Tien fundamentele communicatievaardigheden
Je denkt misschien dat communicatievaardigheden makkelijk te ontwikkelen zijn. Communicatie is gebaseerd op verschillende middelen, waaronder gesproken taal, lichaamstaal, geschreven taal en meer. Het is belangrijk dat je in staat bent om deze verschillende communicatievormen te herkennen en om gebruik te maken van de communicatiemiddelen die jij tot je beschikking hebt. Op deze manier zul je in staat zijn om communicatieve vaardigheden te ontwikkelen die nuttig zijn bij het confronteren van verschillende situaties en die je interpersoonlijke relaties verbeteren.
Tien manieren om je communicatievaardigheden te verbeteren
1. Draai er niet omheen
Natuurlijk moet je je altijd respectvol opstellen tegenover anderen, maar probeer tegelijkertijd om je ideeën regelrecht te uiten, zonder eromheen te draaien. Jezelf vaag uiten kan verwarrend zijn voor anderen. Het maakt het moeilijk voor ze om te begrijpen wat je nu precies bedoelt en uiteindelijk zullen ze jou en je argumenten negeren. Dus wind er geen doekjes om en zeg gewoon wat je bedoelt.
2. Denk aan je manieren
Probeer om altijd aan je manieren te denken. Vergeet niet dat beleefdheid vele deuren opent en dat het de beste manier is om je eigen weg te vinden in vele werkgerelateerde en sociale omgevingen.
3. Praat in de ik-vorm
Iemand die in de ik-vorm praat, laat anderen weten dat wat hij zegt zijn persoonlijke mening is. Door op deze manier te praten, laat je anderen de ruimte om ook een mening te hebben. Iemand die de mening van anderen in beschouwing neemt en met zijn eigen mening anderen de ruimte geeft om de eigen gedachten en onzekerheden uit te spreken, is iemand die altijd welkom is in een gesprek.
4. Wees positief
Leg altijd de nadruk op de positieve kant van dingen. Het maakt niet uit waar je bent of in welke sentimentele of economische situatie je verkeert. Als je er positieve gedachten op nahoudt, dan zul je in staat zijn om je communicatie met andere mensen te verbeteren.
5. Toon begrip
Het vermogen om naar anderen te luisteren kan wonderen doen voor je interpersoonlijke relaties, omdat het anderen ervan bewust zal maken dat je je om hen bekommert en om hen geeft.
6. Geef je woorden waarde
Zorg ervoor dat je manier van praten interessant is. Als je verbaal communiceert, zorg er dan voor dat je af en toe pauzes inlast en varieert in toonhoogte, zodat je je dialogen interessanter maakt en voorkomt dat je luisteraars je maar saai vinden. Leg nadruk op je woorden.
7. Maak gebruik van visuele hulpmiddelen
Maak terwijl je communiceert gebruik van visuele elementen die ondersteunen wat jij zegt. Dit is ontzettend handig wanneer je bijvoorbeeld een presentatie moet geven voor grotere groepen mensen. Maak gebruik van afbeeldingen, video’s, grafische afbeeldingen en andere visuele elementen die kunnen dienen als hulpmiddelen.
8. Draag een duidelijke boodschap uit
Dit advies lijkt erg veel op het eerste advies. Het is goed om direct en duidelijk te zijn als het gaat om de boodschappen die we proberen over te brengen. Vermijd taalgebruik dat verwarrend kan zijn voor anderen, zodat je boodschap duidelijk kan worden begrepen. Pas je vocabulaire aan aan dat van je luisteraar.
9. Plan vooruit
Probeer om de reacties van je luisteraars te lezen, maar ga er nooit zomaar vanuit dat je weet hoe ze zullen reageren. Wees voorbereid op elke mogelijke onverwachte reactie en situatie.
10. Wees geduldig
Geduld is een zeer schone zaak als het aankomt op communicatie. Als je de dingen overhaast en gefrustreerd raakt omdat je niet de resultaten verkrijgt die je voor ogen hebt, dan zullen je communicatievaardigheden hieronder lijden. Wees geduldig ten opzichte van anderen. Als je de dingen nog eens moet uitleggen omdat iemand het niet begrepen heeft, doe dit dan. Als je het twee keer moet doen, doe dit dan ook. Je luisteraars zullen het waarderen.
Ik hoop dat je veel zult hebben aan deze tien fundamentele communicatievaardigheden die ik vandaag met je heb gedeeld en dat ze de deur voor je zullen openen om jezelf elke dag weer opnieuw te verbeteren.