Acht veelvoorkomende symptomen van angst bij kinderen

Hoe manifesteert angst zich bij kinderen? Is het hetzelfde als bij volwassenen? In dit artikel beschrijven we de meestvoorkomende symptomen, of ze nu fysiek, psychologisch of cognitief zijn.
Acht veelvoorkomende symptomen van angst bij kinderen
Laura Ruiz Mitjana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Ruiz Mitjana.

Laatste update: 22 oktober, 2023

Angst wordt gedefinieerd als een toestand van interne spanning, rusteloosheid en verstoring van de stemming. Het impliceert ook angst en een gevoel van controleverlies. We hebben allemaal wel eens last van angst. Maar hoe uit angst zich bij kinderen en welke symptomen kunnen er optreden? En waarom gebeurt het? Laten we dat eens uitzoeken.

Angststoornis versus angst

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) (VS) stelt dat wanneer kinderen de angsten en zorgen die typerend zijn voor hun leeftijd niet overwinnen, ze te maken kunnen krijgen met een angststoornis. Er is ook sprake van angst wanneer specifieke angsten en zorgen hun dagelijkse activiteiten of welzijn verstoren.

Een angststoornis is echter niet hetzelfde als angst in het algemeen. Een angststoornis bestaat uit een reeks vooraf bepaalde symptomen die een patroon volgen en significant ongemak veroorzaken. Bovendien zijn ze van een bepaalde duur en vereisen ze specifieke interventie.

Aan de andere kant is angst een meer algemene term. Het kan vaak een specifieke oorzaak hebben of het gevolg zijn van specifieke omstandigheden of normatieve elementen die kenmerkend zijn voor een bepaalde levensfase. In het geval van kinderen kan het bijvoorbeeld het begin van de schooltijd zijn. Een angststoornis is meestal ernstiger dan lijden aan angst in het algemeen.

Gestrest kind

Veelvoorkomende angstsymptomen bij kinderen

De veelvoorkomende symptomen van angst bij kinderen lijken op die van volwassenen. Ze kunnen echter verschillen in de manier waarop ze zich manifesteren en hoe het kind ze ervaart.

Angst bij kinderen kan zich bijvoorbeeld vertalen in ongecontroleerd huilen. Dit komt omdat ze niet weten hoe ze het moeten beheersen. Er kan ook sprake zijn van terugval in hun ontwikkeling, verminderde schoolprestaties, nieuwe angsten, etc.

Maar wat zijn de meest voorkomende symptomen van angst bij kinderen? En hoe uiten kinderen ze? Laten we eens kijken.

Moeite met ademhalen

Het kind kan moeite hebben met ademhalen. In feite vinden ze het moeilijk om hun ademhaling te onderbreken of te vertragen. Als gevolg daarvan wordt hun ademhaling sneller en wat moeizaam. Sommige kinderen kunnen ook hyperventileren of duizelig worden.

Maagpijn

Een ander veelvoorkomend angstsymptoom bij kinderen is maagpijn. Het is goed om te onthouden dat er een aantal zenuwuiteinden in de maag zitten. Als je last hebt van zenuwen, lijdt je maag er dus ook onder.

Concentratieproblemen

Angst heeft niet alleen invloed op het fysieke gebied van het lichaam, maar ook op het cognitieve. Daarom kunnen kinderen met angst veranderingen in hun concentratie ervaren. Dit betekent dat ze zich moeilijker kunnen concentreren en dat dit een negatieve invloed kan hebben op hun vermogen om nieuwe kennis op te nemen. Dit uit zich dan weer in hun schoolprestaties.

Met betrekking tot dit laatste punt voerde Jadue in 2001 een onderzoek (Spaanse link) uit. Het werd gepubliceerd in Pedagogical Studies. Jadue stelde dat er een aantal kenmerken van het schoolsysteem zijn die angst bij kinderen kunnen veroorzaken of versterken.

Deze factoren zouden er bijgevolg toe leiden dat meer leerlingen het risico lopen om slecht te presteren en te falen op school.

