Verslaving aan mobiele telefoons: hoe het je beïnvloedt en wat je eraan kunt doen

Het veelvuldig gebruik van de mobiele telefoon heeft gevolgen voor je dagelijks leven op alle niveaus. Laten we eens gaan kijken hoe precies.
Verslaving aan mobiele telefoons: hoe het je beïnvloedt en wat je eraan kunt doen
Cristina Roda Rivera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Cristina Roda Rivera.

Laatste update: 27 augustus, 2023

Verslaving aan mobiele telefoons kan je denkvermogen aantasten. Dit apparaat dat je gebruikt en waar je bijna elke tien minuten naar kijkt, kan zelfs werken als een drug, de waarde van andere versterkende middelen verminderen en je denken vertragen.

Volgens psychologische studies is Verslaving aan mobiele telefoons in verband gebracht met trager en minder nauwkeurig cognitief functioneren. De laatste jaren is het onderzoek naar mobiele telefoonverslaving en consumentenpsychologie intensiever geworden om nieuwe interacties tussen de hersenen en technologie te definiëren.

Je gewoonte om elke dag zodra je opstaat naar het scherm van je mobiele telefoon te kijken, zegt veel over je afhankelijkheid van dit apparaat. Als je het excuus aanvoert dat het voor jou als een klok werkt, vraag jezelf dan af: deed je dat ook met je wekker? Dit soort gebaren bepalen namelijk je mate van afhankelijkheid van je mobiele telefoon.

Verslaving aan mobiele telefoons of nomofobie

De term nomofobie is afgeleid van geen mobiele telefoon-fobie. Nomofobie is de irrationele angst om offline te zijn of de obsessieve angst om niet bereikbaar te zijn op je mobiele telefoon. Het wordt ook wel disconnectieangst genoemd.

Je mobiele telefoon fungeert vaak als afleiding. Maar als dit je prestaties gaat belemmeren, kan het je intens leed bezorgen. In dit geval is het veel ernstiger. Je hebt dan waarschijnlijk professionele hulp nodig.

Vrouw in bed met mobiel
Nomofobie is de angst of zorg om zonder je mobiele telefoon te zitten of hem niet te kunnen gebruiken.

Symptomen

Veel mensen hebben last van angst- en paniekaanvallen als ze hun mobiele telefoon niet kunnen gebruiken omdat de batterij leeg is of ze hem hebben laten liggen. Dit soort gedrag komt vaker voor bij middelbare scholieren en studenten.

Nomofobie is door psychiaters geclassificeerd als een echte fobie en Verslaving aan mobiele telefoons is in verband gebracht met sociale angststoornis. Andere symptomen van deze verslaving worden weerspiegeld in de lichamelijke reacties van mensen die zonder hun mobiele telefoon komen te zitten.

  • Angst.
  • Ademhalingsstoornissen.
  • Schokken en spasmen.
  • Zweten.
  • Agitatie.
  • Desoriëntatie.
  • Tachycardie.

Psychologisch onderzoek heeft aangetoond dat slimmere mensen minder vaak de zoekfunctie op hun smartphone gebruiken. Intuïtieve denkers, die over het algemeen minder intelligent zijn, zijn echter meer geneigd om informatie op te zoeken op hun mobiele telefoon.

Betekent het op een andere manier gebruiken van je denkvermogen dat je technologie op een andere manier moet gebruiken? Dit idee is onderwerp van onderzoek geweest.
Een

Een kwestie van intelligentie

Gordon Pennycook en zijn collega’s voerden een onderzoek uit dat aantoonde dat mobiele telefoons de denkfunctie van de hersenen ‘verdringen’.

Het onderzoek beweerde dat intuïtieve denkers misschien op zoek gaan naar informatie die ze al kennen of gemakkelijk zouden kunnen leren, maar dat ze niet echt bereid zijn om moeite te doen om na te denken. Analytische denkers daarentegen, die volgens het onderzoek over het algemeen slimmer zijn, maken minder gebruik van de ‘zoekfunctie’ van hun mobiele telefoon.

Tientallen jaren van onderzoek hebben aangetoond dat mensen geneigd zijn om te vermijden dat ze hersenkracht en moeite steken in het vinden van oplossingen. Daarom heb je de neiging om smartphones te gebruiken alsof ze een verlengstuk van je geest zijn.

