Vijf strategieën voor het confronteren van angst
Gezegd wordt dat angst als een monster is dat zichzelf voedt. Dit betekent in wezen dat als je angst hebt en je dit vermijdt te confronteren, het is alsof je die angst voedt, het toestaat om te groeien. Het is ontzettend makkelijk om te zeggen dat je angst moet confronteren. Het moeilijke gedeelte is het vinden van de juiste manier om dit te doen.
Soms ben je moedig genoeg en besluit je om jezelf bloot te stellen aan datgene waar je bang voor bent. Als je bijvoorbeeld hoogtevrees hebt, zou je op een dag kunnen besluiten om een hoog punt op te zoeken en te wachten tot je de angst voelt, zodat je deze kunt confronteren en overwinnen.
Het probleem met een dergelijke ‘alles of niets’-tactiek is, dat het niet altijd effectief is. Soms is het slechts ten dele effectief of kan het er zelfs voor zorgen dat je zo’n verschrikkelijk gevoel ervaart, dat je het uiteindelijk nooit nog eens zal willen doen. Met andere woorden: het zou uiteindelijk het tegenovergestelde effect kunnen hebben.
In werkelijkheid is het confronteren van angst een proces. Het kent zijn eigen stappen, ritme en methoden. De juiste manier om het te doen, is door dat waar je bang voor bent te confronteren door middel van een strategie die je werkelijk leidt en in staat stelt om je doel te bereiken. Hier zijn vijf strategieën om angst effectief te confronteren:
1. Reflecteer op je angst
De eerste stap is uitgebreid reflecteren op wat de oorzaak zou kunnen zijn van je angst. Je zou jezelf moeten afvragen ‘Waar ben ik werkelijk bang voor?’ Zet alle dingen die in je gedachten opkomen als reactie op deze vraag op papier, hoe absurd of ongerelateerd ze ook mogen lijken.
Er bestaan angsten die volledig redelijk zijn. Zo zou je bijvoorbeeld bang kunnen zijn voor water, omdat je niet weet hoe je moet zwemmen. Of misschien ben je bang voor wilde dieren, omdat je denkt dat ze sterker dan jij zijn en ziet dat ze instinctief, onvoorspelbaar of irrationeel reageren.
Andere angsten echter kunnen irrationeel zijn en afkomstig zijn van bronnen die onbekend en moeilijk te identificeren zijn. De angst voor onschuldige insecten bijvoorbeeld of hoogtevrees zelfs wanneer je je gewoon in een gebouw bevindt en er geen kans op vallen bestaat.
2. Ken en accepteer je angsten
Wat je moet doen, is proberen om je angst zo goed als je kunt te identificeren en leren kennen. Vecht er niet tegen. Accepteer het in plaats daarvan en kijk het recht in de ogen aan vanuit elk mogelijke perspectief. Ben je bang voor muizen? Waarom precies? Wanneer was de eerste keer dat je deze angst voelde? Hoe reageer je wanneer je een muis ziet?
Onderzoek de bron van jouw angst. Alle fobieën kunnen tenslotte worden geassocieerd met een gebrek aan informatie of het onbekende. Als je bang bent voor de liefde, lees er dan zoveel mogelijk boeken over als je kunt. Informeer jezelf over wat andere mensen erover denken. Doe dit met alles dat jou een bang of geïntimideerd gevoel bezorgt.
3. Herken je eigen hulpmiddelen
Wanneer je bang bent, voel je je onbekwaam en ellendig. Soms kan het er zelfs voor zorgen dat je vergeet waartoe je allemaal in staat bent en wat je allemaal in staat bent om te confronteren. Angst gaat te werk als een worm die aan je binnenste vreet en je ertoe leidt te denken dat je handen en voeten gebonden zijn, dat je machteloos bent.
Het is daarom erg belangrijk om je perspectief te veranderen. Denk aan alle dingen die je op dagelijkse basis doet die kracht en karakter vereisen. Soms is het makkelijk om te vergeten dat het al van een enorme hoeveelheid vaardigheden en deugden getuigt dat we elke ochtend opstaan om aan al onze dagelijkse verplichtingen te voldoen.
Ondervraag jezelf over deze deugden en sterktepunten die je dag in dag uit in de praktijk brengt. Geef je eigen waarden en sterktepunten de erkenning die ze verdienen. Waardeer, zonder valse bescheidenheid, de grote hoeveelheid attributen zonder welke het onmogelijk zou zijn om je dagelijkse routine door te komen.
4. Visualiseer je leven zonder angst
Visualiseer hoe je leven zou zijn als de angsten die jou kwellen niet aanwezig zouden zijn en als de beperkingen die ze jou opleggen er niet waren. Denk na over hoe de dingen zouden veranderen als je de last van je angst niet hoefde te dragen. Maak een lijst van alle manieren waarop jouw leven zou kunnen verbeteren.
Probeer om zo dicht mogelijk bij datgene waar je bang voor bent te komen. Ben je bijvoorbeeld bang om te spreken in het openbaar? Woon dan evenementen en conferenties bij en ga op de eerste rij zitten om dicht bij de persoon die spreekt te zijn en hem te observeren. Probeer om acteurs te leren kennen of mensen die voor hun werk veel met anderen moeten praten.
5. Onderneem actie
Het belangrijkste is niet dat je in één klap je angsten overwint, maar eerder dat je actie en stappen onderneemt om dit te bereiken. Als je dat waar je bang voor bent werkelijk los wilt laten, dan is er maar één gebod dat je niet mag verbreken: “Je mag nooit, om geen enkele reden, passief zijn in het gezicht van datgene waar je bang voor bent”.
Laat jezelf niet het slachtoffer worden van angst. Accepteer dat je altijd in staat bent, hoe moeilijk het ook mag zijn, om jouw angsten te beantwoorden wanneer het tijd is om ze te confronteren. Dit antwoord mag ontwijkend zijn, zolang dit maar niet op een mechanische of dwangmatige manier is, maar eerder logisch en weldoordacht.
Als je het confronteren van het object van je angst vermijdt, zou je dit niet moeten doen door simpelweg de controle te verliezen en te vluchten. Je moet een soort stappenplan hebben zodat je kunt handelen in het geval dat de confrontatie je overdondert.
Maar wees voorzichtig: dit is slechts een tijdelijke oplossing. Geef jezelf een tijdslimiet en besluit wanneer de juiste tijd is om je angst onder ogen te komen. Als het zelfs na dit proces nog onmogelijk voor je lijkt om je bloot te stellen aan je oorspronkelijke angst, dan is het misschien tijd om professionele hulp in te schakelen.
Onthoud dat in de meeste gevallen het nemen van de beslissing om actie te ondernemen en te confronteren wat jou kwelt het moeilijkste gedeelte is. Zodra je eenmaal in staat bent om dat te doen, zul je ontdekken dat alles alleen maar in je hoofd zat. Je zult je realiseren dat de dreiging niet zo ernstig is als jij altijd dacht. Je zult eindelijk kunnen inzien dat het niet het object van jouw angst, maar de angst zelf is waar je werkelijk bang voor bent, dat het de angst zelf is die dat monster in jou in eerste instantie deed groeien.
–Afbeeldingen met dank aan Jack Traverse–