10 voorbeelden van de meestvoorkomende menselijke tekortkomingen
Wie heeft niet ooit het gevoel gehad dat hij of zij iets zou kunnen verbeteren? Menselijke tekortkomingen zijn die algemene negatieve gewoonten of houdingen die we soms zouden willen veranderen. Misschien komen we te laat voor afspraken, stellen we onze taken uit of tonen we negativisme.
Deze eigenschappen maken deel uit van wat ons menselijk maakt, maar ze misbruiken beïnvloedt ons leven. In tegenstelling tot kwaliteiten, die ons naar succes stuwen en onze relaties versterken, belemmeren deze ongewenste eigenschappen persoonlijke en professionele groei.
We delen 10 voorbeelden van menselijke tekortkomingen met je, samen met aanbevelingen om ze te overwinnen.
1. Uitstelgedrag: de kunst van het uitstellen van het onvermijdelijke
Uitstellen wat belangrijk is tot later. Uitstelgedrag is dat stemmetje dat je vertelt “nog vijf minuten social media kan geen kwaad”, maar dat doet het wel als die extra minuten uren worden.
Volgens een onderzoek in het tijdschrift Psychology heeft een vijfde van de volwassen bevolking last van uitstelgedrag en wordt het in verband gebracht met stress (Engelse link), faalangst, overbelasting en luiheid.
Om uitstelgedrag tegen te gaan, kun je strategieën implementeren zoals het elimineren van afleidingen en jezelf belonen voor je prestaties. Daarnaast helpt het om grote taken op te splitsen in kleine, behapbare doelen, een schema op te stellen en een geschikte werkruimte te hebben.
Lees ook dit artikel: Een korte film die je helpt om je tekortkomingen te zien als deugden
2. Perfectionisme: het constant nastreven van het onbereikbare
Perfectionisme is jezelf niet goed genoeg voelen en geloven dat we het altijd beter kunnen doen. Als we geloven dat alles perfect moet zijn, is de kans groot dat we nooit aan een project beginnen uit angst dat we het niet goed doen.
Hoe kunnen we stoppen zo veeleisend van onszelf te zijn? Allereerst moeten we accepteren dat perfectie onbereikbaar is: we maken allemaal fouten.
Vervolgens is het belangrijk om te leren onze prestaties te vieren en zelfcompassie te oefenen.
3. Besluiteloosheid: het mentale labyrint dat ons verlamt
Dit gebrek wordt gekenmerkt door moeite met het nemen van beslissingen en uit zich in voortdurende twijfels, angst om fouten te maken en het onvermogen om te kiezen tussen verschillende opties.
Besluiteloze mensen stellen fundamentele keuzes vaak uit, wat leidt tot frustratie en een gevoel van stagnatie. Het is nuttig om duidelijke prioriteiten te stellen en waarde te hechten aan de dingen die echt belangrijk zijn.
Het is ook raadzaam om meer op je instincten te vertrouwen en te begrijpen dat niet alles wat je beslist perfect hoeft te zijn.
4. Negativiteit: een filter dat onze perspectieven vertroebelt
Als we een pessimistische houding hebben,richten we ons op de problemen in plaats van de kansen te zien.
In plaats van te genieten van de huidige momenten, anticiperen we op mogelijke mislukkingen. Cultiveer een positievere houding door negatieve gedachten te identificeren en uit te dagen, dankbaarheid te beoefenen, jezelf te omringen met motiverende mensen en ontspanningstechnieken te gebruiken.
Wellicht vind je dit artikel ook interessant: Jouw kritiek weerspiegelt vaak jouw tekortkomingen
5. Impulsiviteit: de automatische piloot die ertoe leidt dat we overhaast beslissingen nemen
Impulsiviteit is handelen zonder na te denken en ons laten leiden door de emoties van het moment, zonder na te denken over de gevolgen. Onderzoek van Uitgebreide ps ychiatrie (Engelse link) suggereerde dat deze eigenschap een sleutelrol speelt bij de ontwikkeling van verslavingen, persoonlijkheidsstoornissen en gewelddadig gedrag.
Een van de beste technieken om impulsiviteit te verminderen is mindfulness toe te passen. Dit helpt ons om ons bewust te worden van onze gedachten en emoties.
6. Afgunst: het gif dat onze vreugde verteert
Een van de meest voorkomende menselijke tekortkomingen bij mensen is afgunst, dat gevoel van ontevredenheid dat ontstaat door te verlangen naar wat anderen bezitten, of het nu gaat om succes, materiële goederen, schoonheid of persoonlijke kwaliteiten.
Dankbaarheid, je richten op persoonlijke groei en het verminderen van vergelijkingen gaan afgunst tegen. Ook het leren vieren van de prestaties van anderen en het werken aan eigenwaarde verminderen de invloed ervan.
7. Intolerantie: het oordeel dat ons verblindt voor diversiteit
Intolerantie is de houding van het afwijzen of verachten van ideeën, overtuigingen, gewoonten of mensen die we anders achten dan onszelf.
Volgens deskundigen is tolerantie bevooroordeeld, intuïtief of weloverwogen (Engelse link) en weerspiegelt elk een andere vorm van afwijzing. Om niet langer intolerant te zijn, moeten we ons bewust inspannen om onze blik op de wereld te verruimen.
