Vrouwen en depressie: de risicofactoren
In dit artikel willen we een nieuw sociaal perspectief op vrouwen en depressie bekijken. Over het algemeen ervaren vrouwen en mannen vergelijkbare endogene depressie. Vrouwen hebben echter twee keer zoveel kans als mannen om exogene depressie te krijgen, waarbij externe factoren de belangrijkste rol spelen.
Het lijkt erop dat de manier waarop vrouwen worden opgevoed tot verzorgers een grote rol speelt bij het ontstaan van een depressie. Het probleem is dat onze maatschappij vrouwen zo conditioneert dat ze vaak hun eigen behoeften vergeten, omdat ze alleen maar voor andere mensen zorgen.
De sociale context kan ook een grote risicofactor zijn als het gaat om vrouwen en depressie. Onderzoek lijkt aan te tonen dat alleen al vrouw zijn de op één na hoogste risicofactor voor depressie is. De enige hogere risicofactor is een familiegeschiedenis van deze aandoening.
Vrouwen en depressie: een veelvoorkomende combinatie
Depressie is een ingewikkeld, multifactorieel proces. Of je deze aandoening wel of niet ontwikkelt kan afhangen van een breed scala aan risicofactoren. Tot op de dag van vandaag hebben medische deskundigen deze factoren nog steeds niet precies kunnen bepalen. Ook weten ze de manier waarop ze op elkaar reageren nog niet.
De prevalentie en het percentage van ernstige depressieve stoornissen is hoger bij vrouwen dan bij mannen. Dit verschil begint in de adolescentie en duurt voort tijdens de volwassenheid. Bovendien is depressie op zich een grote belasting en en oorzaak van invaliditeit. Sommige mensen schatten echter dat het voor vrouwen 50% meer energie kost dan voor mannen.
Armoede, werkloosheid en een laag opleidingsniveau zijn ook risicofactoren voor depressie. Onderzoek heeft ook aangetoond dat vrouwen in dit opzicht nog kwetsbaarder zijn.
Een van de redenen daarvoor is dat ze vaker de verantwoordelijkheid dragen voor de opvoeding van kinderen en de rol van huisvrouw zonder veel sociale en economische steun, wat een bewezen risicofactor voor depressie is (Targosz et al. 2003).
Een aantal wetenschappers heeft ook ontdekt dat huisvrouw zijn een risicofactor is wanneer er daarbij ook sprake is van ongunstige omstandigheden met meerdere bronnen van stress. Enkele van de grootste risico’s zijn hierbij zaken als seksueel misbruik en seksueel geweld (Koss, 1993).
“Depressie is een gevangenis waar je zowel de lijdende gevangene als de wrede beul bent.”
-Dorothy Rowe-
Depressie door een culturele lens
Er is een verband tussen de processen van socialisatie, sociale rollen en gendergerelateerde stereotypen. De stimulans voor vrouwen om hun emotionele empathie volledig te ontwikkelen, zoals door schuldgevoelens, leidt ertoe dat veel vrouwen zich vaker verdrietig en wanhopig voelen.
Vrouwen hebben namelijk het moeilijker om hun woede te verwerken, assertief te zijn en hun eigen behoeften aan zelfvervulling voorop te stellen. Ze zijn ook eerder passief confronterend, gericht op emoties en staan stil bij negatieve ervaringen (Zahn-Waxler, 2000).
Een andere plaats waar we een verschil zien in kwetsbaarheid voor depressie is de neiging om veel belang te hechten aan de kwaliteit van relaties met andere mensen. Het gevoel van verantwoordelijk voor het welzijn van anderen is ook een grote risicofactor. Beide zaken komen vaker voor bij vrouwen (Leadbetter, Blatt, & Quinlan, 1995).
Bij mannen zijn de symptomen van depressie vaak minder intens, door de verschillen in socialisatie en sociaal gestimuleerde levensstijlen. Deze psychosociale aspecten betekenen in feite dat zij hun emotionele problemen anders ervaren, confronteren en uitdrukken dan vrouwen dat doen.
De vrouw die lacht en graag praat kan dezelfde vrouw zijn die zichzelf elke nacht in slaap huilt.
Omdat deze dingen minder vaak voorkomen bij mannen, hebben hun negatieve levenservaringen en het gevoel van dysforie dat deze kunnen veroorzaken, niet hetzelfde intense effect op hen.
Met andere woorden, het is zeer waarschijnlijk dat de dingen die we hier hebben genoemd een vergrootglas zijn voor genderverschillen als het gaat om de symptomen van depressie en andere gerelateerde aandoeningen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Goodman, LA, Koss, MP, Fitzgerald, LF, Russo, NF, y Keita, GP (1993). Violencia masculina contra la mujer: investigación actual y orientaciones futuras. Psicólogo estadounidense , 48 (10), 1054.
- Leadbeater, B. J., Blatt, S. J., & Quinlan, D. M. (1995). Gender-linked vulnerabilities to depressive symptoms, stress, and problem behaviors in adolescents. Journal of Research on Adolescence, 5(1), 1-29.
- Targosz, S., Bebbington, P., Lewis, G., Brugha, T., Jenkins, R., Farrell, M., & Meltzer, H. (2003). Lone mothers, social exclusion and depression. Psychological medicine, 33(4), 715-722.
- Zahn – Waxler, C., Klimes – Dougan, B. y Slattery, MJ (2000). La internalización de los problemas de la niñez y la adolescencia: perspectivas, dificultades y progreso en la comprensión del desarrollo de la ansiedad y la depresión. Desarrollo y psicopatología , 12 (3), 443-466.