproblemen. Een verhoogde productie van dopamine en noradrenaline kan ook slapeloosheid veroorzaken. De reden is dat deze neurotransmitters geassocieerd zijn met mentale opwinding en hyperactiviteit.
  • Verhoogde hartslag. Wanneer je dicht bij die persoon bent, heeft je hart de neiging sneller te kloppen. Het ontstaat vooral door het vrijkomen van adrenaline en noradrenaline, die het lichaam voorbereiden op een intense emotionele reactie.
  • Gevoel van ” vlinders in de buik”. Dit symptoom is een organische reactie op de angst waar we het hierboven over hadden. Wat er vanuit fysiologisch oogpunt gebeurt, is dat er een afname van de bloedstroom in het spijsverteringsstelsel optreedt als gevolg van de prikkeling van het sympathische zenuwstelsel, wat een gevoel van leegte of beweging in de maag veroorzaakt.

Cognitieve symptomen

Liefde verandert ook je geest, maakt je een beetje obsessiever en nodigt je uit om te fantaseren, om de meest verzengende en opwindende beelden te creëren. Dit zijn allemaal kleine nuances die het canvas vormen van menselijke verliefdheid. Ook gebeurt het volgende:

  • Tijdvervorming. Als je bij de jongen of het meisje in kwestie bent, wordt de tijd anders ervaren. De momenten naast hem lijken op een zucht. Als je echter ver weg bent, zijn de uren en dagen moeilijker te verdragen.
  • Obsessieve gedachten. Een belangrijk kenmerk van verliefd worden is de moeilijkheid om niet meer aan die persoon te denken. Dit komt door een toename van de dopamine-activiteit. Daardoor ontstaat er een lus voor je waarin je gedachten 24/7 gefixeerd zijn op wie je leuk vindt.
  • Fantasieën en toekomstplanning. Verliefde mensen genereren meer gedachten met betrekking tot de toekomst, zoals gezamenlijke levensplannen of ingebeelde scenario’s met de persoon van wie ze houden. Deze fantasieën en projecties zijn een vorm van emotionele zelfversterking en motivatie.
  • Aandachtstekort ten opzichte van andere mensen of activiteiten. Al je aandacht is in één richting gericht: die ene speciale persoon. Je kunt er nauwelijks iets aan doen, maar je vindt het moeilijk om productief te zijn en je aandacht op iets anders dan hem of haar te houden, dus degenen die jou het beste kennen, zullen merken dat er iets mis met je is.
  • Verlies van objectiviteit. Liefde kan ervoor zorgen dat je problemen ondervindt bij het objectief waarnemen en evalueren van die jongen of dat meisje dat steeds meer je hart in beslag neemt. Je kunt het niet laten om hem door de gouden lenzen van idealisering te zien, waarin alles wat hij doet, zegt, uitdrukt of besluit perfect is.

Misschien vind je dit artikel ook interessant: Hoe je volgens de wetenschap iemand verliefd op je kunt laten worden


Wat is het verschil tussen verliefdheid en aantrekkingskracht?

Op dit punt vraag je je waarschijnlijk af of wat je voelt liefde is of gewoon aantrekking. Welnu, de waarheid is dat beide sferen in veel gevallen samen voorkomen. Zoals aangegeven in Human Brain Mapping (Engelse link) is aantrekking meestal de eerste stap of de initiële motivatie om later een relatie te ontwikkelen.

Soms wordt die grens niet overschreden en blijven we in het rijk van verlangen, seksuele impulsen en simpele aantrekkingskracht. Om deze twee scenario’s van elkaar te onderscheiden, ontwikkelen we de basissleutels:

  • Als er liefde is. Het is een diepere en complexere psychobiologische en emotionele realiteit. Liefde impliceert een intense emotionele betrokkenheid. Die blijft niet beperkt tot een simpele fysieke en seksuele reactie (die ook aanwezig is). Het gaat ook om die sterke emotionele band, een toewijding en de wens omvat om een project of een gemeenschappelijke toekomst op te bouwen.
  • Wanneer het alleen maar om aantrekking gaat. Deze toestand is meestal van korte duur en wordt gekenmerkt door een biologische en instinctieve reactie, verre van emotionele verbondenheid. Op deze manier richt de een zich op de aantrekkelijke eigenschappen van de ander, zoals hun fysieke verschijning, toon van stem, gedrag of zelfs hun interesses, attitudes of intelligentie. Aantrekking is een oppervlakkige reactie die snel kan ontstaan en in korte tijd kan verdwijnen.

Verliefd worden: tussen geluk en angsten

Het is mogelijk dat je na het lezen van deze signalen tot de onvermijdelijke conclusie bent gekomen dat je smoorverliefd bent. Zo’n emotionele ervaring gaat vaak gepaard met een eindeloze lijst van twijfels. “Zal de ander iets beantwoorden?” “Wat zal er gebeuren als hij mij niet leuk vindt?” “Wat als dit verhaal mislukt zoals mijn andere relaties?”…

Het voelen van angsten en zorgen als je verliefd wordt, is normaal en begrijpelijk. Maar blijf niet achter die muur van onzekerheden. Liefde is iets dat altijd de moeite waard zal zijn en vereist daarom moed en zelfvertrouwen. Bedenk ook dat de liefde die de moeite waard is, degene is die de taal van wederkerigheid, vertrouwen, tederheid en medeplichtigheid verstaat.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.