Drie tips om op het werk op koers blijven

Op de werkplek zijn er veel controle-instrumenten die zowel je afwezigheid of aanwezigheid op de baan als je prestaties kunnen weerspiegelen. In dit artikel gaan we het hebben over oriëntatie, een van de belangrijkste compromitterende variabelen.
Drie tips om op het werk op koers blijven

Laatste update: 29 augustus, 2022

Veel mensen werken in een duizelingwekkend tempo, zozeer zelfs dat ze het gevoel hebben dat ze geen tijd meer hebben om aan al hun verplichtingen te voldoen. De haast om projecten of fasen af te maken vertaalt zich in druk en vermoeidheid. Als dit gebeurt, heb je de neiging de weg kwijt te raken en is het moeilijk om op het werk op koers te blijven.

Je vergeet aan wie je moest schrijven, welke taak je voorrang moest geven, en zelfs tot welke afspraak je eerder op de dag gekomen was.

Als we het over richting op het werk hebben, bedoelen we oriëntatie en hiërarchie ten aanzien van escalerende activiteiten. Als beide aspecten onder controle zijn, ben je efficiënter. Met andere woorden, je doet de dingen beter, in minder tijd.

Er zijn enkele gewoonten die je op het werk op koers helpen houden. Ze berusten op gezond verstand maar worden toch vaak over het hoofd gezien. Ze zijn de moeite waard om in gedachten te houden en in te zetten. Als je dat doet, zul je het verschil echt merken. Hier zijn drie van deze belangrijke gewoonten:

Een goede boogschutter ken je niet aan zijn pijlen, maar aan zijn doel.”

-Thomas Fuller-

Drie tips om je op het werk op koers blijven

1. Evalueer je productiviteit

Een gewoonte om je te helpen op het werk op koers te blijven is een wekelijkse zelfevaluatie van je activiteiten uit te voeren. Daarin moet je opnemen wat je gedaan hebt en wat niet. Ook hoeveel vooruitgang je met bepaalde taken hebt geboekt.

Het belangrijkste is echter het tweede deel: een kwalitatieve zelfevaluatie. In dit geval meet je niet je vorderingen als zodanig, maar reflecteer je op de manier waarop je je werk hebt uitgevoerd. Hier zijn enkele van de belangrijkste vragen die je jezelf kunt stellen:

  • Heb ik tijd verspild? Zo ja, wat?
  • Waren er afleidingen? Zo ja, waarom?
  • Wat verhinderde me om verder te komen in deze taak?
  • Welke taken gaf ik niet genoeg prioriteit?
  • Ben ik tevreden over mijn prestaties? Waarom?
  • Wat zou ik onmiddellijk kunnen verbeteren? Hoe?
Blije vrouw
Evalueren hoe het werk werd gedaan op kwantitatief en kwalitatief niveau bevordert het volgen van de cursus op arbeidsniveau.

2. Evalueer je samenhang dagelijks

Weten hoe je prioriteiten moet stellen is een vaardigheid die je kan helpen op het werk op koers te blijven. Sommige activiteiten zijn essentieel en je moet ze aanwijzen. In feite moet je ze op papier zetten en bij de hand houden.

Als je dat gedaan hebt, vraag je jezelf dan elke dag af hoe je gevorderd bent met die prioritaire taken. Je antwoord zal een heel waardevolle aanwijzing zijn of je op de goede weg bent of niet. Het stelt je in staat de nodige bijstellingen te doen en plannen te wijzigen of andere prioriteiten te onderkennen waar je eerder niet aan gedacht had.

Op dit punt moet je duidelijk zijn over het begrip ‘prioriteit’. Zoals vaak gezegd wordt, wat dringend is, is niet altijd wat belangrijk is.

Bijvoorbeeld, als je boekhouder bent, is je prioriteit het maken van een nauwkeurige en tijdige administratie, niet het afleveren van een rapport aan het eind van de maand. Als je aan je prioriteit voldoet, wordt de rest er een gevolg van. In elk soort werk zijn er essentiële aspecten en andere die daaruit voortkomen.

Vrouw denkt na
Prioriteiten bij het werk niet uit het oog verliezen helpt je om niet de weg kwijt te raken.

3. Stop en denk na in noodsituaties

Dringende situaties zijn onvermijdelijk. Ze dragen er ook toe bij dat je van je koers raakt. Daarnaast brengen ze druk en stress met zich mee (Spaanse link) en in het aangezicht daarvan is het uiterst gemakkelijk je perspectief te verliezen. Ze hebben ook de neiging om alle plannen die je eerder formuleerde ongedaan te maken en dreigen chaos in je werksituatie te veroorzaken.

Het meest raadzame wat je in een noodsituatie kunt doen is vijf minuten stilstaan en nadenken. Eerst moet je vaststellen of het werkelijk om een dringende situatie gaat of eerder om een ‘valse’ noodsituatie. Bijvoorbeeld, misschien heeft een collega je om een stukje informatie gevraagd of om je iets ‘dringend’ te laten doen, maar hun waarneming is niet juist. Daarom moet je vraag zijn: kan het wachten?

Als je erachter komt dat uitstel van de ‘urgentie’ geen negatieve gevolgen zal opleveren, moet je het opvatten als een vals alarm. In dat geval kun je wachten en hoef je je aandacht voor je eigen werk niet te verliezen.

Is het daarentegen een echte noodsituatie, dan kun je het beste kalmeren, proberen wat je aan het doen bent zo goed mogelijk af te maken, en een snel actieplan opstellen om de noodsituatie onmiddellijk aan te pakken.

Zoals je ziet zijn deze drie gewoonten om je op het werk op koers te blijven eenvoudig en op elk soort werk toepasbaar. Je hoeft ze alleen maar te onthouden en herhaaldelijk toe te passen tot je ze geïnternaliseerd hebt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Atalaya, M. (2001). El estrés laboral y su influencia en el trabajo. Industrial data4(2), 25-36.
  • Guzmán, H. L., Paternina, S. C., & Flórez, M. G. (2020). La gestión por competencias como estrategia para el mejoramiento de la eficiencia y la eficacia organizacional. Saber, ciencia y libertad, 15(1), 83-94.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.