Vijf redenen om pijn te accepteren om gelukkig te worden

Vijf redenen om pijn te accepteren om gelukkig te worden

Laatste update: 25 augustus, 2017

Geluk en pijn lijken tegengestelde en onverenigbare termen te zijn. Maar is het mogelijk om gelukkig te zijn terwijl je pijn lijdt? Het accepteren van pijn is niet alleen mogelijk, maar zelfs noodzakelijk tijdens het zoeken naar geluk.

In werkelijkheid betekent geluk niet dat er een volledige afwezigheid is van pijn. In feite blijft het ware geluk zelfs als je je midden in een moment van pijn bevindt. Het gaat niet om het minimaliseren of het vermijden van de pijn die we voelen of de impact die het heeft in ons leven. Deze impact en ons leven zijn tegelijkertijd onbeschrijflijk prachtig en pijnlijk. Je kunt het ene niet hebben zonder het andere.

“Het leven brengt je vanzelf pijn. Het is jouw verantwoordelijkheid om vreugde te creëren. ”
-Milton Erickson-

Geluk is besmettelijk, zelfs temidden van pijn

Geluk is een staat van ‘in orde zijn’ onder elke omstandigheid. Geluk heeft namelijk weinig te maken met onze omstandigheden en houdt direct verband met de manier waarop we over ons leven denken en wat er om ons heen gebeurt.

Het feit dat geluk besmettelijk is, is niet alleen een aangename gedachte. In plaats daarvan is het ook een chemisch proces dat plaatsvindt in onze hersenen, dankzij spiegelneuronen.

Pijn En Geluk

Wanneer we iemand zien die een emotie ervaart, kunnen onze hersenen dezelfde emotie uitproberen door zich voor te stellen wat de andere persoon meemaakt. De hersenen doen dit om te proberen om dezelfde synapses uit te lokken die kunnen worden geassocieerd met de emoties die zij hebben geïdentificeerd. Dit, wat eigenlijk empathie is, is ook een manier waarop we een idee van de mentaliteit van de menigte krijgen.

Elke keer dat deze synapses ontstaan, worden de hersenen hervormd. Daarom is het zo belangrijk om tijd door te brengen met mensen die in een goede stemming zijn. Mensen die vreugde uitstralen. Ook moet je pessimisten en chagrijnige mensen vermijden. Maar dit is pas de eerste stap. Het accepteren van pijn presenteert nog steeds een aantal problemen die we moeten analyseren.

Waarom maakt het aanvaarden van pijn je gelukkiger?

De voordelen van geluk zijn onmiskenbaar. Het kan ons bijvoorbeeld helpen om een ​​langer en gezonder leven te leiden. Maar de waarheid is dat veel mensen geen idee hebben hoe ze gelukkig moeten zijn. In feite veroorzaken de zoektochten naar geluk die sommige mensen ondernemen uiteindelijk het tegenovergestelde effect. Deels omdat ze zijn gebaseerd op het vermijden en elimineren van pijn uit hun leven.

Maar we hebben al gezegd dat geluk veel meer is dan de afwezigheid van pijn. Pijn is in feite een noodzakelijk onderdeel van geluk. Verschillende onderzoeken en studies tonen zelfs aan dat pijn op vele manieren de weg naar geluk vrij kan maken. Hieronder zie je waarom.

1. Pijn helpt je om plezier te herkennen

Geluk als een gemoedstoestand is een kwestie van contrasten. Als je de hele tijd blij was, zou je die staat niet als geluk kunnen herkennen. Soms is het nodig om de tegenovergestelde kant van het spectrum te ervaren om puur geluk te kunnen herkennen en te waarderen.

Dit betekent niet dat er geen pijn moet zijn om plezier te herkennen. In plaats daarvan, ongeacht het type of de herkomst, is het mogelijk om de kleine details te waarderen en te genieten van dingen die je anders niet eens zou opmerken.

“Geluk is goed voor het lichaam, maar pijn is hoe de krachten van de geest zich ontwikkelen.”
-Marcel Proust-

Pijn En Geluk

2. Verlichting van pijn verhoogt plezier

Pijn is niet prettig, maar de opluchting is dat zeker wel. Studies tonen aan dat wanneer de pijn verdwijnt, het lichaam een ​​toename aan geluk ervaart. Een toename die hoger is dan het niveau van geluk dat je zou ervaren als je de pijn nooit had gevoeld.

Dit accentueert ook het feit dat eenvoudige dingen meer gewaardeerd kunnen worden en meer geluk kunnen opleveren wanneer je een moeilijke periode door hebt gemaakt. Dit zou ook de sensatie van dankbaarheid verhogen. Ook verandert het geluk in iets dat meer diepgang heeft en langduriger is, in een sensatie die meer dan alleen fysiek is.

3. Pijn versterkt sociale banden

Pijn wekt empathie op. Daarom hebben mensen de neiging om anderen die door een zwaar proces gaan op te zoeken, zoals na de dood van een geliefde of een ernstige ziekte. Deze sociale band die ontstaat uit verdriet verhoogt de samenwerking en brengt het beste in mensen naar boven.

Dankzij dit fenomeen is het overwinnen van pijn makkelijker en versterkt het deze relaties. Het creëert veel sterkere banden, die veel verder gaan. In die zin zal verdriet je helpen om mensen te leren kennen en de goede eigenschappen te ontdekken waarover zij beschikken. Je ontdekt dingen die bij je zullen blijven, zelfs als de storm voorbij is.

Pijn En Geluk

4. Duurzame pijn is een beloning waard

Het overwinnen van een moeilijke situatie zorgt ervoor dat je een beloning verdient door de inspanning die je hebt geleverd. Wat je verdient, is in dit geval niet belangrijk. Wat wel belangrijk is, is dat je de tegenslag hebt overwonnen, dat je jezelf hebt overwonnen.

In werkelijkheid is weten hoe je dit soort situaties kunt overwinnen en hier ook daadwerkelijk toe in staat zijn, de echte beloning. Dat kan vertaald worden in iets simpels waarvan de rol ons meer bewust maakt van de geïnvesteerde inspanning.

5. Pijn maakt je meer bewust

Pijn maakt je bewust van wat er op dit moment gebeurt. Het laat je in het hier en nu leven. Misschien klinkt het op deze manier alsof het onbelangrijk is. Toch is je bewust zijn van het hier en nu een mogelijkheid die in direct verband staat met geluk.

Wees je bewust van wat je op dit moment ervaart, zodat je oppervlakkige problemen vergeet en je kunt concentreren op wat er echt toe doet. Zo voorkom je dat je je zorgen maakt over dingen waar geen oplossing voor bestaat en dat je bang bent voor onzekerheid, doordat je niet kunt weten wat de dag van morgen zal brengen. Leren hoe je in het huidige moment blijft, zelfs als je pijn ervaart, kan je helpen om een ​​gelukkiger leven te leiden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.