Tieners en sport, een psychologisch perspectief
Tegenwoordig zijn mensen fatalistisch over hun tienerjaren. Velen herinneren zich hun tienerjaren als een tijd van veranderingen, hormonen en chaos. Dit is een goede reden om de relatie tussen sport en tieners te analyseren.
Er bestaan veel mythen over dit onderwerp. Deze fase is een tijd van veranderingen, groei en vallen en opstaan.
Sporten in de adolescentie is het perfecte middel om energie vrij te maken en doelen te bereiken. Het aanmoedigen van teamwaarden en zelfontwikkeling zijn in deze context van grote waarde. Ook een coach kan een gids worden in dit proces.
Het tienerbrein
In deze fase is er sprake van neuraal snoeien. Dit proces gooit de zenuwverbindingen uit de kindertijd weg die geen nut hebben in het volwassen leven. Naast dit proces bestaat de groei uit het creëren van nieuwe verbindingen, vaardigheden en emotionele controle.
Dingen om rekening mee te houden
- Hormonen. De hormonale revolutie geeft tieners vitale hulpmiddelen voor hun mentale en fysieke ontwikkeling.
- Proberen en opstaan. Goedgekeurd gedrag zal worden overgenomen en negatief gedrag zal worden aangepast.
- Kansen. Dit is een fase van nieuwe ervaringen.
Socialiseren in een sportomgeving
Mensen, en tieners, zoeken zichzelf in andere mensen. Ze doen dat met hun leeftijdsgenoten en volwassenen. Hun familie kan sommige vaardigheden afwijzen, maar hun leeftijdgenoten accepteren ze. In zekere zin heeft een omgeving met bescheiden waarden voor een sportief doel meestal een positieve invloed.
De rol van de coach
Hier komt de coach of trainer om de hoek kijken. Een volwassen agent, geen familie, die geen tiener is. Zij bepalen sportieve richtlijnen en doelen en stellen regels op voor het team.
Emotionele intelligentie
Dit is de sleutel tot succes. Samen met de groei van de prefrontale cortex verbeteren mensen hun besluitvaardigheid. Ze krijgen een grotere impulscontrole. Ze kunnen een beloning opgeven voor een grotere prijs in de toekomst. Bijvoorbeeld wanneer een sporter tijd met zijn vrienden opoffert om te trainen en beter te worden. Dit zal leiden tot goede sportresultaten.
Succes hangt af van hoe ze strategieën ontwikkelen om doelen te veroveren. De sleutel ligt in het aanpassen van instinctieve emotionele reacties uit de kindertijd. In zekere zin kunnen de mogelijke sportsuccessen, behalve dat ze belonend zijn, hen ook helpen om andere vaardigheden te verbeteren, zoals besluitvorming, emotionele controle en impulscontrole.
Psychologie en sport bij tieners
Psychologie, sport en adolescentie zijn met elkaar verbonden, zoals je hieronder zult zien:
- Zoeken naar hun eigen identiteit. Volgens Erik Erikson herbeleven tieners conflicten uit vroegere tijden. Fysieke en mentale eisen werken afleidend en geven hen gereedschap om deze conflicten te overwinnen.
- Competitiviteit. Het gaat om het testen van hun cognitieve en fysieke vaardigheden (Engelse link). Mentale eisen en fysieke ontlading werken als een opluchtingsmechanisme. Op dezelfde manier gaat elke competitieve sportactiviteit over vaardigheden en waarden. Deze laatste zijn belangrijk om zelfvertrouwen te krijgen in de adolescentie.
- Persoonlijke groei. Hoewel dit vanzelfsprekend lijkt, is het niet minder belangrijk. Obstakels overwinnen, records breken en betere vaardigheden krijgen zijn positieve versterkingen die sport overstijgen.
- Werken als een team. Teamsporten leggen de basis voor samenwerken aan een gemeenschappelijk doel. Bij sporten als voetbal of basketbal voorspelt de teamgeest welke doelen ze kunnen bereiken.
- Eigenwaarde. Alle punten die we hierboven hebben besproken beïnvloeden het zelfbeeld.
Tieners en sport zijn een geweldige combinatie. Tieners kunnen hun fysieke en psychologische vaardigheden ontwikkelen door te sporten. Sportiviteit bestaat uit het gebruik van burgerlijke waarden als blijk van respect. Deze waarden weerspiegelen zich op veel manieren in hun menselijk leven. Hier is de coach essentieel omdat hij het team en het individu motiveert.
Persoonlijkheid en sport
Tieners en sport werken geweldig samen om gedragsproblemen aan te pakken. Deel uitmaken van een groep met gemeenschappelijke doelen, weg van gevaarlijke verleidingen, kan slecht gedrag helpen voorkomen of veranderen.
Sport is het veld om doelen te bereiken, met de vaardigheden die tieners nodig hebben, zonder de risico’s en gevolgen van het maken van fouten buiten het veld.
- Hyperactiviteit. Psychologen raden sporten aan voor tieners met hyperactiviteit.
- Sociale vaardigheden. Hiervoor is het beter om teamsporten te beoefenen, zoals voetbal. Het volgen van een team vereist de aanpassing van onverenigbaar gedrag.
- Eigenwaarde. Sporten verbetert de verdedigingsvaardigheden en het gevoel controle te hebben. Bijvoorbeeld vechtsporten. Het helpt het vertrouwen te versterken bij tieners die gepest werden.
Conclusie: psychologie, tieners en sport
Kortom, adolescentie en sport zijn met elkaar verbonden. Het psychologische werk kan tieners helpen hun sportervaring te verbeteren. Sport kan hen helpen vaardigheden te trainen die van pas zullen komen in hun volwassen leven. Sport vraagt om discipline, emotionele controle, sociale vaardigheden, omgaan met succes en falen en het nemen van beslissingen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Devís, J. (1995). Deporte, educación y sociedad: hacia un deporte escolar diferente. Revista de Educación, 306, 455- 472.
- Sonstroem, R. (1984). Exercise and self-esteem exercise. Sport Science Review, 12, 123-155.