Wat te doen als je een dood gevoel van binnen hebt
Als iemand zegt dat hij van binnen een dood gevoel heeft, vraagt hij eigenlijk om hulp. In feite proberen ze over te brengen dat ze hun motivatie, enthousiasme en het vermogen om dagelijks plezier of interesse te ervaren kwijt zijn.
Voor deze mensen wordt het leven een routinematige opeenvolging van momenten zonder duidelijk doel. De vonk van het willen verbeteren die hen vroeger motiveerde is verdwenen. Wat is er gebeurd? En hoe kan de situatie verbeterd worden?
Het zou niet juist zijn om meteen aan te nemen dat ze aan een of andere psychische stoornis lijden, want er zijn verschillende variabelen waarmee rekening gehouden moet worden.
Het is bijvoorbeeld belangrijk om te begrijpen dat stemmingen fluctueren en dat het niet natuurlijk is om altijd vrolijk te zijn. Het langdurig ervaren van apathie kan echter een teken zijn van een onderliggende stoornis. In dat geval is het raadzaam om steun te zoeken.
De tekenen van een dood gevoel van binnen
Deze ervaring van innerlijke leegte kan voor ieder mens anders zijn. Sommigen ervaren het op een manier die lijkt op diep verdriet, terwijl anderen emoties ervaren die lijken op angst. Er zijn ook mensen die klagen dat ze niets voelen.
Als je vermoedt dat je je zo zou kunnen voelen, zijn hier enkele tekenen om je te helpen de toestand van je dood gevoel van binnen te herkennen:
- Je hebt het gevoel dat je geen doel of doel hebt. Je voelt je vastzitten.
- Het leven lijkt je leeg en zinloos. Bovendien vraag je je vaak af waarom je hier eigenlijk bent en kun je geen overtuigend antwoord vinden.
- Je lijkt los te staan van jezelf. Je begint te beseffen dat je jezelf niet kent of begrijpt. Je weet niet wat je wilt of nodig hebt.
- Je hebt je motivatie en het vermogen om plezier te ervaren verloren. Niets wekt interesse in je, zelfs niet de activiteiten die je vroeger leuk of plezierig vond.
- Je voelt je diep alleen en losgekoppeld van anderen. Ook al ben je misschien omringd door mensen, je bent niet in staat om diepe en betekenisvolle banden aan te gaan. Kortom, je voelt je niet begrepen of gesteund in je relaties. Ook kun je je niet verbinden met de emoties en ervaringen van anderen.
- Je kunt je emoties niet ervaren of je ermee verbinden. Je voelt je gevoelloos op het emotionele vlak en dat verhindert je om vreugde, verdriet, woede of jubel te voelen bij alles wat er in je leven gebeurt. Om dezelfde reden is het moeilijk voor je om je emoties te uiten, te verwoorden en te delen.
De redenen voor een dood gevoel van binnen
Er zijn veel situaties (sommige pathologisch) die ertoe kunnen leiden dat je je van binnen min of meer langdurig dood voelt. De meest voorkomende worden hieronder beschreven.
Je hebt een zware emotionele klap gehad
Nadat je een pijnlijke en schokkende ervaring hebt meegemaakt, lijken je gevoelens vaak te bevriezen. Als je rouwt is het daarom zeer waarschijnlijk dat je je van binnen dood voelt. Vergeet niet dat rouw niet alleen voortkomt uit het verlies van een geliefde. Het kan ook ontstaan door bijvoorbeeld een ontslag op een baan, het einde van een vriendschap, of een levensverandering.
Deze gevoelens van leegte en dofheid komen ook vaak voor bij uitgestelde rouw. Dit is het soort waarbij je niet onmiddellijk reageert op de gebeurtenis, je emoties onderdrukt, en je leed ‘bevriest’ voor later.
Je weet niet hoe je je emoties moet beheersen
Je gevoel van emotionele ontkoppeling kan een mechanisme zijn dat je onbewust gebruikt om pijn te vermijden. In feite is het een van de belangrijkste copingstrategieën. Het betekent dat je je richt op het onderdrukken, ontkennen of vermijden van de pijnlijke en ongemakkelijke emotie waar je niet mee weet om te gaan.
Volgens een studie (Spaanse link) gepubliceerd in Revista de Psicoterapia vormt het bovenstaande een risicofactor voor het ervaren van gecompliceerde rouw.
Je mist sociale steun
Sociaal isolement is niet alleen een gevolg van apathie, het kan ook de oorzaak zijn. Bedenk dat we sociale wezens zijn en dat we anderen nodig hebben om onze ervaringen te delen, steun te ontvangen en een gevoel van verbondenheid te creëren.
Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in de Harvard Review of Psychiatry is het ontbreken van belangrijke banden en de eenzaamheid die dat met zich meebrengt een van de belangrijkste componenten van het gevoel van leegte.
Je staat voor een existentiële crisis.
Een existentiële crisis is een periode van interne vragen over de zin van het leven. Als je geconfronteerd wordt met zoveel onbeantwoorde vragen, kunnen gevoelens van passiviteit, verwaarlozing en hopeloosheid zich in je vestigen. Deze crises komen vaker voor in bepaalde levensfasen (zoals de adolescentie) en komen voort uit een negatief perspectief op onszelf, anderen en de toekomst.
Je ervaart dissociatie
Dissociatie houdt een ontkoppeling in tussen je geest en je huidige werkelijkheid. Hierdoor kun je je vreemd en onthecht voelen van de wereld om je heen.
