Wat is het verschil tussen bewondering en liefde
De lijn die bewondering en liefde van elkaar scheidt is heel subtiel. Zo subtiel zelfs, dat het vrij gebruikelijk is om deze gevoelens door elkaar te halen. Dit komt relatief vaak voor omdat deze gevoelens bestaan uit een ingewikkelde dynamiek.
We kunnen iemand bewonderen zonder van hem of haar te houden. We kunnen echter niet van iemand houden als we hem of haar niet tegelijkertijd bewonderen.
Het wordt nog ingewikkelder als we nadenken over hoe verliefdheid een bepaalde idealisering van de persoon op wie we verliefd worden veroorzaakt.
Tijdens die eerste fase van de relatie zijn bewondering en liefde bijna hetzelfde. Als de tijd verstrijkt begint één emotie echter te overheersen. Uiteindelijk beslissen ons verstand en hart wat we voor die persoon zullen voelen.
Lichamelijke schoonheid, bijvoorbeeld, is iets dat bewondering en verlangen kan opwekken. Deze gevoelens kunnen zeer intens zijn. Zo intens zelfs dat we deze emoties soms verwarren met liefde. Hetzelfde geldt voor andere wensen, zoals roem of macht. Ze wekken zoveel bewondering op dat we deze gevoelens soms verwarren met liefde.
“Liefhebben is bewondering vanuit het hart; bewonderen is liefhebben met de geest.”
-Alfredo La Mont-
Bewondering en liefde
Op de een of andere manier is het zo dat als er liefde is, er ook bewondering is. Zo gaan liefde en bewondering hand in hand. Hetzelfde gebeurt echter niet als we die twee omkeren. Dat wil zeggen, je hoeft niet van iemand te houden om hem of haar te kunnen bewonderen.
De complexiteit van deze logica komt omdat mensen heel goed in staat zijn om anderen te idealiseren, vooral als ze op de een of andere manier onze verwachtingen of behoeften aanspreken. De relatie tussen bewondering en liefde wordt ook complexer omdat het verlangen om geliefd te worden soms de overhand krijgt.
Als we het hebben over idealisering, hebben we het over hoe we deugden toewijzen aan mensen die ze niet hebben. Dit gebeurt ook wanneer we de kwaliteiten die ze wel hebben overdrijven.
Dit gebeurt veel tijdens de verliefdheidsfase. We kennen de ander niet zo goed en we kijken naar de ander door een filter. We willen dat het iemand is die geweldig is. In dit soort gevallen is er zowel liefde als bewondering. Beide hebben echter een zwakke basis omdat veel van die liefde gebaseerd is op verwachtingen en fantasieën.
Aan de andere kant willen velen geliefd worden door de meest populaire, de meest aantrekkelijke of de machtigste persoon in de kamer. De liefde die deze mensen ontvangen neemt toe met hun sociale status. Daarom is liefde van zo iemand iets waar we diep naar kunnen verlangen en makkelijk kunnen verwarren met liefde.
Bewondering en zelfvertrouwen
Het is gebruikelijk voor mensen met een laag gevoel van eigenwaarde om liefde te idealiseren. Ze “worden verliefd” op mensen die ze als bovengemiddeld zien. Op deze manier komt het vermeende gevoel van liefde voort uit bewondering.
Uiteindelijk zijn ze op zoek naar die zelfliefde die ze missen. Ze willen goedkeuring en geliefd worden door iemand die ze machtig of belangrijk vinden.
In onze cultuur is er ook een aantal stereotypen over wat we wel en niet moeten bewonderen. In commerciële termen, iemand die bewonderenswaardig is, is iemand die past bij de idealen die onze samenleving heeft bepaald.
Dit is iemand die past bij de normen van de samenleving. Ze kunnen bijvoorbeeld ook over de volgende eigenschappen beschikken:
- mooi
- atletisch
- rijk
- vastbesloten
Daarom zullen veel mensen die op zoek zijn naar deze kwaliteiten in een potentiële partner. Dit is voor hen een manier om zich inclusief te voelen en zo de geesten van afwijzing weg te drijven. Er is echter geen bewondering en ook geen liefde in deze relaties. Het enige wat aanwezig is, is een zeer lage eigenliefde en eigenwaarde.
Gezonde bewondering en gezonde liefde
Ware liefde is niet zozeer gericht op het opwekken van liefde in de andere persoon als op jezelf geven aan de andere persoon voor diens welzijn. Het is geen verblindend gevoel en het verschijnt niet zomaar van de ene op de andere dag.
Het omvat het kennen van de andere persoon en het accepteren en bewonderen van hem of haar. In dit geval komt bewondering voort uit kennis en vertrouwdheid.
Bewondering bestaat als het gaat om liefde, omdat het mogelijk is om het te verdiepen binnen de relatie. We raken meer geïnvesteerd in onze partner als we al hun eigenschappen en talenten ontdekken, waarvan we er veel in het begin niet hebben gezien of hebben begrepen.
Het ontdekken van positieve eigenschappen van onze partner maakt ons gelukkig en stelt ons in staat om hem of haar op een nieuwe manier te zien. We hebben er geen belang bij om hun vaardigheden in te zetten voor ons eigen belang. In plaats daarvan houden we gewoon van hem of haar, omdat ze deze eigenschappen belichamen.
Intussen is bewondering zonder liefde een resultaat van reflectie. Bewondering impliceert hoe we verschillende waarden, vaardigheden of kwaliteiten zien, die we als waardevol beschouwen. We bewonderen een kunstenaar voor hun talent, of een leider voor hun vasthoudendheid, of een leraar voor hun wijsheid.
Niets van dit alles duidt op liefde in de romantische zin van het woord. Daarom is het heel goed mogelijk om iemand te bewonderen zonder van hem of haar te houden, maar niet het tegenovergestelde.