Waarom doen de mensen van wie je het meest houdt je pijn?
Een pijnlijke rilling raakt het diepste deel van je. Het is de pijnlijke kilte van iemand die niet aan je denkt, je verwaarloost, plotseling kwetsende woorden tegen je zegt, of iets onverwachts of pijnlijks doet. Waarom doen de mensen van wie je het meest houdt je pijn? Deze vraag, hoe verrassend hij ook mag lijken, is er eentje die veel mensen zich in de loop van hun leven stellen.
De Britse dichter George Granville zei dat geen pijn verwoestender was dan het soort pijn dat liefde veroorzaakt. In veel opzichten kan dit niet meer waar zijn, en mensen investeren een grote hoeveelheid emotionele energie in die banden.
We hebben die dagelijkse steun nodig omdat nabijheid wortels kiemt en genegenheid verbondenheid en vertrouwen schept. Je hebt deze dingen nodig om je veilig en gevalideerd te voelen in je relaties.
Als je universum van emoties en genegenheid breekt, kan dat dus evenveel of zelfs meer pijn doen dan een lichamelijke wond. Misschien verwacht je gewoon te veel van de mensen om je heen. Veel mensen vragen zich af of dit bij hen het geval is. Maar er is een cruciaal aspect dat je hierover moet begrijpen.
Elke sociale en affectieve band is een product van een ongeschreven overeenkomst waarin pijn geen verwachting is. Dit principe geldt voor familierelaties tussen ouders en kinderen en tussen broers en zussen. Je verwacht ook van je partner dat hij je niet verraadt of iets doet wat jou pijn doet. Hetzelfde geldt voor degenen die we als goede vrienden beschouwen. Laten we dieper ingaan op dit onderwerp.
Waarom kwetsen de mensen van wie je het meest houdt je?
Manuel Hernández Pacheco, psycholoog en bioloog aan de Universiteit van Málaga, schreef in 2019 een boek genaamd ¿Por qué la gente a la que quiero me hace daño? (In het Nederlands: Waarom doen de mensen van wie ik hou me pijn?). Hij verdiepte zich in dit onderwerp vanuit een neurologisch perspectief, waarbij hij zich richtte op het concept van gehechtheid, vooral in de adolescente populatie (Engelse link).
Als sociale wezens hebben mensen boven alles behoefte aan belangrijke verbindingen. Ze hebben gezonde hechting nodig om zich goed te voelen, hun stress op de juiste manier te beheersen en het gevoel te hebben dat ze bij een groep horen. Dit alles is vooral essentieel tijdens de kindertijd en de adolescentie.
Als een kind zich daarom afgewezen voelt en zich afvraagt waarom de mensen van wie het het meest houdt hem of haar pijn doen, zal het zo’n intense psychologische pijn ervaren dat het een trauma kan veroorzaken.
Dokter Pacheco onderzocht ook de redenen waarom mensen, na pijnlijke relaties te hebben gehad, niet in staat zijn uit die verwoestende cyclus te ontsnappen om hun gevoel van eigenwaarde op te vijzelen.
Deze vragen hebben gewoon geen concrete antwoorden. Achter de effecten van de pijn die gekwetst worden door degenen van wie je houdt je veroorzaakt, ligt echter het waarom.
Degenen die denken dat “alles mag in liefde en oorlog”
Sommige mensen denken dat, als het op genegenheid aankomt, niets verboden is en dat er geen gevolgen zijn. Deze mensen zijn er zeker van dat, wat ze ook doen, ze altijd vergeven zullen worden.
Een voorbeeld van dit soort persoon kan een vriend zijn die je geheimen met anderen deelt en er zeker van is dat je niet boos zult zijn. Het kan ook een partner zijn die beslissingen voor jullie beiden neemt zonder het te vragen.
Hij doet dit omdat hij ervan uitgaat dat het niet uitmaakt wat hij beslist, jij zult het er wel mee eens zijn. Deze mensen vergeten dat liefde voorwaardelijk is, dat genegenheid respect en dagelijkse aandacht verdient.
Waarom de mensen van wie je het meest houdt je pijn doen
Als je je afvraagt waarom de mensen van wie je houdt je het meeste pijn doen, moet je je afvragen of ze zich ervan bewust zijn dat ze je hebben laten lijden. Dit is geen triviale vraag. Sommige mensen die dicht bij je staan kunnen negatieve dingen doen en zeggen zonder dat ze het zelf beseffen. Dit is zonder twijfel een groot probleem.
Een voorbeeld hiervan kan een moeder of vader zijn die altijd de prestaties van het ene kind opmerkt en die van het andere negeert. Ze kunnen dit zelfs onbewust doen zonder zich bewust te zijn van de schadelijke gevolgen.
Aan de andere kant is er een bepalend aspect. Als je geen grenzen stelt of mensen niet laat weten wat je niet kunt tolereren, kunnen ze je blijven kwetsen zonder het zelf te beseffen.
Wanneer te veel verwachten van anderen tegen je werkt
Zoals we hierboven al hebben gezegd, bestaat elke sociale band uit een impliciet pact dat zegt dat je de ander niet mag kwetsen en vice versa. Dit is een basisprincipe van co-existentie en respect.
Dus als je je altijd afvraagt waarom de mensen van wie je het meest houdt je pijn doen en je je altijd gekwetst voelt, ben jij misschien degene met het probleem.
- Codependent relaties, bijvoorbeeld, kunnen je gevangen houden in een cyclus van pijn en behoefte die hand in hand gaan. Je bent je er misschien van bewust dat de relatie lijden veroorzaakt. Je bent echter verslaafd aan de andere persoon en voelt de behoefte om aan zijn of haar zijde te blijven.
- Een andere reden waarom je je misschien altijd gekwetst voelt in relaties is een laag gevoel van eigenwaarde. Misschien heb je veel nodig en hunker je naar de aandacht, liefde en validatie van anderen die je jezelf niet geeft. Dat is een bodemloze put van pijn, want als je nooit tevreden bent, dan is niets ooit genoeg.
Als je jezelf voortdurend afvraagt waarom de mensen van wie je houdt je pijn doen, dan moet je misschien verschillende mogelijkheden evalueren. De eerste is of die relaties de pijn waard zijn. De tweede is dat je misschien je gevoel van eigenwaarde en zelfbeeld moet opkrikken. Onthoud dat je nooit genoegen moet nemen met een liefde die je pijn doet.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Pacheco, H. Manuel (2019). ¿Por qué la gente a la que quiero me hace daño?. DESCLEE DE BROUWER