Een artikel (Spaanse link) gepubliceerd in het tijdschrift Clínica y Salud beweert dat dit gevoel van onthechting tijdelijk en dagelijks kan zijn (getriggerd door een stressvolle gebeurtenis). Als alternatief kan het chronisch worden en veranderen in een rigide en hardnekkig reactiepatroon, wat leidt tot een stoornis.
Je lijdt aan emotionele afstomping
Als je je van binnen dood voelt, zou je een verschijnsel kunnen ervaren dat bekend staat als afgestompt affect of emotionele afstomping. Dit bestaat uit onverschilligheid of een gebrek aan reactie op gebeurtenissen die een emotionele reactie zouden moeten oproepen.
Het kan zich voordoen als een geïsoleerd symptoom of als onderdeel van een meer complexe aandoening zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS).
In een artikel (Engelse link) gepubliceerd in het E uropean Journal of Psychotraumatology staat zelfs dat je van binnen dood voelen een van de meest gemelde ervaringen is van lijders aan PTSS.
Je lijdt aan een psychologische stoornis
Naast traumagerelateerde stoornissen worden diepe gevoelens van leegte ook in verband gebracht met andere aandoeningen. Volgens het eerder genoemde artikel in de Harvard Review of Psychiatry kunnen ze voorkomen in de context van depressie of andere affectieve stoornissen, zoals schizofrenie of narcistische persoonlijkheidsstoornis.
Evenzo zijn chronische gevoelens van leegte een van de meest voorkomende en kenmerkende ervaringen van de borderline persoonlijkheidsstoornis. Ze zijn zelfs opgenomen als een van de diagnostische criteria die de DSM-V (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) voor deze aandoening noemt.
Hoe om te gaan met een dood gevoel van binnen
Het overwinnen van deze toestand hangt grotendeels af van de oorzaken ervan. Hier volgen enkele algemene richtlijnen om ermee om te gaan:
- Denk na over je meest relevante levenservaringen. Daarin zul je de wortel vinden van je gevoelens van leegte en ontkoppeling. Maak gebruik van een hulpmiddel als de Lifeline.
- Probeer je opnieuw te verbinden met je emoties. Dit kan ongemakkelijk voor je zijn, maar verbinding maken met je gevoelens is de enige manier om deze ingehouden emotionele lading los te laten. Methoden als therapeutisch schrijven kunnen helpen.
- Geef jezelf de tijd. Als je rouwt, herstelt van een moeilijke gebeurtenis, of een grote verandering doormaakt, heb je tijd nodig om je aan te passen. Sta jezelf toe om te voelen en dwing jezelf niet om te proberen gelukkig te zijn.
- Analyseer je copingstrategieën. Dit zijn de middelen en manieren waarop je moeilijke of stressvolle situaties tegemoet treedt. Als je de neiging hebt om pijn te verdringen of te onderdrukken, overweeg dan om andere technieken te proberen.
- Creëer ondersteunende netwerken. Als je vastzit door demotivatie is het moeilijk om anderen te benaderen, maar door je tijd en ervaringen met hen te delen krijg je de aanmoediging en versterking die je zelf loslaat.
- Oefen gedragsactivering. Dit is een techniek die veel gebruikt wordt bij de behandeling van depressie. Het bestaat uit het ondernemen van activiteiten die plezier of versterking geven. Je zult een extra inspanning moeten leveren om deze dynamiek (die op dit moment niet aantrekkelijk zal lijken) te programmeren en na te leven, totdat je jezelf begint te activeren.
Als je een dood gevoel van binnen hebt, zoek dan hulp
Als je innerlijke gevoelens van apathie, ontkoppeling of hopeloosheid intens of langdurig zijn, of als ze je dagelijks leven verstoren, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Zoals we al eerder zeiden, kun je lijden aan een onderliggende psychische stoornis die de juiste interventie vereist en die kan verergeren als er niets aan gedaan wordt.
Ook kan een moeilijke tijd moeilijk zijn om in je eentje te boven te komen. Een psycholoog of therapeut zal je helpen begrijpen wat er gebeurt en kan je de richtlijnen en hulpmiddelen geven om verder te gaan.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- American Psychological Association [APA]. (2014). Manual de diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales (DSM-5). https://www.academia.edu/50002540/DSM_V_Manual_Diagn%C3%B3stico_y_Estad%C3%ADstico_de_Trastornos_Mentales_5ta_Edicion
- Bermejo, J. C., Magaña, M., Villacieros, M., Carabias, R., & Serrano, I. (2012). Estrategias de afrontamiento y resiliencia como factores mediadores de duelo complicado. Revista de psicoterapia, 22(88), 85-95. https://www.researchgate.net/publication/337977155_Estrategias_de_afrontamiento_y_resiliencia_como_factores_mediadores_de_duelo_complicado
- D’Agostino, A., Pepi, R., Monti, M. R., & Starcevic, V. (2020). The feeling of emptiness: a review of a complex subjective experience. Harvard review of psychiatry, 28(5), 287-295. https://journals.lww.com/hrpjournal/Abstract/2020/09000/The_Feeling_of_Emptiness__A_Review_of_a_Complex.1.aspx
- Lanius, R. A., Terpou, B. A., & McKinnon, M. C. (2020). The sense of self in the aftermath of trauma: lessons from the default mode network in posttraumatic stress disorder. European Journal of Psychotraumatology, 11(1), 1807703. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33178406/
- Serrano, Á., González-Ordi, H., & Corbí, B. (2016). Disociación, personalidad, sugestionabilidad, alexitimia y dificultades en la regulación emocional: un estudio correlacional. Clínica y Salud, 27(3), 147-155. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1130527416300421