Overmatig piekeren

Een ander symptoom van angst bij kinderen is overmatig piekeren. Dit komt vaker voor bij kinderen die veel van zichzelf vragen. Kinderen die de neiging hebben perfectionistisch (Spaanse link) te zijn.

Veranderingen in het gevoel van eigenwaarde

Als gevolg van angst, of beter gezegd, door de slechte beheersing ervan, kunnen er ook veranderingen in het gevoel van eigenwaarde (slecht of laag gevoel van eigenwaarde) ontstaan. Een kind dat bijvoorbeeld last heeft van paniekaanvallen en niet begrijpt waarom , kan denken dat hem iets vreemds overkomt. Ze kunnen zelfs denken dat er iets vreemds met hen aan de hand is.

Spierspanning

Spierspanning is een ander angstsymptoom bij kinderen. In deze gevallen grijpen de spieren in en spannen ze zich aan.


Wellicht vind je dit artikel ook interessant: Opvoedingsstrategieën om angst bij kinderen te voorkomen


Duizeligheid

Duizeligheid is ook een symptoom van angst bij kinderen. Als het kind niet goed kan ademen, krijgen zijn hersenen een zuurstoftekort, wat duizeligheid veroorzaakt.

Gevoeligheid of prikkelbaarheid

Verhoogde gevoeligheid (wat kan leiden tot prikkelbaarheid) kan ook een veelvoorkomend angstsymptoom bij kinderen zijn. Ze kunnen boos worden of huilen om van alles en hebben vaak moeite om hun emoties onder controle te houden.

Huilend meisje

Oorzaken van angst bij kinderen

De oorzaken van angst bij kinderen kunnen, net als bij volwassenen, velerlei zijn. Hier zijn er enkele:

  • Begin van de schooltijd.
  • Gepest worden.
  • Persoonlijkheidstype of temperament.
  • Thuis in gewelddadige situaties leven.
  • Misbruikt zijn.
  • Echtscheiding van ouders.
  • Belangrijke verliezen (bijvoorbeeld de dood van een huisdier of een dierbare).
  • Verandering van stad of school.

Het belang om het kind te helpen zichzelf te uiten

Zoals we hebben gezien, zijn veel voorkomende symptomen van angst bij kinderen onder andere lichamelijk (bijvoorbeeld spierspanning), psychologisch (laag zelfbeeld) en cognitief (concentratieproblemen). Het is belangrijk om kinderen te helpen deze symptomen te uiten. Dat komt omdat ze in de kindertijd niet altijd gemakkelijk op te sporen zijn.

Een kinderpsycholoog raadplegen is in deze gevallen altijd de beste maatregel. Er is namelijk niemand die beter kan inschatten hoe belangrijk het is wat er gebeurt en die passende maatregelen kan voorstellen om het angstniveau van het kind te verlagen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • American Psychiatric Association -APA- (2014). DSM-5. Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales. Madrid. Panamericana.
  • Ansiedad, depresión y salud mental infantil | CDC. Retrieved 22 August 2020, from https://www.cdc.gov/childrensmentalhealth/spanish/anxiety.html
  • Beesdo K, Knappe S, Pine DS. Anxiety and anxiety disorders in children and adolescents: developmental issues and implications for DSM-V. Psychiatr Clin North Am. 2009;32(3):483–524. doi:10.1016/j.psc.2009.06.002
  • Caballo, V. y Simón, M. A. (2002). Manual de Psicopatología Clínica Infantil y del adolescente. Trastornos generales. Pirámide: Madrid.
  • García-Fernández, J.M. et al. (2016). Perfeccionismo durante la infancia y la adolescencia. Análisis bibliométrico y temático (2004-2014). Revista Iberoamericana de Psicología y Salud, 7(2): 79-88.
  • Jadue, G. (2001). Algunos efectos de la ansiedad en el rendimiento escolar. Estudios pedagógicos, 27: 111-118. http://dx.doi.org/10.4067/S0718-07052001000100008


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.