Waarom narcisten ons breken

Narcistische persoonlijkheden laten geen ruimte voor anderen, ze besteden alleen aandacht aan zichzelf. Daardoor voelen de mensen om hen heen zich onzichtbaar en in sommige gevallen genegeerd.
Waarom narcisten ons breken

Laatste update: 16 januari, 2023

In relaties zijn narcisten als zwarte gaten die ons breken. Ze verslinden alles wat op hun pad komt. In feite worden ze geregeerd door een stelregel: eerst ik, dan ik, en ten slotte ook ik. Klinkt dit je bekend in de oren? Deze personen zijn in eerste instantie charmant (maar dat zijn de meesten ook, dus dit is geen onderscheid), maar ze zijn zo omdat ze het nodig vinden dat anderen hun deugden erkennen.

Daarom, wanneer iemand stopt met hen te bewonderen of wanneer ze dat wel doen, maar het is niet langer stimulerend genoeg voor hen, raken ze verveeld en vinden ze een nieuwe bron van energie in leugens, manipulatie en bedrog. Dit is hoe narcisten ons breken.

Volgens het laatste onderzoek worden narcistische individuen gekenmerkt door de behoefte zich bewonderd te voelen, terwijl ze niet in staat zijn zich in anderen in te leven. Hun zorgen draaien om zaken die te maken hebben met succes. In feite geloven ze dat ze uniek, bijzonder, briljant of mooi zijn. Daarom verwachten ze dat anderen hen ook zo behandelen.

“Ze hebben de neiging om te voelen dat degenen met wie ze omgaan hen speciaal en uniek moeten laten voelen, omdat ze zichzelf in die termen zien.”

-Belloch-

.

Ruziënd stel

De giftigheid van de narcistische persoonlijkheid

Persoonlijkheidsstoornissen leveren gewoonlijk op verschillende niveaus beperkingen op. Op sociaal niveau werken ze echter op een bijzondere manier. Dat komt omdat deze individuen moeite hebben om hun eigen emoties op een gezonde manier te reguleren. Als gevolg daarvan ontstaat overdreven impulsief gedrag dat uiterst pijnlijk kan zijn.

In 1975 stelde de prestigieuze psychiater Otto Kernberg dat de narcistische persoonlijkheid gekenmerkt wordt door identiteitsstoornissen die hen dramatisch en emotioneel grillig maken. De American Psychiatric Association (APA) beweert dat de narcistische persoonlijkheid bestaat uit een dominant patroon van grootsheid.

Het komt voor in de fantasie van het individu of in de manier waarop hij zich gedraagt. Pathologisch narcisme ontwikkelt zich in de vroege volwassenheid en manifesteert ook minstens vijf symptomen meer dan die op deze lijst.

  • Gevoelens van grootsheid en arrogantie. Hun gedrag is arrogant en ze handelen met superioriteit.
  • Ze kunnen opgaan in fantasieën over succes, macht, schittering, of onbeperkte ideale liefde.
  • Ze geloven dat ze bijzonder of uniek zijn. Bovendien denken ze dat alleen mensen met een hoge status hen kunnen begrijpen.
  • Ze hebben een buitensporige behoefte om bewonderd te worden.
  • Ze geloven dat ze bevoorrecht zijn. Dit betekent dat ze neerkijken op anderen die ze als minderwaardig zien.
  • Ze buiten interpersoonlijke relaties uit.
  • Ze zijn vaak jaloers op anderen of geloven dat anderen hen benijden.

Heb je je ooit gebruikt gevoeld in je relaties? Als het antwoord ja is, ben je misschien een narcist tegengekomen. Mensen met narcisme gebruiken anderen om hun eigen doelen te bereiken, ongeacht nevenschade. Ze houden alleen rekening met zichzelf.

Narcisten willen vaak uitsluitend omgaan met de mensen met de ‘hoogste waarde’ of leden van de beste instellingen, terwijl ze hen tegelijkertijd devalueren. Deze kenmerken zijn te verklaren door een uiterst kwetsbaar zelfbeeld.