Onderwijs en direct contact met verschillende mensen, culturen, perspectieven en waarden zijn essentieel om vooroordelen af te breken en een meer inclusief gemeenschapsgevoel op te bouwen. 8. Gebrek aan zelfvertrouwen: het gebrek aan zelfvertrouwen is het gevolg van een gebrek aan tolerantie.
8. Gebrek aan zelfvertrouwen: de interne vijand die ons beperkt
Gebrek aan zelfvertrouwen is die conditionerende monoloog die ons influistert dat we onze doelen niet kunnen bereiken of dat we zullen falen.
Het komt vaak voort uit ervaringen uit het verleden, zoals kritiek uit de kindertijd, teleurstellingen of vergelijkingen met anderen. We leren emotionele onzekerheid te overwinnen door onze successen te erkennen en te vieren. Door nieuwe uitdagingen aan te gaan en ons te omringen met positieve mensen.
9. Trots: de muur die ons isoleert
Trots is een overdreven waardering van jezelf die leidt tot arrogantie of weerstand tegen het accepteren van fouten. Het leidt vaak tot conflicten, angst voor afwijzing of de behoefte aan validatie.
Hoewel het in kleine doses het gevoel van eigenwaarde versterkt, maakt het in overmaat het moeilijk om een band met anderen op te bouwen en anderen te begrijpen.
Het cultiveren van nederigheid, empathischer zijn en het accepteren van onze kwetsbaarheid zijn fundamentele stappen om trots de baas te worden. Dat geldt ook voor reflecteren op onze eigen fouten en leren om hulp te vragen.
Misschien vind je dit artikel ook interessant: Vijf mentale fouten die leiden tot zelfsabotage
10. Rigiditeit: een pantser dat voorkomt dat we ons aanpassen aan verandering
Een rigide persoon heeft de neiging om vast te houden aan zijn overtuigingen, gedachten en gedrag, zelfs als de omstandigheden veranderen.
Dit gebrek houdt ons gevangen in een cyclus van weerstand tegen verandering. Het is belangrijk om mentale en emotionele flexibiliteit te trainen. Openstaan voor nieuwe ideeën en perspectieven, en onszelf toestaan om uit onze comfortzone te stappen, zijn ook cruciale aspecten van het uitroeien van rigiditeit.
Onze menselijke tekortkomingen accepteren is de sleutel tot het corrigeren
Door houdingen en gedragingen te herkennen die ons beperken, kunnen we actie ondernemen om ze te transformeren en ons leven te verbeteren. Denk aan zaken zoals besluiteloosheid, afgunst, overmatige zelfkritiek, enz.
Bewustwording van deze veelvoorkomende menselijke tekortkomingen is het startpunt, en met vastberadenheid is het mogelijk om fouten om te zetten in katalysatoren voor zinvolle persoonlijke groei. Heb jij je geïdentificeerd met een van deze eigenschappen? Maak je klaar om te veranderen!
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Bocian, K., Baryla, W., & Wojciszke, B. (2020). Egocentrism shapes moral judgements. Social and Personality Psychology Compass, 14(12), 1-14. https://compass.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/spc3.12572
- Burgess, A., & DiBartolo, P. (2016). Anxiety and perfectionism: Relationships, mechanisms, and conditions. Perfectionism, health, and well-being, 177-203. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-18582-8_8
- Camarillo, L., Ferre, F., Echeburúa, E., & Amor, P. J. (2020). Partner’s Emotional Dependency Scale: Psychometrics. Actas espanolas de psiquiatria, 48(4), 145-153. https://actaspsiquiatria.es/index.php/actas/article/view/308
- Hart, W., Tortoriello, G., Richardson, K., & Breeden, C. (2020). Substantive vs. superficial self-enhancement: Differentiating narcissism constructs from self-esteem following failure. Personality and Individual Differences, 152, 109560. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0191886919304921
- Miller, J., Back, M., Lynam, D., & Wright, A. (2021). Narcissism today: What we know and what we need to learn. Current Directions in Psychological Science, 30(6), 519-525. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/09637214211044109
- Moustafa, A., Tindle, R., Frydecka, D., & Misiak, B. (2017). Impulsivity and its relationship with anxiety, depression and stress. Comprehensive psychiatry, 74, 173-179. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0010440X16306307
- Reuben, E., Sapienza, P., & Zingales, L. (2015). Procrastination and impatience. Journal of Behavioral and Experimental Economics, 58, 63-76. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2214804315000956
- Rozental, A., & Carlbring, P. (2014). Understanding and treating procrastination: A review of a common self-regulatory failure. Psychology, 5(13), 1488. https://www.scirp.org/html/3-6901262_49793.htm
- Speer, S., Smidts, A., & Boksem, M. (2022). Cognitive control and dishonesty. Trends in Cognitive Sciences, 26(9), 796-808. https://www.cell.com/trends/cognitive-sciences/abstract/S1364-6613(22)00136-X?dgcid=raven_jbs_etoc_email
- Verkuyten, M., Adelman, L., & Yogeeswaran, K. (2020). The psychology of intolerance: Unpacking diverse understandings of intolerance. Current Directions in Psychological Science, 29(5), 467-472. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0963721420924763
- Xiang, Y., Dong, X., & Zhao, J. (2020). Effects of envy on depression: The mediating roles of psychological resilience and social support. Psychiatry Investigation, 17(6), 547. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7324738/