Een experiment

Er werd een onderzoek uitgevoerd om verslaving aan mobiele telefoons te testen. Er werden 660 deelnemers ingeschreven. Hun verbale en geletterde vaardigheden werden getest, samen met hun denkstijl. De resultaten toonden aan dat mensen met meer analytische denkvaardigheden de zoekfunctie op hun smartphone veel minder gebruikten.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Computers in Human Behavior (Barr et al., 2015). Het onderzoek leverde bewijs dat er een significante associatie is tussen het blijven gebruiken van smartphones en een verminderde intelligentie.

Het gebruik van de mobiele telefoon: Talloze applicaties die afhankelijkheid genereren

Het lijkt erop dat de verslaving aan mobiele telefoons het denkvermogen vermindert. Daarnaast is er gekeken naar andere soorten kijkgewoonten die samenhangen met mobiele telefoons. Bijvoorbeeld verslaving aan WhatsApp of sociale media.

De effecten van voortdurend gebruik van mobiele telefoons

Een onderzoek (Engelse link) van IDC Research maakte het helemaal duidelijk. Ongeveer 80 procent van de smartphonegebruikers checkt zijn telefoon minstens één keer binnen 15 minuten na het wakker worden.

Volgens Dr. Nikole Benders-Hadi kan het gebruik van de telefoon zodra we wakker worden onze onrust vergroten.

Verhoogd ongemak

In een onderzoek (Engelse link) uitgevoerd door de Universiteit van Göteborg (Zweden) werden de effecten van het gebruik van mobiele telefoons op twintigers gedurende een jaar gemeten.

Uit het onderzoek bleek dat intensief gebruik van mobiele telefoons gepaard ging met meer meldingen van depressie bij zowel mannen als vrouwen. Bovendien hadden ze last van symptomen van stress en slaapproblemen.

Gekaapte aandacht

Als je je sociale media, e-mail en sms-berichten controleert, komen er advertenties en andere meldingen in je hoofd en vervuilen ze je gedachten. Deze leiden je af en leiden je aandacht af van wat je aan het doen bent of gaat doen.

Je mobiele telefoon checken als je wakker wordt heeft invloed op de rest van je dag

Volgens Julie Morgenstern, schrijfster van het boek Never Check Email in the Morning, “herstel je nooit meer als je ‘s ochtends als eerste je e-mail of meldingen checkt”. In feite zijn die verzoeken, onverwachte verrassingen, herinneringen en problemen eindeloos, waardoor je de indruk krijgt dat er maar weinig overblijft voor later.

Vrouw checkt haar mobiel in bed
Je mobiel checken als je wakker wordt heeft een negatieve invloed op je rust. 

Een dopamine-golf

Als je sociale media of e-mail checkt, geven je hersenen een grote hoeveelheid dopamine af, een neurochemische stof die ervoor zorgt dat je je beloond voelt.

In feite hunkeren je hersenen naar dopamine zoals een achtjarige naar snoep hunkert. Daarom stimuleert het de herhaling van gedrag dat leidt tot het vrijkomen van dopamine.

Gebruik je mobiele telefoon verstandig

Een mobiele telefoon is bijna onmisbaar in veel gebieden van je leven en daarom zijn ze moeilijk te vermijden. Als je echter een paar eenvoudige tips volgt, kun je je mobiele telefoon verstandig gebruiken.

  • Activeer de vliegtuigmodus als je de mobiele wekker wilt instellen.
  • Verwijder applicaties die je nooit gebruikt.
  • Schakel app-notificaties met misbare informatie uit op het startscherm. Je kunt ze altijd raadplegen als je wat vrije tijd hebt.
  • Gebruik je mobiele telefoon niet als eerste in de ochtend. Dit gedrag kan te gemakkelijk een automatisme worden. Ga in plaats daarvan meteen onder de douche en maak je klaar voor de dag zodra je opstaat.
  • Spreek een exacte tijd af voor een telefoontje en wacht er niet de hele middag op.
  • Gebruik tijdens werktijd de e-mailfaciliteit op je computer.
  • Ga ervan uit dat als er echt iets dringends is, je zonder problemen te bereiken bent. Daarom is het niet nodig om zo vaak op je mobiele telefoon te kijken.
  • Houd bij hoeveel tijd je naar het scherm kijkt via applicaties die hiervoor ontworpen zijn.

In het licht van al deze negatieve informatie denk je misschien dat we het gebruik van mobiele telefoons demoniseren. Niets is echter minder waar. We waarschuwen juist voor de schadelijke effecten van een verslaving aan mobiele telefoons. Je mobiele telefoon met mate gebruiken veroorzaakt geen van deze problemen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.