Waar te beginnen als je zin hebt in verandering
“Ik heb het gevoel dat ik iets anders nodig heb in mijn leven. Ik zit vast in een sleur en weet niet hoe ik eruit moet komen.” Iedereen voelt zich zo op een bepaald punt in zijn leven. Het is een ambivalent gevoel. Dat komt omdat we niet weten hoe we het moeten uitleggen. Bovendien weten we niet waar we moeten beginnen. We weten gewoon dat we zin hebben in verandering.
De schrijver George Herbert zei dat het hele leven verandering is en dat er geen reden is om iets te vrezen dat zo natuurlijk is. Sterker nog, in werkelijkheid, in plaats van terughoudend te zijn tegenover verandering, wil je het juist. Dat komt omdat er iets in je leven is waardoor je stagneert en je je gevangen voelt in een ontmoedigende werkelijkheid van weinig hoop.
Wanneer je merkt dat je dit gevoel herhaaldelijk in je hoofd haalt, heb je geen andere keus dan te gehoorzamen. Wees echter voorzichtig, want radicale en impulsieve veranderingen kunnen je je evenwicht doen verliezen en betekenen dat je op de verkeerde plaats terechtkomt. Daarom is het het beste om eerst een beetje na te denken om te verduidelijken wat het precies is dat je wilt.
Laten we eens kijken naar het proces dat je naar een betere levensfase kan brengen wanneer je zin hebt in verandering.
Je ervaart de behoefte aan iets nieuws wanneer je je niet langer jezelf voelt in alles wat je doet en overal waar je gaat.
Wat te doen als je zin hebt in verandering
We leven in een realiteit waarin verandering in een steeds hoger tempo plaatsvindt. Het zijn niet alleen sociale scenario’s die worden getransformeerd. Ook de natuur kent haar eigen veranderingen. Alles beweegt, verandert, schommelt en sleept je mee naar een reeks van ups en downs. Het is onvermijdelijk dat je verbijstering en zelfs rusteloosheid ervaart wanneer je ermee geconfronteerd wordt.
Zygmunt Bauman beschrijft deze voortdurende verandering als “vloeibare moderniteit”. Hij beweert dat we, op psychologisch niveau en in een context die gekenmerkt wordt door evolutie, vaak verlangen naar verandering. Het gevoel dat we op een bepaald moment iets anders nodig hebben, is een steeds terugkerende ervaring.
Ook Aristoteles sprak over de behoefte aan verandering in zijn werken De Motu Animalium en De Generatione Animalium. Hij legde uit dat alle variatie gericht is op een doel, op een “uiteindelijke oorzaak.” Variaties in de kosmos zijn een goed voorbeeld, gericht op het bereiken van de maximale graad van perfectie. Hetzelfde gebeurt met ons mensen wanneer we van plan zijn een nieuwe levensstijl te beginnen.
Daarom moet je, als mens zelf, verschillende taken en doelen uitvoeren wanneer je merkt dat je naar persoonlijke vervulling verlangt. Maar waar moet je beginnen? Laten we eens een kijkje nemen.
Verduidelijk wat je moet weten
Het is geen goed idee om in het luchtledige te springen en je behoefte aan verandering de vrije loop te laten. Het is beter om over elke stap na te denken om geen fouten te maken.
Dat gezegd hebbende, sommige mensen, wanneer ze geconfronteerd worden met de wens om iets anders te doen, beginnen aan de meest ongelijksoortige projecten. Ze zijn impulsief en beperken zich tot het vullen van de leegte met eender welke activiteit en ervaring. Onnodig te zeggen dat zij geen echte voldoening vinden.
Daarom moet je proberen een dergelijke houding niet aan te nemen. Verduidelijk eerst wat het is waarnaar je verlangt en waarom. Als je de behoefte voelt om je aan een andere professionele taak te wijden, denk dan na over de reden waarom.
Als je de stad waarin je woont wilt veranderen, je sociale kring, of nieuwe hobby’s wilt beginnen, ga dan na welke redenen je tot dit verlangen hebben gebracht. Alleen als je je bewust bent van wat je nodig hebt en waarom, zul je bereid zijn te zoeken naar wat je verdient.
Zet je gedachten om in intenties
Waar begin je als je iets wilt veranderen? Zoals we al eerder zeiden, is de eerste stap te kijken naar wat het is dat je wilt. De tweede is om je geest te trainen om elk idee, doel en gedachte te mobiliseren in de richting van je doelen.
Onderzoek (Engelse link) uitgevoerd door de Universiteit van Shanghai beweert dat het stellen van doelen onze kwaliteit van leven bevordert. Daarom maakt het niet uit of we donkere momenten beleven en het gevoel hebben dat we vastzitten. Sterker nog, op het moment dat onze hersenen zich vastklampen aan een duidelijk doel, bloeit de hoop op.
Doe elke dag kleine en verschillende dingen en wat je zoekt zal komen
Voordat je een risico neemt en een drastische verandering doorvoert waar je later misschien spijt van krijgt, is het beter om één stap tegelijk te nemen. Probeer elke dag nieuwe dingen te doen, gewoontes te doorbreken, je routines te variëren en verschillende mensen te ontmoeten… Het is zelfs zo dat deze kleine veranderingen in je leven je de persoonlijke revolutie kunnen brengen waar je op hebt gewacht.
Je bent niet verdwaald, het veranderingsproces is een reis
Je kunt je wel verdwaald voelen. Dat komt omdat je duidelijk bent dat je een verandering nodig hebt en daar zin in hebt, maar je weet niet waar je moet beginnen. Bedenk dat wat je ervaart volkomen normaal is. Je moet het proces zien als een reis. Een reis die vol ups en downs, twijfels en onzekerheden zal zijn.
Drs Szu-Chi Huang en Jennifer Aaker van Stanford hebben een studie (Engelse link) uitgevoerd over het belang van het gebruik van de metafoor van reizen in deze context. Zij beweren dat elk proces van verandering is als het maken van een ingewikkelde reis. Je valt, verdwaalt en soms raak je zelfs de kaart kwijt.
Je hebt echter altijd een kompas bij de hand. Dat is je hart. Het weet wat het wil en het drijft je voort om te blijven vinden wat je nodig hebt.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
-
Huang, S.-C. y Aaker, J. (2019). Es el viaje, no el destino: cómo la metáfora impulsa el crecimiento después del logro de la meta. Revista de Personalidad y Psicología Social, 117 (4), 697–720. https://doi.org/10.1037/pspa0000164
- O’Rand, Angela. (2012). The Changing Life Course. The Wiley-Blackwell Companion to Sociology. 197-211. 10.1002/9781444347388.ch11.
- Kaplan, Roger. (2017). The Dream of Changing Life. 10.4324/9781351324205-6.