Vind je het moeilijk om met anderen om te gaan?
“Ik vind het moeilijk om met anderen om te gaan. Is er iets mis met me?” Dit is een steeds terugkerende vraag bij mensen die moeite hebben met socialiseren, vrienden maken, een partner vinden, of assertief optreden in een bepaalde sociale context. Misschien ben je je er niet van bewust, maar het is een vrij algemeen probleem.
Agatha Christie zei dat ze een diepe angst had om in het openbaar op te treden en interviews af te nemen. Ook Jorge Luis Borges was zo verlegen dat hij zijn vriend Oliverio Girondo erop afstuurde om in elke openbare functie namens hem op te treden.
Geen van hen was goed in socialiseren en dat wilden ze ook niet. Ze waren liever in hun persoonlijke creatieve ruimtes. Veel mensen met sociale beperkingen vinden het prettig zo, ook al verlangen ze naar grotere vastberadenheid en mensenkennis om zich in hun sociale kringen te bewegen.
Terwijl figuren, zoals de hierboven genoemde mensen en Albert Einstein en de schrijvers Cormac McCarthy en Harper Lee, dus duidelijke trekken van verlegenheid vertoonden, is niet iedereen die sociaal onhandig lijkt dat werkelijk.
Lees verder om iets meer te begrijpen van wat er achter deze gedragingen schuilgaat.
Redenen waarom het moeilijk is om met anderen om te gaan
Als iemand zich afvraagt waarom het moeilijk voor hem is om met anderen om te gaan, peinst hij eigenlijk over een veelvoorkomend raadsel. Ze weten dat de moderne maatschappij extraversie, openheid van karakter, en sociale figuren overdadig prijst. Dit komt omdat ze (althans uiterlijk) begiftigd lijken te zijn met een oppermachtig vermogen om contact te maken en op te vallen.
Dit idee veronderstellen is echter gedeeltelijk onjuist. In feite kunnen zowel introverte als extraverte mensen populair zijn. Bovendien hebben sommige extraverte mensen problemen met relateren en relaties opbouwen. Dit is relevant omdat moeite met socialiseren niet altijd afhangt van verlegenheid of introversie. Waar is dat ze inderdaad een factor zijn, maar niet de enige.
Verinnerlijkte relationele regels tijdens de kindertijd
Je kindertijd is een beslissende factor die je mogelijkheden of moeilijkheden om met anderen om te gaan verklaart. De meeste mensen hebben onbewust de relationele regels geïnternaliseerd die hun primaire verzorgers hen bijbrachten. Bedenk echter dat als die toen niet voor hen werkten, ze ook niet voor jou zullen werken.
Hetzelfde geldt voor de manier waarop je communiceert als je ouders geen vaardige communicatoren waren en niet veel met je omgingen.
- Emotioneel afwezige verzorgers hebben altijd invloed op de verbale, emotionele, en gedragsvaardigheden van een kind.
- Zo zijn er veel extraverte kinderen met ernstige sociale beperkingen, omdat ze relationele vaardigheden missen als direct gevolg van die opvoeding.
- Evenzo zijn andere oorzaken voor relationele beperkingen een disfunctionele, autoritaire gezinsomgeving. Vooral als ze opgroeien in een omgeving waar weinig sociale blootstelling is.
Psychologische en neurologische dimensies
Niet alles vindt echter zijn oorsprong in de kindertijd. Soms heeft de reden waarom je het moeilijk vindt om met anderen om te gaan zijn trigger in psychologische, zelfs neurologische, factoren.
Hier zijn enkele voorbeelden:
- Autisme spectrum stoornis. Het syndroom van Asperger, dat in veel gevallen onopgemerkt kan blijven, valt binnen dit spectrum. Het verklaart in feite waarom veel volwassenen problemen hebben met socialiseren.
- Bovendien zijn angst en stress factoren die sociale vaardigheden beperken en belemmeren.
- Merk tenslotte op dat psychische aandoeningen zoals antisociale persoonlijkheidsstoornis, sociale fobie, of agorafobie ook achter dit probleem kunnen liggen. Dit zijn echter gevallen waarin iemand opzettelijk sociaal contact vermijdt.
Gevoeligheid voor zintuiglijke waarneming
We vermeldden al dat mensen als Agatha Christie of Jorge Borges sociaal contact vermeden. Hun duidelijke verlegenheid maakte dat ze de voorkeur gaven aan veilige omgevingen en vermeden zich bloot te stellen aan situaties die hen gestrest en ongemakkelijk maakten.
Welnu, je kunt iemand niet vragen waarom hij moeilijk met anderen kan omgaan zonder rekening te houden met een van de meest voor de hand liggende factoren: de verlegen persoonlijkheid.
Meer dan op dit gedragspatroon te focussen, zou het interessanter zijn te begrijpen wat erachter zit. Verlegen mensen nemen de buitenwereld anders waar door wat bekend staat als zintuiglijke waarnemingsgevoeligheid. Waar bestaat die uit?
- De hersenen van verlegen mensen zijn anders. Gemiddeld hebben ze meer tijd nodig om op prikkels te reageren.
- Ze zijn meer in zichzelf gekeerd en reflecterend en dit weerhoudt hen ervan zich aan te passen aan die sociale omgevingen waarin een bepaalde situatie een snelle reactie van hen vraagt.
- Drukte, lawaai, nieuwe prikkels, of blootstelling aan situaties waar ze geen controle over hebben leiden tot stress en ongemak.
Al deze factoren doen je beseffen dat verlegenheid ook een neurologische basis heeft. Het belet hen echter niet om adequate strategieën te leren om hun sociale vaardigheden te verbeteren.
Wat te doen als je het moeilijk vindt om met anderen om te gaan
Iedereen kan zijn sociale vaardigheden verbeteren. Iedereen kan leren zich tot elkaar te verhouden om van de interactie in elke omgeving te kunnen genieten.
Hier zijn wat aanknopingspunten:
- Zoek situaties waarin je je op je gemak voelt. Misschien kun je het Internet gebruiken om mensen te zoeken met gemeenschappelijke hobby’s. Dit is een goede manier om gelijkgestemden te vinden bij wie je je veilig kunt voelen. Het kan je helpen je later open te stellen voor andere sociale scenario’s.
- Verminder je zelf-behoefte. Vermijd dat je je zo op jezelf richt, op je angst om te falen, op het niet weten wat je moet zeggen, op het niet leuk vinden. Verplaats je blik van binnen naar buiten om jezelf los te laten en te genieten van spontane gesprekken. Geloof niet alles wat je verstand je vertelt.
- Leun op betrouwbare mensen. Deel je angsten met mensen die je echt kennen en die je kunnen begeleiden.
- Leer technieken om met stress en sociale angst om te gaan.
- Versterk je sociale vaardigheden en verbeter je communicatie, assertiviteit, emotioneel management, enz.
Om te besluiten is er hier maar één ding dat de moeite waard is om te benadrukken. Zoek professionele hulp als je moeite met het omgaan met anderen chronisch is, iets waar je al jaren mee rondloopt en dat je kwaliteit van leven belemmert. Sommige therapieën kunnen een groot verschil maken in je leven. Het kan de doorbraak zijn die je het meest nodig hebt.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
Chavira, D. A.; Stein, M. B.; Malcarne, V. L. (2002). Scrutinizing the relationship between shyness and social phobia. Journal of Anxiety Disorders. 16 (6): 585 – 98.