Waarom moeten kinderen aan sport doen?

Wanneer kinderen aan sport doen dan leren ze onder andere zelfcontrole, discipline en teamwork. Leer hierover meer in dit artikel!
Waarom moeten kinderen aan sport doen?

Laatste update: 23 oktober, 2019

Het is geweldig om kinderen te zien spelen en plezier maken. Voor hen is hun speeltijd het enige in de wereld dat belangrijk is. Ook aan sport doen is goed voor hen. Het helpt hen namelijk om  hun spieren en hun longen sterker te maken.

Sommige kinderen die aan sport doen, hebben vaak trainers of begeleiders. Als dat het geval is, dan verandert de situatie volledig. Het gaat dan immers niet langer meer om een leuke tijd hebben. Goals maken en punten scoren wordt dan iets belangrijker.

Sporten biedt kinderen ook unieke kansen om zich te ontwikkelen. Bovendien hoeven ze ook geen toekomstige “sportsterren” te worden om voordelen te halen uit sport.

Wat leren kinderen als ze aan sport doen?

Zich engageren voor iets en dat engagement respecteren

Georganiseerde sporten geven kinderen een goede dosis discipline. Ze moeten andere kleding aantrekken en zich opwarmen. Daarnaast moeten ze zich geestelijk voorbereiden, wedijveren en omgaan met overwinningen of nederlagen.

Bovendien is het mogelijk da ze op bepaalde tijdstippen tijdens de week moeten trainen voor een wedstrijd. Wanneer kinderen aan sport doen, dan is er sprake van een verplichting die ze moeten respecteren.

Kinderen leren te sporten

Op sommige dagen zal een kind het leuker vinden om aan sport te doen dan op andere momenten. Ze maken echter deel uit van een team en vormen een kernonderdeel van dit team.

Dus moeten ze een bijdrage leveren telkens als ze opgeroepen worden. Sporten helpt kinderen dus om hun leven te leren organiseren. Sport traint kinderen ook om hun wilskracht te activeren op die momenten dat ze dit het meest nodig hebben.

Omgaan met verwachtingen

Ook vanaf een jonge leeftijd moeten kinderen zo goed mogelijk presteren wanneer ze een sport beoefenen. Kinderen komen dan vaak tot het besef dat zij hun eigen nederlagen kunnen veroorzaken.

Een voorbeeld is wanneer ze bij het begin van een wedstrijd niet aan hun hoge verwachtingen kunnen beantwoorden en de hoop verliezen. Sporten zal hen dus helpen om hun verwachtingen te regelen. Ze zullen leren om die verwachtingen alleen te laten stijgen wanneer ze hun beste prestatie kunnen leveren.

Sport verschaft kinderen ook de mogelijkheden om te leren hoe ze met nederlagen moeten omgaan en die van zich af te zetten voor de volgende wedstrijd. Een kind kan zelfs in staat zijn om na te denken over en te begrijpen hoe de verwachtingen van anderen hun keuzes en hun prestatie beïnvloeden.

Daarnaast zorgt sport dat kinderen leren om met frustratie en op zichzelf gerichte woede om te gaan. Op dit vlak hebben wij als ouders een speciale kans om tussen te komen. We kunnen onze kinderen leren om een opbouwende innerlijke dialoog te voeren. Wat we hen immers moeten leren, is dat ze zichzelf niet moeten slaan.

Het beste wat we kunnen doen, is hen helpen en begeleiden wanneer ze nog klein zijn. Onze woorden zullen meer invloed hebben vóór de adolescentie begint en hun leeftijdsgenoten hen meer beginnen te beïnvloeden.

Wanneer kinderen aan sport doen, verscherpen ze hun zintuigen

Sport bezit vele gelijkenissen met het echte leven. Op het veld zijn er bijvoorbeeld mensen die aan jouw zijde spelen en jou steunen, net als in het echte leven. In teamsporten leren kinderen dat ze in goede en kwade dagen niet alleen zijn.

Ze beseffen ook dat ze met een groep mensen belangen delen (winnen of een goede score halen). Bovendien leren ze dat ze betere resultaten zullen behalen als ze ook leren om hun teamgenoten te vertrouwen en hen te steunen.

Wanneer kinderen aan sport doen, leren ze in team werken

Ze leren ook dat ze met inspanning en intelligentie een wedstrijd kunnen omkeren die niet al te goed begonnen is. Een tegendoelpunt of een slechte start betekent niet noodzakelijk dat ze zullen verliezen.

Dergelijke tegenslagen betekenen immers alleen maar dat het een beetje moeilijker zal zijn om te winnen maar niet dat winnen onmogelijk is. Ze leren ook dat er bepaalde dingen zijn die andere mensen niet voor hen kunnen doen, zoals het organiseren van hun tactiek of hun benen snel bewegen.

Misschien is de belangrijkste vergelijking wanneer kinderen aan sport doen, dat ze leren hoe ze kansen kunnen benutten. Ze weten dat ze met wat extra inspanning een slechte start te boven kunnen komen. Ze leren echter ook dat ze een goede start of de bal kunnen onderscheppen vóór de tegenstander de bal vangt, hen een enorm voordeel geeft.

Sport is ook een uitstekende manier om het vermogen van kinderen te verbeteren om gedurende een vaste tijdsperiode hun aandacht vast te houden. Dit is vooral goed omdat bij kinderen de prefrontale hersenschors nog steeds in ontwikkeling is. Dit hersendeel is verantwoordelijk voor het organiseren van het gedrag en voor het nemen van beslissingen.

Besluit

Aan sport doen heeft dus vele voordelen te bieden. Toch mogen kinderen nooit ophouden met plezier maken en zich amuseren. Wat misschien het beste aspect is van sporten tijdens de kindertijd, is dat het kinderen helpt om hun eerste vriendschappen te sluiten.

Het is namelijk bewezen dat sportterreinen één van de meest genoemde omgevingen zijn voor gelukkige verhalen uit de kinderjaren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.