Het zelfbeeld van de narcist

Het zou voor de hand liggen dat het individu dat zichzelf in zulke positieve en grandioze termen ziet, een atoombombestendig zelfbeeld heeft. Niets is echter minder waar. In feite is de eigenwaarde van narcistische mensen uiterst zwak. Ze zijn als kinderen opgesloten in volwassen lichamen en manifesteren werkelijk intense emotionele reacties op de kleinste overtredingen.

  • Ze zijn extreem gevoelig voor kritiek.
  • Narcisten hebben de neiging zich sociaal te isoleren.
  • Ze zijn vaak depressief.
  • Als ze zich goed voelen, kunnen ze hypomane stemmingen hebben.
  • Ze hebben grote moeite zich aan te passen aan het ouder worden en de lichamelijke beperkingen die dat met zich meebrengt.
  • Ze voelen veel schaamte en vernedering. Bijgevolg bekritiseren ze zichzelf veel.

Narcistische personen kunnen grote problemen hebben met het ontwikkelen van hun professionele leven. Angst voor kritiek maakt hen echt conservatief.

“Pretentie en constante behoefte aan bewondering, gekoppeld aan een relatief gebrek aan belangstelling voor de problemen en behoeften van anderen maken hun relaties problematisch.”

-Belloch-

.

Man kijkt in de spiegel

Hoe narcisten ons breken

Intieme relaties met een narcistisch individu gaan diep voor de patiënt, maar zijn voor narcisten slechts oppervlakkig en ze kunnen ons gemakkelijk breken. Hun doel is hun gevoel van eigenwaarde zo hoog mogelijk te houden. Daartoe dragen ze een beeld van zelfredzaamheid uit.

Klinische casestudies onthullen twee karakteristieke uitingen van narcisme: grandioosheid en kwetsbaarheid. Voor Belloch delen beide componenten een stijl van interpersoonlijke relaties die gebaseerd is op egocentrisme en de behoefte om te domineren. Daardoor gedragen narcisten zich vaak assertief, hardvochtig of zelfs wreed.

“Interpersoonlijke relaties zijn voor mensen met narcisme een middel om een doel te bereiken, dat bestaat uit het reguleren van hun eigen kwetsbare zelfbeeld.”

-Belloch-

Narcisten hebben het moeilijk om relaties aan te gaan die gebaseerd zijn op wederkerigheid. Altijd zichzelf op de eerste plaats zetten betekent dat anderen achterblijven. Inderdaad, de oprechte belangstelling van de narcist voor zijn partner is praktisch onbestaande, omdat hun overheersende behoefte is om persoonlijk voordeel uit de relatie te halen.

De oorzaak van de narcistische persoonlijkheid is nog onbekend, hoewel men aanneemt dat genetica een rol speelt. Wat betreft de gezinsomgeving zijn bepaalde kenmerken waargenomen in het functioneren van ouders. Bijvoorbeeld gebrek aan empathie en ouderlijke steun of genegenheid, verwaarlozing en misbruik.

“Vanuit dit perspectief heeft elk volwassen individu van tijd tot tijd “narcistische behoeften” die tot op zekere hoogte bevredigd moeten worden om het zelfbeeld op een adequaat niveau te houden.”

-Belloch-

Tot slot moeten we benadrukken dat narcisme in kleine doses normaal is (Spaanse link), en zelfs noodzakelijk is voor de ontwikkeling van het zelf dat zich ontwikkelt naarmate een individu volwassen wordt. Er ontstaat echter een probleem wanneer het het functioneren van het individu ernstig verstoort en lijden veroorzaakt in zijn omgeving.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Kernberg, O. (1992). La patología narcisista hoy. In VI Congreso Nacional de la Sociedad Española de Psiquiatria y Psicoterapia de Niños y Adolescentes (SEPYPNA). Barcelona.
  • Belloch, A. (2022). Manual de psicopatología, vol II.
  • Asociación Americana de Psiquiatría, Guía de consulta de los criterios diagnósticos del DSM 5. Arlington, VA, Asociación Americana de Psiquiatría, 2013
  • Kernberg, O. (1979). Desórdenes fronterizos y narcisismo patológico. In Desórdenes fronterizos y narcisismo patológico (pp. 312-p).
  • Fossati, A., & Borroni, S. (2018). Narcisismo patologico. Aspetti clinici e forensi.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.